HomeHomepagedonderdag 6 februari

donderdag 6 februari

IN 2018 OP 6 FEBRUARI DE PRIMEUR VAN SCHAATSEN, NU AANHOUDEND ANTI-WINTERS!

DONDERDAG 6 FEBRUARI 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -1,7°C Volkel tot 6,3°C Wijk aan Zee
– a/d grond: Woensdrecht -3,6°C , o.a. Hupsel -2,4°C , Twente -0,7°C
– hoogste temperatuur: 9,7°C Westdorpe tot 6,7°C Maastricht, Twente
– geen neerslag
– zon: 8,7 uur Vlissingen tot meest zonloos NO-Nederland
– hoogste windstoot 40 km/uur Vlieland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: -0,7°C   a/d grond -1,5°C   hoogste temperatuur: 7,3°C
geen neerslag     zon: 0,3 uur     hoogste windstoot: 11 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 6 FEBRUARI 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -0,8°C Ell tot 4,5°C Wijk aan Zee
– a/d grond: -2,6°C Ell en -0,7°C Maastricht
– hoogste temperatuur: 9,1°C Maastricht tot 4,7°C Stavoren
– neerslag: nacht 1,4 mm Hoek van Holland, overdag mm
– zon: 1,6 uur Maastricht, alleen in Limburg zon
– hoogste windstoot 56 km/uur Den Helder

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 2°C     hoogste temperatuur: 6,1°C
neerslag: 9,8 mm     zonloos     hoogste windstoot: 27 km/uur

DATUMRECORDS 6 FEBRUARI BORCULO
maximum-temperatuur: 12,5°C in 2004 tot -9,5°C in 1991
minimum-temperatuur: -12°C in 1991 tot 9,9°C in 2011
natste dag: 11,2 mm in 2008
zonnigste dag: 8,7 uur in 2005

DATUMRECORDS 6 FEBRUARI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 15,2°C Maastricht in 2004 tot -7,1°C Eelde in 1963
minimum-temperatuur: -16,6°C Lelystad in 2012 tot 10,4°C Westdorpe in 2001
natste dag: 34,6 mm Maastricht in 1984

BIJZONDERHEDEN (DONDERDAG) 6 FEBRUARI

Onderstaande foto maakte Nico van Dijk aan het strand van Kijkduin. Een vrij rustige zee met blauwe lucht, daarin komt vanaf het weekend drastisch verandering in als we bezoek krijgen van de stormdepressie Ciara.

– In de nacht naar donderdag lichte vorst op enkele KNMI-stations in het zuiden/zuidoosten en op de Veluwe. Grondvorst in nagenoeg het hele land m.u.v. de kustgebieden en het noorden van het land.
De meeste zon was weggelegd voor het zuidwesten van het land en vrijwel zonloos noordoost-Nederland. De KNMI-stations Eelde, Hoogeveen, Leeuwarden, Nieuw Beerta en Twente bleven zonloos. In het noorden/noordoosten viel lokaal nog wat motregen.

– In 1991 vanaf 6 t/m 12 februari hadden we in Nederland een kortdurend maar hevig “sprokkelwintertje”. Het kwam tot strenge vorst, ook overdag. Er viel geen sneeuw van betekenis, pas van 12 op 13 februari sneeuwde het uitgebreid, er viel toen lokaal 20 centimeter. Daarna was het over en uit met de pret. Februari is in de Volksweerkunde de sprokkelmaand, voor dit jaar is het m.b.t. winteractiviteit ook niet meer dan voorzichtig sprokkelen. Zo af en toe mag de temperatuur “ruiken” aan het vriespunt tot iets daaronder. Het ziet er naar uit dat het daar ook bij zal blijven, momenteel is er geen enkel atmosfeermodel die ook maar iets van wat serieuzere winteractiviteit laat zien.

Ook elders in Europa niet veel beter, zo werd januari o.a. voor Sint Petersburg en Moskou de warmste januari ooit. Zo verliep januari voor Europa maar liefst 3,1°C warmer dan normaal. Zo is o.a. voor de hoofdstad van Finland Helsinki voor januari normaal een etmaalgemiddelde van -3,9°C, nu verliep januari met +3,0°C bijna 7°C warmer dan normaal. Het verschil voor Sint Petersburg in Rusland was nog veel groter, normaal -7,9°C en nu +1,5°C en daarmee een verschil van +9,4°C! Moskou kwam voor het eerst in de geschiedenis tot een positief etmaalgemiddelde voor januari met +0,1°C en dat is ook 9,4°C warmer dan normaal.
In het zuiden van Frankrijk in de eerste dagen van februari al ruim 27°C en in het zuidoosten van Spanje werd het al ruim 28°C. Zelfs het ijs en de sneeuw op de Mont Blanc is gaan smelten!

– Op 6 februari 1941 werd de Friese Elfstedentocht gehouden onder ideale omstandigheden. De winnaar was Auke Adema. Het was de tweede Elfstedentocht op rij en de derde op rij zou volgen in 1942. Drie (zeer) strenge winters op rij is in ons klimaat uniek. In de jaren tachtig waren er drie te koude winters aaneengesloten, dat waren echter geen strenge winters. Op 6 februari 1941 werd de Elfstedentocht gereden, dus tijdens de bezetting. Willem Augustin uit Amsterdam reed de avond ervoor op de fiets naar Leeuwarden om mee te doen. Zijn verhaal is een klassieker geworden in de geschiedenis van de Elfstedentocht.

WARME TRUIENDAG

Onderstaand affiche heeft betrekking op de “warme truiendag”, voor dit jaar is dat vrijdag 7 februari! Die warme trui was in 2018 op 2 februari en ook vorig jaar op 15 februari wel nodig, ondanks vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar! In 2016 op 5 februari de jaarlijkse “warme truiendag”, dat was wel met temperaturen in de dubbele cijfers tot 10,1°C in Borculo! In 2017 op 10 februari de jaarlijkse “warme truiendag” en toen konden we de trui wel goed gebruiken met in Borculo een ijsdag met -1,2°C als maximum-temperatuur!

De datum 7 februari 2020 is weer uitgeroepen tot “Nationale Warme Truiendag”. De warme truiendag is elk jaar in februari, de basis van deze actie stamt uit 2005 toen het Kyoto-protocol in werking trad. De bedoeling van het protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. Zoals reeds genoemd dit jaar op vrijdag 7 februari de “Nationale Warme Truiendag”.

GROTE TEMPERATUURVERSCHILLEN ROND DEZE TIJD VAN JAAR TOT JAAR

In Nederland kunnen de temperaturen rond deze tijd sterk wisselen van jaar tot jaar! Zo was er in 2018 op 6 februari voor de schaatsliefhebbers in het zuiden van het land goed nieuws en een landelijke primeur, de ijsbaan in Bladel ging open en men kon daar schaatsen op een prachtige ijsvloer! Dit was totaal tegen de verwachting in, men had in Bladel wel verwacht dat het op zijn vroegst een dag later zou kunnen. Vorig jaar gingen we na 6 februari op weg richting temperaturen in de dubbele cijfers en nu in 2020 niet veel anders!
Zo noteerde Borculo op 6 februari 2014 de 12e dag van de winter van 2014 met een maximum-temperatuur in de dubbele cijfers. Dat was toen het hoogste aantal voor de winter sinds 2008 die over de hele winterperiode van drie maanden tot 23 dagen van 10°C of hoger kwam. De winter van 2014 kwam uiteindelijk tot 19 dagen boven de 10°C. Tot en met de winter van 2015 was de winter van 2007 koploper met 33 dagen boven de 10°C. In de winter van 2016 op 5 februari in Borculo de 34e dag van boven de 10°C en over de hele winterperiode 39 en daarmee is de winter van 2016 de nieuwe koploper! De winter van 2017 telde t/m 6 februari nog maar vier dagen boven de 10°C en over de hele winterperiode negen. De winter van 2018 telde t/m 6 februari vijf dagen van boven de 10°C en over de hele winterperiode ook vijf. In de winter van 2019 in Borculo t/m 6 februari zes dagen boven de 10°C en over de hele winterperiode 22. Nu telt de winter van 2020 t/m donderdag 6 februari 14 dagen van boven de 10°C.

In de winter zijn ook minimum-temperaturen in de dubbele cijfers mogelijk! Op 6 februari 2011 bleef de temperatuur voor het tweede etmaal op rij net niet boven de 10°C met een minimum van 9,9°C in Borculo. Twee etmalen op rij in de winter met een laagste temperatuur van boven de 10°C lukte in Borculo tot 2015 alleen in februari 2004 en wel op 4- en 5 februari. In de winter van 2016 t/m 6 februari in Borculo zes etmalen met een minimum-temperatuur boven de 10°C. Daarvan alle zes in december en zelfs vier nachten op rij, een absoluut record voor Borculo in de winterperiode!
In 2012 bleef de laagste temperatuur pas op 29 april boven de 10°C. En in 2013 op 14 april in Borculo met 10,4°C voor het eerst dat jaar een minimum-temperatuur in de dubbele cijfers. In 2014 op 4 april voor het eerst een minimum-temperatuur in de dubbele cijfers, in 2015 op 25 april, in 2016 op 3 april, in 2017 op 30 maart, in 2018 op 10 april, vorig jaar op 18 april en dit jaar bijna op 31 januari met 9,7°C.
Dan te bedenken dat de winter van 2006 de enige winter in Borculo is met geen enkele dag boven de 10°C sinds 1981!

Onderstaande foto maakte Gerard Kiewiet uit Zuidhorn 6 februari 2012, toen niet “De Groene Weide” begin februari 2012. Wel temperaturen in de dubbele cijfers, maar dan wel negatief!

In 2012 in de nacht naar 6 februari wederom strenge vorst op veel plaatsen. Het KNMI-station Lelystad was voor de derde nacht op rij het koudste KNMI-station, toen met -16,6°C. In Borculo werd het strenge vorst met -10,9°C in de weerhut en aan de grond -14°C. Overdag op 6 februari 2012 met 8,5 uur zon in Borculo een hoogste temperatuur van -2,9°C. Het was voor Borculo niet de koudste 6 februari, dat bleef nog 6 februari 1991. Op 6 februari 1991 in Borculo een laagste temperatuur van -12°C en overdag bleef de temperatuur al steken bij -9,5°C.

Een groot deel van Europa zat in de strenge kou rond 6 februari 2012! In Servië was de noodtoestand afgekondigd na dagenlange zware sneeuwval. In Rome was ook veel sneeuw gevallen en daar waren militairen ingezet om de sneeuw te ruimen. Ook in delen van midden Italië was de noodtoestand afgekondigd. De kou en sneeuw was al doorgedrongen tot in het noorden van Afrika.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2019 in de nacht naar 6 februari de laagste temperatuur van -0,8°C op het KNMI-station Ell en aan de grond -2,6°C, verder had alleen het KNMI-station Maastricht grondvorst met -0,7°C.
Onderstaande foto maakte Ans Prinsen in Meddo bij Winterswijk in de ochtend van fel ochtendrood op 6 februari 2019, dat brengt water in de sloot en de regen volgde ook al vrij spoedig.

In 2018 in de nacht naar 6 februari kwam het in het hele land tot vorst met op diverse plaatsen ook matige vorst. Landelijk de koudste nacht sinds 11 december daarvoor toen het KNMI-station Hoogeveen tot -6,2°C kwam. In de nacht naar 6 februari 2018 tot 7 uur de laagste temperatuur van -5,1°C op de KNMI-stations Eelde, Heino en Volkel tot -1,5°C op het KNMI-station Den Helder. Na 7 uur daalde de laagste temperatuur nog op het KNMI-station Volkel tot -5,3°C en op het KNMI-station Den Helder tot -1,8°C. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Eelde met -8°C. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden op waarnemingshoogte respectievelijk -4,5°C en -4,4°C en aan de grond -6,6°C en -5,6°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -4,8°C op waarnemingshoogte en aan de grond tot -5,7°C. Overdag boven het zuidoosten van het land geruime tijd sneeuw, de wereld werd in Zuid-Limburg wit met lokaal een sneeuwdek van vier centimeter. Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 2,4°C op het KNMI-station Hoek van Holland tot 0,1°C op de KNMI-stations Maastricht en Twente. In Borculo een maximum-temperatuur van 0,3°C. Daarmee op 6 februari 2018 op enkele stations net geen ijsdag!
Op onderstaande foto de ijsbaan van Losser in Twente, deze was 6 februari 2018 klaar voor de grote klus om er een echte ijsbaan van te maken. Foto maakte Johan Effing.

In 2017 in de nacht naar 6 februari de laagste temperatuur van -2,5°C op het KNMI-station Deelen, aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Deelen met -4°C. De KNMI-stations Twente en Hupsel hadden aan de grond respectievelijk -3,5°C en -3,2°C. In Borculo daalde de temperatuur tot 0,3°C in de weerhut en aan de grond tot -1,3°C.

In de nacht naar 6 februari 2015 minimum-temperaturen van -4,6°C op het KNMI-station Nieuw Beerta tot 0,3°C op het KNMI-station Vlieland. Aan de grond op het KNMI-station Leeuwarden de laagste temperatuur met -6,2°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -3°C in de weerhut en aan de grond -4,1°C. De laagste temperatuur werd bereikt na 7 uur, tot 7 uur de laagste temperatuur op het KNMI-station Leeuwarden met -3,8°C.
Onderstaande satellietbeeld is van 6 februari 2015, het witte wat U ziet boven Nederland is sneeuw. Met name in Friesland lag 6 februari 2015 nog veel sneeuw en ook op een groot deel van Texel lag nog een pak sneeuw.

Met het oplopen van de temperaturen kwam de natuur ook meer en meer tot leven in de winter van 2014, onderstaande foto maakte Mark Wolvenne uit Terwolde op 6 februari 2014.

Onrustig was het op 6 februari 2013 op de Salomonseilanden die werden getroffen door een aardbeving met een kracht van 8 op de schaal van Richter. De eilanden bevinden zich in de Stille Oceaan op nog geen 2000 kilometer ten noordoosten van Australië. Enkele dorpen werden daarbij verwoest. Er was een tsunamiwaarschuwing afgegeven. De beving deed zich voor op minder dan zes kilometer onder het aardoppervlak. Het epicentrum bevond zich op ongeveer 350 kilometer ten oosten van Kira Kira, in de richting van de Santa Cruz-eilanden.

Op 6 februari 2007 werd op het KNMI-station Gilze-Rijen -5°C gemeten en dat werd uiteindelijk ook de laagste temperatuur van februari 2007.

Op 6 februari 1986 op het KNMI-station De Bilt temperaturen van -2,1°C als maximum en -6,3°C als minimum en daarmee de eerste ijsdag voor De Bilt.

In 1962 in de nacht naar 6 februari een laagste temperatuur op het inmiddels opgeheven KNMI-station Epen met -16,2°C en dan spreken we van zeer strenge vorst.

Op 6 februari 1942 lag er in Amsterdam een sneeuwdek van 38 centimeter en in Wageningen 40 centimeter.

In 1933 op 6 februari in Ojmjakon in Siberie een minimum-temperatuur van -67,7°C.

BAROGRAAF

Begin februari 2011 en in 2012 begin januari een aantal zeer winderige dagen, dat is zelfs te merken aan een barograaf, dit is een schrijvende meter die de luchtdruk registreert. De getrokken lijn komt dan bibberig over. Deze bibberregistratie komt door kleine luchtdrukverschillen in huis als gevolg van de zeer vlagerige wind en daar reageert de barograaf gelijk op. Dit met name door zuiging of winddruk tijdens uitschieters van de wind en daarbij ontstaat onder- of overdruk.

De barometer of ook wel luchtdruk moet U niet onderschatten! Wist U dat iedere vierkante centimeter van ons lichaam belast wordt met een gewicht van één kilogram? Voor een gemiddeld volwassen persoon betekent dat een totaalgewicht van 17.000 kilogram, of ook wel het gewicht van drie tot vier olifanten! Dat wij dit niet zodanig ervaren, komt omdat het wordt verdeeld over het hele lichaam en ons lichaam ook een gelijkwaardige tegendruk levert. Luchtdruk ondervindt een mens wel als het plotseling wordt belast met een groot drukverschil, zodat ons lichaam zich niet kan aanpassen in korte tijd. Denk hierbij aan het opstijgen met een vliegtuig.

Hieronder ziet U een barograaf.

error: Content Protected