HomeHomepagezondag 30 juni

zondag 30 juni

ZONDAG 30 JUNI 2019
laagste temperatuur: 14,8°C Ell tot 20,6°C o.a. Rotterdam
hoogste temperatuur: 30,1°C o.a. Hupsel tot 20°C Den Helder
zon: 14 uur Nieuw Beerta tot 11,1 uur Arcen
geen neerslag
hoogste windstoot 55 km/uur Hoek van Holland
EEN JAAR GELEDEN 30 JUNI 2018
laagste temperatuur: 9,5°C Nieuw Beerta tot 15°C Lauwersoog
hoogste temperatuur: 30,1°C Arcen tot 22,6°C Vlieland
zon: rond 15,5 uur o.a. Twente tot rond 14,5 uur Deelen
geen neerslag
hoogste windstoot 59 km/uur Vlieland

  DROOGTE IN JUNI EN DE EERSTE BLADEREN VALLEN AL!

ACTUEEL

In de nacht naar zondag 30 juni op vier KNMI-stations een tropennacht waarbij de laagste temperatuur niet onder de 20°C kwam. Dat waren de KNMI-stations Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Terschelling. Een opmerkelijke temperatuur op het KNMI-station in de duinen Wijk aan Zee, daar was het om 6 uur nog ruim 26°C en daarna ging de temperatuur in dalende lijn tot het minimum van 19,7°C. Het KNMI-station Ell kwam als enige KNMI-station nog net onder de 15°C uit.
In de nacht naar zondag 30 juni minimum-temperaturen van 14,8°C op het KNMI-station Ell tot 20,6°C op de KNMI-stations Rotterdam en Terschelling. In Borculo daalde de temperatuur tot 17,8°C. Neerslag viel er niet in de nacht naar zondag 30 juni op de KNMI-stations en ook niet in Borculo.

Onderstaande foto maakte Cees Korteland in Hendrik Ido Ambacht zaterdagavond, het geelachtige op de foto is Saharastof.

Zondag 30 juni overdag stond de passage van een koufront op het weermenu. Deze keer nagenoeg zonder neerslagactiviteit, alleen in het zuidwesten viel overdag zo hier en daar een “spat” regen en vanaf de namiddag/avond in het zuiden van Limburg. De passage van het koufront ging wel gepaard met koelere lucht. Voor het oosten ging dat proces heel langzaam en pas in de middag was er iets van te merken. Zondagochtend liepen de temperaturen in het oosten al weer snel op richting de tropische grens van 30°C. Het KNMI-station Twente bereikte de 30°C rond 11.30 uur en een half uur later ook het KNMI-station Hupsel. Overigens waren de KNMI-stations Hupsel en Twente de enige die de tropische grens van 30°C nog bereikten. Het KNMI-station Wijk aan Zee bereikte de 26°C van eind van de nacht bij lange na overdag niet meer, begin zondagmiddag nog net boven de 20°C. Het oosten van het land had nog een nagenoeg onbewolkte zondagochtend, vanuit het westen was wel wat bewolking op weg richting het oosten. Zondagmiddag was het een afwisseling van bewolking en zon. De wind nam ook flink toe in de loop van zondag, het KNMI-station Hoek van Holland kwam tot een windvlaag van 55 kilometer per uur en het KNMI-station Twente tot 51 kilometer per uur.

Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 30,1°C op de KNMI-stations Hupsel en Twente tot 20°C op het KNMI-station Den Helder. Op de KNMI-stations viel overdag geen neerslag. Het KNMI-station Nieuw Beerta had de meeste zonuren met 14 uur, daarentegen op het KNMI-station Arcen 11,1 uur zon. In Borculo een maximum-temperatuur van 29,8°C en daarbij 14,7 uur zon. Verder viel in Borculo overdag ook geen neerslag.

Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser van een stuk ongerepte natuur, daar komen soms fraaie bloemen tevoorschijn.

DROOGTE

In juni 2010 was volgens de neerslagcijfers van het KNMI de zomer van 2010 tot dan de droogste sinds de zomer van 1976. De droogste delen van het land waren te vinden in het oosten van Gelderland (Achterhoek), zuiden van Brabant, Noord-Holland en Zeeland. Zo viel er in Lievelde slechts zes millimeter en in Gendringen acht millimeter. Het neerslagtekort was in deze regio’s opgelopen tot rond 150 millimeter. In de zomer van 1976 was het neerslagtekort zelfs 370 millimeter eind augustus. In de zomer van 2011 was eind juni het neerslagtekort in de Achterhoek (o.a. de regio Borculo/Berkelland) 150-180 millimeter, in een strook over het midden van het land van zuid naar noord 60-120 millimeter en in het zuidwesten van Zeeland 180-210 millimeter. Eind juni 2017 was het neerslagtekort in de Achterhoek rond 150-180 millimeter, in de westelijke delen van de Achterhoek rond 120 millimeter. De ergste droogte was in 2017 rond deze tijd in het westen en zuiden van het land tot ruim 200 millimeter. Vorig jaar in 2018 was het neerslagtekort in de Achterhoek en Twente opgelopen tot 180-200 millimeter, in het midden van Groningen 30-60 millimeter. Nu eind juni is het neerslagtekort o.a. in de Achterhoek en Twente 150-180 millimeter. In het oosten van de Achterhoek wordt de droogte al weer merkbaar, diverse bomen laten de bladeren al weer vallen.

In Borculo is deze maand 32 millimeter aan neerslag gevallen, normaal voor Borculo is voor juni 73 millimeter. Dit jaar voor Borculo de derde droge juni-maand op rij. De laatste natte juni-maand is voor Borculo juni 2016 met 130 millimeter. Het jaartotaal is over de eerste zes maanden in Borculo nu 320 millimeter. Daarmee staat 2019 nog in de top vijf van droogste jaren, het droogste jaar is 1996 die dezelfde hoeveelheid neerslag pas op 29 augustus had en het natste jaar 1988 had op 25 maart die zelfde hoeveelheid neerslag.

Onderstaande foto maakte Johan Effing tijdens de droogte in juli 2006 in Twente. In Borculo viel in juli 2006 32 millimeter neerslag, voor juli was het toen in Borculo alleen in 1991 droger met 31 millimeter. In juli 2006 werd zelfs de maïs al geel. Maar de droogste juli-maand had Borculo vorig jaar met slechts 18 millimeter aan neerslag.

HITTEGOLF

In 2017 op 30 juni de start van een landelijke hittegolf en die duurde t/m 5 juli. Landelijk kwam de temperatuur toen op drie dagen boven de 35°C uit met als topper op het KNMI-station Maastricht op 2 juli 38,2°C en daarmee de hoogst gemeten temperatuur in Nederland voor juli sinds 1901. Borculo kwam tijdens die hittegolf op 2 juli 2017 tot 37,7°C en daarmee de hoogste temperatuur voor Borculo sinds het begin van de waarnemingen in 1981.
Ook in 2006 op 30 juni de start van de eerste hittegolf in 2006. De eerste hittegolf in 2006 telde drie tropische dagen en duurde zeven dagen, van 30 juni t/m 6 juli. De tweede hittegolf duurde 16 dagen van 15 t/m 30 juli en telde acht tropische dagen, waarmee deze hittegolf bij de langstdurende hittegolven na 1901 behoort. De landelijk hoogste temperatuur in 2006 was 37,1°C op 19 juli op het KNMI-station Westdorpe, dit werd gelijk een record voor juli in Nederland. Maar dit record sneuvelde al weer in 2015 met op 2 juli op het KNMI-station Maastricht 38,2°C.

Het bovenstaande is wel het totaal tegenovergestelde van o.a. in 1962 rond deze tijd. Het is bekend dat in de jaren zestig vele zomers de naam zomer niet waardig waren. Een voorbeeld was ook de zomer van 1962 die in de lijst van koudste zomers op een derde plaats staat sinds 1901 voor De Bilt. In de zomer van 1962 bleef o.a. in de periode 26 juni t/m 6 juli de temperatuur in De Bilt elke dag onder de 16°C. In die periode op het KNMI-station Eelde ook nog zes zonloze dagen op rij.

Onderstaande foto maakte Gerard Kiewiet uit Zuidhorn, daar verliep de laatste juni-dag van 2015 zonnig. Dat was in 2016 en 2017 totaal anders en dit jaar weer een zonnige afsluiting.

HET WEER EEN JAAR GELEDEN

Een jaar geleden in de nacht naar zaterdag 30 juni (2018) weinig bewolking en minimum-temperaturen die alleen op de KNMI-stations Nieuw Beerta en Wijk aan Zee net onder de 10°C uitkwamen. In de nacht naar zaterdag 30 juni 2018 minimum-temperaturen van 9,5°C op het KNMI-station Nieuw Beerta tot 15°C op het KNMI-station Lauwersoog. In Borculo daalde de temperatuur tot 13°C. Neerslag viel er in de nacht naar zaterdag 30 juni 2018 nergens.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries op Schiphol op de vroege ochtend.

Zaterdag 30 juni 2018 overdag zonovergoten met geen wolkje te bekennen, de lucht was werkelijk diep blauw. De verwachting was nog wel dat er zo hier en daar een onschuldig stapelwolkje tot ontwikkeling zou kunnen komen. Het was sterk drogend weer en dat niet alleen door de vele zonuren, ook de vlagerige oostelijke wind hielp daar aan mee. De temperatuur liep overal op tot boven de warme grens van 20°C. In de regio Lauwersoog en op de Waddeneilanden bleef de temperatuur nog wel onder de zomerse grens van 25°C. In de rest van het land boven de 25°C en alleen de KNMI-stations Arcen en Gilze-Rijen bereikten de tropische grens van 30°C.
Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 30,1°C op het KNMI-station Arcen tot 22,6°C op het KNMI-station Vlieland. Neerslag viel er nergens. Op veel KNMI-stations rond 15,5 uur zon tot 14,5 uur zon op het KNMI-station Deelen. In Borculo een maximum-temperatuur van 28,2°C en daarbij 15,5 uur zon.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

Bijzonder was op 30 juni 2017 de trekrichting van de neerslag. De regen in het noorden behoorde bij een front en die trok van oost naar west en de buien die boven het land tot ontwikkeling kwamen trokken van zuidwest naar oost/noordoost. Op het KNMI-station Lauwersoog regende het 16,8 uur, totaal viel daar over het etmaal 16 millimeter.

Het kuststation IJmuiden had op 30 juni 2016 een windstoot van 72 kilometer per uur. In Dedemsvaart en Eemdijk kwam het nog tot een windhoos.

In 2015 op 30 juni geen wolkje aan de lucht en daarmee zonovergoten, zo kwam Borculo tot 16,2 uur zon en daarmee de zonnigste dag sinds 3 juli 2006 met 16,3 uur zon.

In 2013 in de nacht naar 30 juni nog bijna grondvorst op het KNMI-station Twente met 0,0°C. In de weerhut op waarnemingshoogte was de laagste temperatuur 4,3°C op het KNMI-station Twente.

Ongekend heet was het eind juni 2013 in Death Valley in Amerika. Vanaf 27 juni 2013 kwam de temperatuur tot eind juni elke dag boven de 50ºC uit met als topper 54,0ºC en dat was goed voor een nieuw maandrecord. In juni was het nooit eerder zo heet geweest op Moeder Aarde.

Onderstaande foto is van Enschede eind juni 2009, warmte werd afgestraft met zware buien en wateroverlast.

Er zijn in de zomer van 2008 t/m 20 augustus landelijk slechts drie volledig droge dagen geteld! Op 9 en 30 juni en op 1 juli viel er tussen 10.00 uur en 10.00 uur (24 uur) géén neerslag in het hele land.

Op 30 juni 2001 op het KNMI-station Arcen de zevende zomerse dag op rij.

In de nacht naar 30 juni 2000 op het KNMI-station Deelen een laagste temperatuur van 2,2°C en aan de grond in Eerbeek -0,5°C.

De laagste temperatuur voor het KNMI-station De Bilt voor 30 juni staat nog op 3,8°C en dat werd gemeten in 1989.

Op 30 juni 1919 op het KNMI-station Groningen een maximum van slechts 10°C en dat is altijd nog het decaderecord voor ons land voor de derde juni-decade. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit maximum sinds 2016 herleid tot 10,1°C.

Op 30 juni 1913 op het KNMI-station Den Helder een maximum-temperatuur van 12,4°C. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit maximum sinds 2016 herleid tot 12,1°C.

Op 30 juni 1907 op het KNMI-station De Bilt niet warmer dan 13,8°C en dat is nog altijd de koudste 30e juni.

MAATREGELEN DROOGTE

Onderstaande foto maakte ondergetekende, sproeien i.v.m. de droogte.

Weet U overigens wat het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de waterschappen aan maatregelen treffen in tijden van ernstige droogte? Het doel hiervan is vrij logisch, dit om zoveel mogelijk water beschikbaar te houden om te verdelen en natuurlijk om de waterkwaliteit te beschermen. In tijden van droogte is dat goed merkbaar aan het waterpeil van de grote rivieren en ook aan het grondwaterpeil. Zo zorgen de waterschappen er voor dat de waterpeilen in de regionale wateren zo hoog mogelijk worden gehouden. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het waterpeil in de grote rivieren en meren te verhogen zodat er een extra buffer voor zoetwater ontstaat. Het peil van het IJsselmeer wordt verhoogd door minder water af te voeren door de sluizen van de Afsluitdijk. De stuwen in de Nederrijn en Lek worden vaak gesloten om de scheepvaart voldoende vaardiepte te bieden. Ook wordt hiermee een goede waterverdeling over de Waal en IJssel bereikt. Er wordt minder water dan normaal vanuit het Markermeer naar het Noordzeekanaal afgevoerd zodat het Markermeer op peil blijft. De Haringvlietsluizen zijn nagenoeg gesloten om in het westen van het land zoveel mogelijk water vast te houden. Het peil in het Volkerak-Zoommeer wordt iets verhoogd door bij de Volkeraksluizen meer water in te laten. Een probleem dat in het oosten niet ter sprake komt en wel in het westen is verzilting. In tijden van droogte komt het zeewater vanuit het westen verder het land in en dat is nu net wat de land- en tuinbouw absoluut niet moet hebben.

error: Content Protected