HomeHomepagezondag 9 februari

zondag 9 februari

DIT JAAR CIARA EN VORIG JAAR THOMAS VERANTWOORDELIJK VOOR EEN ONSTUIMIGE 9 FEBRUARI!

ZONDAG 9 FEBRUARI 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 4,2°C Ell tot 7,9°C Woensdrecht
– hoogste temperatuur: 13,2°C Arcen tot 10°C Lauwersoog
– neerslag: nacht 0,1 mm o.a. Cabauw, overdag 18,5 mm Terschelling
– zon: 3,1 uur Maastricht tot meeste stations zonloos
– hoogste windstoot 129 km/uur Vlieland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 6,3°C     hoogste temperatuur: 12,6°C
neerslag: 0,6 mm     zonloos     hoogste windstoot: 72 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 9 FEBRUARI 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 5,4°C Hoogeveen tot 7,9°C Heino
– hoogste temperatuur: 10,8°C Gilze-Rijen tot 8°C Terschelling
– neerslag: nacht 7,2 mm Hoogeveen, overdag 1,8 mm Ell
– zon: 7,4 uur o.a. Berkhout tot 0,2 uur Eelde
– hoogste windstoot 97 km/uur Vlieland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 6°C     hoogste temperatuur: 10,6°C
neerslag: 1,2 mm     zon: 1,5 uur     hoogste windstoot: 60 km/uur

DATUMRECORDS 9 FEBRUARI BORCULO
maximum-temperatuur: -8°C in 1986 tot 12,7°C in 2002 en 2008
minimum-temperatuur: -15,7°C in 1996 tot 9,6°C in 2002
natste dag: 19,8 mm in 2016
zonnigste dag: 9,3 uur in 2008

DATUMRECORDS 9 FEBRUARI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 16,7°C Maastricht in 1912 tot -9°C Maastricht in 1986
minimum-temperatuur: -21°C Twente in 1996 tot 8,6°C Maastricht in 1925
natste dag: 19,5 mm Arcen 2016

BIJZONDERHEDEN (ZONDAG) 9 FEBRUARI

Toeval of niet, evenals nu op zondag 9 februari kwam het ook vorig jaar op 9 februari tot storm in de kustgebieden en het IJsselmeergebied. Dit jaar was de stormdepressie Ciara (spreek uit als kiera!) daarvoor verantwoordelijk en vorig jaar de stormdepressie Thomas. Daarbij wel de aantekening dat de naam Ciara dit jaar voor werd gegeven door de combinatie van weerinstituten van Ierland, Engeland en Nederland. Er wordt een naam gegeven als de code oranje of rood wordt uitgegeven. De naam Thomas van vorig jaar werd uitgegeven door de Duitse weerdienst die dat al vele jaren doet voor depressies en hogedrukgebieden. Ook nu geeft de Duitse weerdienst haar eigen naam voor de stormdepressie van zondag 9 februari en wel Sabine.
Onderstaande weerkaart is van de Duitse weerdienst van zondag 9 februari met de stormdepressie Sabine. Stormdepressie Ciara of Sabine, we hebben het over dezelfde stormdepressie van zondag 9 februari!

– De laagste temperaturen in de nacht naar zondag werden voor middernacht bereikt. De temperaturen liepen in de nacht op en de wind nam al flink toe. Het KNMI-station Vlieland kwam in de nachtelijke uren al tot een windstoot van 91 kilometer per uur. De reguliere wind bereikte in de nachtelijke uren in de kustgebieden en het IJsselmeergebied al windkracht acht en dat is stormachtig. Zondagochtend 10 uur werd op het KNMI-station Vlieland en het KNMI-zeestation IJmuiden windkracht negen bereikt en dat is storm. Daarmee de tweede winterstorm van deze winter, de eerste was op 15 december met name in het Waddengebied. Om 13.45 uur zondagmiddag werd windkracht 10 bereikt en dat is zware storm. De laatste zware storm daarvoor had Nederland 18 januari 2018. Maar daar bleef het niet bij, later in de middag bereikte het KNMI-station Vlieland windkracht elf, zeer zware storm. De hoogste windstoot van het land werd bereikt op het KNMI-station Vlieland met 129 kilometer per uur, in het binnenland kwamen de KNMI-stations Maastricht en Volkel tot 99 kilometer per uur. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden respectievelijk 81- en 88 kilometer per uur voor de hoogste windstoot. In Borculo tot 19 uur zondagavond 72 kilometer per uur als hoogste windstoot.

– De storm veroorzaakte veel overlast, ook voor het vliegverkeer, behalve als je met de wind meevliegt! Zo ging de vlucht van New York naar Amsterdam zondag met de wind mee op de sterke straalstroom met een snelheid van ruim 1300 kilometer per uur en daardoor duurde de vlucht 1,5 uur korter. Normaal is de snelheid 900-1000 kilometer per uur.

– De meeste zon zondag voor het zuidoosten van het land met op het KNMI-station Maastricht 3,1 uur zon, verder had het KNMI-station Ell nog 1,3 uur zon, het KNMI-station Arcen 0,8 uur zon en de KNMI-stations Nieuw Beerta en Twente nog wat zon met 0,2 uur.

– Vorig jaar 9 februari was de 10,8°C op het KNMI-station Gilze-Rijen landelijk tot dan de hoogste temperatuur van 2019. Ook voor Borculo werd vorig jaar 9 februari de hoogste temperatuur tot dan van 2019 bereikt met 10,6°C. Dit jaar zijn we al veel hoger uitgekomen, landelijk 13,6°C op het KNMI-station Arcen op 9 januari en in Borculo 12,6°C op 15 januari.

– Voor Borculo was 9 februari 2017 de vierde zonloze dag op rij en dat was toen sinds eind januari begin februari 2016 niet meer voorgekomen. In december 2016 daarvoor in Borculo nog acht zonloze dagen op rij. Vorig jaar februari t/m 9 februari in Borculo ook al weer zes zonloze dagen. De zon had vorig jaar februari in Borculo t/m 9 februari alleen op 3-, 7- en 9 februari geschenen. Nu een jaar later over de eerste negen februari-etmalen twee zonloze dagen en totaal 19 uur zon.

– Deze dagen is het wel zacht voor de tijd van het jaar, maar records absoluut nog niet. Daarvoor moeten we terug naar 1989 en 2004, want wat dacht U van 9 februari 1989! Toen werd het 17,6°C op het inmiddels opgeheven KNMI-station Epen, tot deze datum was het nog nooit zo vroeg zo warm geweest. Dat record bleef in stand tot 4 februari 2004, toen werd op het KNMI-station Eindhoven 18°C gemeten!

– We kunnen het nu onmogelijk voorstellen wat er gebeurde op 9 februari 1996! Toen ging het KNMI-station Twente van het minimum van -20,6ºC naar het maximum van -0,4ºC. Een temperatuurverschil van ruim 20ºC in 24 uur tijd!

Manneke Pis in Brussel had voor het tweede jaar op rij last van de wind op 9 februari.

WIND

Op 9 februari 2019 onstuimig met veel wind, de meeste wind in de kustgebieden en het IJsselmeergebied tot stormachtig aan toe. Langs de kust in Zeeland, Vlieland en zelfs op het IJsselmeer werd windkracht negen bereikt, enige tijd een zuidwesterstorm. De hoogste windstoot had het KNMI-station Vlieland met 97 kilometer per uur. Maar ook ver het binnenland in kwam het tot zware windstoten, het KNMI-station Deelen kwam tot een windstoot van 84 kilometer per uur. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden respectievelijk windstoten van 72- en 73 kilometer per uur. Meddo bij Winterswijk kwam zelfs tot een windstoot van 95 kilometer per uur. In Borculo was de hoogste windstoot 60 kilometer per uur.

In de huidige winter heeft januari tot op heden nog de hoogste gemiddelde windsnelheid voor Borculo met 8,1 kilometer per uur. In de winter van 2019 had januari de hoogste gemiddelde windsnelheid met 7,9 kilometer per uur. In de winter van 2018 hadden december en januari een veel hoger gemiddelde windsnelheid dan normaal, ook in Borculo. In december 2017 al een storm langs de kust en in januari 2018 zelfs twee keer over storm langs de kust, op 3 januari 2018 zelfs een zeer zware storm en op 18 januari 2018 een zware storm. In de winter van 2019 alleen op 8 januari in het Waddengebied tijdelijk een noordwesterstorm en op 7 februari kwam Vlieland even tot windkracht 9 (stormkracht).
De hoogste windstoot in Borculo in de winter van 2019 was 64,4 kilometer per uur op 8 januari. In de winter van 2018 in Borculo de hoogste windstoot op 18 januari van bijna 89 kilometer per uur en daarmee de op één na hoogste windstoot voor de winterperiode in Borculo, alleen in de winter van 1997 kwam het in Borculo tot een windstoot van 93 kilometer per uur.

De gemiddelde windsnelheid ligt in Borculo in december en januari op respectievelijk 7,1- en 7,3 kilometer per uur. Dat was in de winter van 2017 in december en januari ruim 5 kilometer per uur en in de winter van 2018 in december bijna 8 kilometer per uur en in januari 8,5 kilometer per uur. De winter van 2019 had in Borculo in december en januari respectievelijk een gemiddelde windsnelheid van 7,1- en 7,9 kilometer per uur en nu in de winter van 2020 respectievelijk 7,3- en 8,1 kilometer per uur.

Onderstaande weerkaart is van de Duitse weerdienst van 9 februari 2019. Op de weerkaart de stormdepressie Thomas op de Noordzee.

In de winter van 2014 was het wel opvallend rumoerig met de wind, rond 9 februari ook heel onstuimig. Op 9 februari 2014 kwam het tot storm langs de kust. Het kuststation IJmuiden kwam tot een hoogste windstoot van 100 kilometer per uur. De winter van 2014 viel wel op door veel wind, voor Borculo ook de meest windrijke winter sinds het begin van de automatische windregistratie in 1995! Normaal voor februari is een gemiddelde windsnelheid van 7,1 kilometer per uur voor Borculo. Over de eerste negen etmalen van februari 2014 was de gemiddelde windsnelheid in Borculo 15 kilometer per uur, over de hele maand 11,8 kilometer per uur. Februari 2014 is voor Borculo dan ook de meest windrijke maand gevolgd door december 2011 met 11,4 kilometer per uur. Over de hele winterperiode van 2014 een gemiddelde windsnelheid van 10,6 kilometer per uur in Borculo! Gemiddeld over drie maanden voor de winter is voor Borculo 7,1 kilometer per uur, de winter van 2014 is voor Borculo de meest windrijke winterperiode.

Ook in 2016 veel wind over de eerste negen etmalen van februari met in Borculo een gemiddelde windsnelheid van 14,2 kilometer per uur. In 2018 over de eerste negen etmalen van februari “slechts” 5,6 kilometer per uur, in februari 2019 9,2 kilometer per uur en nu in februari 2020 rond 9 kilometer per uur.

HOGE TEMPERATUREN

Op onderstaande foto winterakonieten, als je de foto ziet krijg je al een beetje de voorjaarskriebels. Maar vergis je niet, winterakonieten bloeien soms ook al begin januari. We moeten de winterakonieten dan ook niet echt zien als een voorjaarsbode.

Op 9 februari 2011 in Borculo met een maximum van 9,2°C al weer de zesde dag op rij met een temperatuur van boven de 9°C. Uiteindelijk zouden dat er acht op rij worden van boven de 9°C. Voor een winterperiode is dit best opmerkelijk, de laatste keer dat dit daarvoor lukte was begin december 2006. In februari 2012 werd de 9°C pas gehaald op 22 februari, in februari 2013 ging het wat sneller met op 4 februari in Borculo al 10°C. In februari 2014 op 6 februari de eerste dag van 10°C, in februari 2015 op 14 februari de eerste dag van boven de 10°C! In februari 2016 t/m 9 februari al zes dagen boven de 10°C, over dezelfde periode in februari 2017 twee etmalen boven de 10°C, in februari 2018 geen en in februari 2019 één etmaal. Nu in februari 2020 vijf dagen van 10°C en hoger.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2018 in de nacht naar 9 februari de laagste temperatuur van -4,5°C op het KNMI-station Ell en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Ell met -6,5°C. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden op waarnemingshoogte respectievelijk minimum-temperaturen van -2,6°C en -3,6°C en aan de grond -4,2°C en -5°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -3,3°C op waarnemingshoogte en aan de grond tot -4,4°C.
Onderstaande foto maakt Johan Effing 8 februari 2018, op de ijsbaan in Losser kon worden geschaatst.

In 2017 in de nacht naar 9 februari op de Veluwe en in het midden van het land een witte wereld. De autosnelweg Arnhem-Stroe was zelfs enige tijd spekglad door de winterse neerslag. De laagste temperatuur tot 7 uur van -3°C op het KNMI-station Nieuw Beerta en na 7 uur daalde de temperatuur daar nog tot -3,4°C. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Nieuw Beerta met -3,2°C. Dat de grondtemperatuur hoger was dan op waarnemingshoogte kwam waarschijnlijk door de stevige wind die er in het noorden stond. In Borculo daalde de temperatuur tot -2,1°C in de weerhut en aan de grond tot -3,1°C. Overdag op het KNMI-station Nieuw Beerta een maximum-temperatuur van -2,6°C en in Borculo -0,6°C. Onderstaande foto is van de ochtend van 9 februari 2017, de foto is van omroep Gelderland m.b.t. de gladheid op de snelweg Arnhem-Stroe.

In 2016 in de nacht naar 9 februari op het KNMI-station Wijk aan Zee een hoogste windstoot van 90 kilometer per uur. Op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen een windstoot van 93 kilometer per uur. Ook in het binnenland zware windstoten, zo had het KNMI-station Hupsel een hoogste windstoot van 73 kilometer per uur. Het KNMI-station Cabauw kwam de avond ervoor nog tijdelijk aan windkracht negen en dat is stormkracht, best bijzonder voor het binnenland. Het KNMI-station Vlissingen had nog een windstoot van 111 kilometer per uur. In Borculo was de hoogste windstoot 63 kilometer per uur.

Onderstaande foto’s zijn van de avond van 9 februari 2016, linksonder in Klausheide en rechtsonder in Losser. Daar viel sneeuw in beide plaatsen! Foto’s zijn gemaakt door Frans Sijmons (linksonder) en Johan Effing (rechtsonder). In Losser in de avond naast sneeuw ook een onweersbui.
 

In de nacht naar 9 februari 2015 de laagste temperatuur van -0,6°C op het KNMI-station Woensdrecht. Aan de grond de laagste temperatuur ook op het KNMI-station Woensdrecht met -1,8°C. Verder had ook het KNMI-station Westdorpe grondvorst met -1,5°C.

Over de regio van de Zuidpool kwam positief nieuws over de ijsbedekking op 9 februari 2014! Op het zuidelijk halfrond is het rond deze tijd zomer en de ijsbedekking was begin februari 2014 ruimschoots boven het langjarig gemiddelde. In januari was de ijsbedekking 6,7 miljoen vierkante kilometer en dat is 1,1 miljoen vierkante kilometer meer dan het gemiddelde over de periode 1981-2010.

In 2010 in de nacht naar 9 februari de laagste temperatuur van het land in het oosten van de Achterhoek met -5,6°C op het KNMI-station Hupsel. Borculo zat daar toen met -5,2°C niet zo ver vanaf.

Op 9 februari 2008 in Borculo een minimum van -1,8°C en daarmee kwam er in Borculo een einde aan een vorstloze periode van 36 etmalen op rij. Voor Borculo was dit toen de langste vorstloze periode in de winter sinds 1981. In de winterperiode van 2016 kwam Borculo ook tot 36 vorstloze etmalen op rij.

Een ijzig koude nacht in 1996 op 9 februari met op het KNMI-station Twente -21°C en op het KNMI-station Hupsel -19,3°C. In 1986 ook een koude nacht naar 9 februari met o.a. -14,1°C op het KNMI-station Twente.

Op 9 februari 1966 viel in Joure 39 millimeter neerslag, daarbij in het noorden ook sneeuw. Overdag grote temperatuurverschillen, op het KNMI-station Eelde -5°C als maximum en op het KNMI-station Deelen 10°C. In het midden en zuiden viel regen en in het noorden naast sneeuw ook regen met een enorme ijzelafzetting.

Op 9 februari 1947 op het KNMI-station Maastricht 10°C met een zuidwestenwind, terwijl het KNMI-station Eelde/Groningen met een oost-noordoostenwind op – 7,7°C stond.
Door de homogenisatie van data door het KNMI is bovenstaande maximum-temperatuur van 10°C herleid tot 9,1°C en de -7,7°C tot -10,5°C.

In de ochtend van 9 februari 1946 noteerde Oldenzaal een aftapping van 78 millimeter. Dit had overstromingen tot gevolg in grote delen van Twente en de Achterhoek. Wegen naar Almelo, Hengelo, Deventer en ook naar plaatsen in de Achterhoek stonden blank. In Almelo zwommen zelfs vissen door de straten.

Bij ons geen winter in 2014, maar in Japan wel en hoe? Onderstaande foto is van Japan!

Japan kreeg te maken met een uitzonderlijk zware sneeuwstorm op 8 februari 2014. Helaas vielen daarbij vijf doden en raakten 600 personen gewond. Zo werd Tokio bedekt met een sneeuwdek van 27 centimeter. Voor de Japanse weerdienst was dat genoeg reden om voor het eerst in 13 jaar een weeralarm af te kondigen. De Japanners zijn het ook niet echt gewend zoveel sneeuw. De laatste keer zoveel sneeuw was al zeker 45 jaar geleden. De sneeuwstorm trok van het hoofdeiland Honshu en Tokio naar het noordoosten en daar viel in de kuststad Sendai voor het eerst in 78 jaar 35 centimeter sneeuw!

WAARSCHUWING VOOR SNEEUWSTORM

Op onderstaande foto de waarschuwing voor een “blizzard” in Amerika, oftewel een sneeuwstorm. Maar dit keer geen gewone sneeuwstorm.

Op 9 februari 2013 kon de regio New York in Amerika zich opmaken voor een heuse sneeuwstorm, zelfs de zwaarste die ooit over het noordoosten van de Verenigde Staten was getrokken. In verband met de sneeuwstorm waren er al meer dan 2000 vluchten geannuleerd. In de regio New England viel rond 60 centimeter sneeuw en in New York rond 30 centimeter sneeuw en dat in combinatie met storm.

De sneeuwstorm “Nemo” in het noordoosten van de Verenigde Staten had daar op veel plaatsen meer dan 50 centimeter sneeuw afgeleverd tot lokaal zelfs bijna 100 centimeter sneeuw rond 9 februari 2013. Op sommige plaatsen viel rond 30 centimeter sneeuw in twee uur tijd, echt onvoorstelbaar! Dat ging ook nog gepaard met storm met windstoten tot rond 130 kilometer per uur. Het was voor veel plaatsen bijzonder wrang omdat in oktober 2012 de tropische orkaan Sandy ook al flink tekeer ging en veel schade had aangericht. Naar schatting zaten zeker 600.000 mensen zonder elektriciteit.
In de stad Boston viel één meter sneeuw en dat was goed voor een nieuw record voor Boston. Het record van 70 centimeter uit 2003 werd daarmee verpulverd.

 In 1888 viel er in het beroemde park tussen 12 en 14 maart 53 centimeter sneeuw. Op de tweede plek staat 8 maart 1941, toen viel er 46 centimeter sneeuw. Van alle sneeuwstormen sinds 1869, een historie van 148 jaar, was die van 22 tot 24 januari 2016 de zwaarste tot nu toe. In Central Park viel toen bijna 70 centimeter sneeuw.
In 2019 in June Mountain nabij het wintersportgebied Mammoth Mountain viel tussen 2 februari en 6 februari maar liefst 330 centimeter sneeuw. Iets meer dan 180 centimeter sneeuw in 24 uur tijd.

error: Content Protected