HomeHomepagewoensdag 12 februari

woensdag 12 februari

OP 12 FEBRUARI 1929 NOG EEN LOODZWARE ELFSTEDENTOCHT, IN 2012 NET NIET EN NU SLECHTS EEN WINTERS BUITJE!

WOENSDAG 12 FEBRUARI 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 2,3°C Nieuw Beerta tot 5,9°C Vlissingen
– a/d grond: Volkel 1,7°C
– hoogste temperatuur: 8,8°C Eindhoven tot 6,3°C Lauwersoog
– neerslag: nacht 2,4 mm Nieuw Beerta, overdag 1,6 mm Hoogeveen
– zon: 6,5 uur Herwijnen, Westdorpe tot 2,5 uur o.a. Heino, Terschelling
– hoogste windstoot 94 km/uur Vlieland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 2,6°C     hoogste temperatuur: 7,8°C
neerslag: 1 mm (overdag <0,1 mm)   zon: 2,5 uur   hoogste windstoot: 48 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 12 FEBRUARI 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -2,7°C Deelen tot 5°C Vieland
– hoogste temperatuur: 9,8°C o.a. Rotterdam tot 7,6°C Maastricht
– neerslag: nacht 0,3 mm Nieuw Beerta, overdag droog
– zon: 6,7 uur Wilhelminadorp tot 2,3 uur Hoogeveen
– hoogste windstoot 57 km/uur Lauwersoog

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 0,1°C     hoogste temperatuur: 8,6°C
neerslag: 0,2 mm     zon: 2,6 uur     hoogste windstoot: 24 km/uur

DATUMRECORDS 12 FEBRUARI BORCULO
maximum-temperatuur: 13,6°C in 1998 tot -3°C in 1985
minimum-temperatuur: -11°C in 1985 tot 11,1°C in 2002
natste dag: 16,8 mm in 2005
zonnigste dag: 9,3 uur in 2008

DATUMRECORDS 12 FEBRUARI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 16°C Arcen in 1998 tot -8,8°C Maastricht in 1929
minimum-temperatuur: -17,9°C De Bilt in 1929 tot 9,5°C De Bilt in 2002
natste dag: 25,4 mm Den Helder

BIJZONDERHEDEN (WOENSDAG) 12 FEBRUARI

Onderstaande foto maakte Leen de Koning in Nieuwerkerk a/d IJssel, ook daar zijn de sloten veelal tot de rand toe gevuld. Voorlopig komt daar nog wel meer bij, zowel van boven als aanvoer vanuit Duitsland en Frankrijk via de grote rivieren en uiteindelijk ook in de kleinere beken en sloten.

– In de nacht naar woensdag kwam het KNMI-station Vlieland tot de hoogste windstoot van 94 kilometer per uur en de reguliere wind bereikte opnieuw stormkracht windkracht negen, voor de vierde dag op rij. Het werd geen storm omdat deze geen uur lang stand hield. De meeste zon en de hoogste temperaturen werden woensdag bereikt in de zuidelijke helft van het land. De meeste neerslag viel in het noordoosten en deels in het zuidoosten van het land. De Gelderse KNMI-stations Deelen, Herwijnen en Hupsel hielden het droog, toch trokken over de Betuwe, de Veluwe en de Achterhoek wel wat buitjes. In Borculo was de neerslag woensdag overdag niet meetbaar, m.a.w. overwegend droog. De regio Zutphen kreeg eind van de middag nog een pittige bui met onweer en hagel.

– De datum 12 februari is er één met geschiedenis en wel in 1929, toen werd er een Elfstedentocht verreden die loodzwaar was. De winnaar was Karst Leemburg en de temperatuur overdag varieerde van -18°C in de ochtend tot -8°C in de middag en er stond een harde noordoostenwind. Maar het ijs was van prima kwaliteit.

– In 2017 op 12 februari kwam in Borculo een eind aan zes zonloze dagen op rij en dat was daarvoor sinds begin januari 2016 met acht zonloze dagen op rij niet meer voorgekomen. Daarvoor moesten we terug naar november/december 2014 met ook acht zonloze dagen op rij. De laatste keer acht dagen zonloos hadden we in Borculo in december 2017! Deze maand is het tot nu toe ook nog karig gesteld met het aantal uren zon, in Borcuo nog maar 24 uur zon. Het aantal zonloze dagen staat voor deze maand t/m woensdag op twee en dat waren er zes vorig jaar februari over dezelfde periode. Voor dit jaar in Borculo t/m woensdag 17 zonloze dagen tegen vorig jaar over dezelfde periode 20 zonloze dagen. De eerste decade van februari kwam in Borculo tot 21 uur zon, dat was vorig jaar 10 uur zon en in 2018 in de eerste februari-decade nog 33 uur zon en daarmee de zonnigste sinds 2012 toen de zon 61 uur scheen in de eerste februari-decade.

Onderstaande foto maakte Johan Effing in de omgeving van Losser, het weerbeeld was woensdag regelmatig best aardig ondanks wat (winterse) buitjes.

SNEEUW EN VORSTDAGEN

Dagen met sneeuw zitten er niet aan te komen, deze winter is tot nu toe in het grootste deel van Nederland nagenoeg sneeuwvrij verlopen. Lokaal viel zo hier en daar een “vlok” sneeuw, o.a. ook op het KNMI-station De Bilt. In de vorige winter t/m 12 februari in Borculo zeven dagen dat er sneeuw viel. In de winter van 2018 op 12 februari de 19e dag van de winter dat er sneeuw viel in Borculo, dat was toen al het hoogste aantal sinds de winter van 2013 die over de hele winterperiode tot 34 dagen kwam dat er sneeuw viel. Een gemiddelde winter telt in Borculo 12 dagen dat er sneeuw valt, koploper is de winter van 2010 met 43 dagen. In de winter van 1992 in Borculo slechts één dag met sneeuw. In 2017 op 12 februari in Borculo de 19e sneeuwdekdag van die winter en dat was het hoogste tot dan sinds de winter van 2013 die totaal tot 26 sneeuwdekdagen kwam. De winter van 2018 kwam in Borculo totaal tot vijf sneeuwdekdagen, de winter van 2019 kwam tot zeven sneeuwdekdagen in Borculo.

Onderstaande foto maakte Leen de Koning uit Nieuwerkerk a/d IJssel van de ijsvorming op de IJssel op 12 februari 2012, de winter waarin de Elfstedentocht op het laatst aan onze neus voorbij ging. In februari 2012 landelijk t/m 15 februari al tien nachten met strenge vorst en dat was ook het aantal voor de hele maand februari 2012.

Het aantal vorstdagen deze winter staat nu in Borculo op 17 tegen 30 over dezelfde periode in de winter van 2019. Over dezelfde periode in de winter van 2018 25 vorstdagen, in de winter van 2017 38 vorstdagen en in de winter van 2016 tien vorstdagen. Een gemiddelde winter telt in Borculo 41 vorstdagen, dat aantal werd in de winter van 2016 met 21 vorstdagen bij lange na niet gehaald. De winter van 2017 kwam tot 43 vorstdagen, de winter van 2018 tot 40 vorstdagen en de winter van 2019 37 vorstdagen.
De winter van 2016 heeft het laagste aantal vorstdagen sinds de winter van 2014 met totaal 12 vorstdagen. De winter van 2016 werd wel de derde winter op rij die het normale aantal vorstdagen voor de winterperiode bij lange na niet haalde. Ook in de winter van 2015 bleef de teller al staan bij 33 vorstdagen.

Overigens in 2016 op 12 februari ook pas de eerste vorst van februari 2016, in februari 2017 stond de teller t/m 12 februari op vijf vorstdagen, in februari 2018 over dezelfde periode negen en vier vorstdagen over dezelfde periode in februari 2019. Gemiddeld telt februari in Borculo 14 vorstdagen, de teller staat deze maand op twee. Dat aantal werd in 2018 in februari ruimschoots overschreden met 24 vorstdagen, zowel in 2017 als in 2016 in februari werd dat aantal in Borculo niet gehaald, februari 2017 kwam tot 10 vorstdagen en februari 2016 tot 12 vorstdagen. Februari 2014 is de hekkesluiter met over de hele maand één vorstdag in Borculo, daarentegen in februari 1986 maar liefst 26 vorstdagen.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2019 in de nacht naar 12 februari de laagste temperatuur van -2,7°C op het KNMI-station Deelen en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Volkel met -4,8°C. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden minima van respectievelijk -0,2°C en +0,1°C en aan de grond -1,3°C en -0,9°C. In Borculo daalde de temperatuur tot +0,1°C op waarnemingshoogte en -0,9°C aan de grond.

In 2018 in de nacht naar 12 februari de laagste temperatuur van -0,9°C op het KNMI-station Volkel en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Volkel met -2,1°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -0,2°C op waarnemingshoogte tot -1,3°C aan de grond. Op de vroege ochtend lag tijdelijk in de regio Aalten drie centimeter sneeuw.

In 2017 in de nacht naar 12 februari op uitgebreide schaal sneeuwval. Alleen in het noordoosten (Groningen/Drenthe) zo goed als geen sneeuw. Op diverse plaatsen viel ook ijsregen met ijzelvorming als gevolg, o.a. meldingen daarvan uit Almelo en Winterswijk. Ook in Borculo viel in de avond van 11 februari 2017 ijsregen. De sneeuwval was op diverse plaatsen nog behoorlijk heftig, zo kwam Groesbeek tot een sneeuwdek van 12 centimeter. Op veel plaatsen kwam het tot een sneeuwdek van 8-10 centimeter, in Borculo lag bijna vijf centimeter. De laagste temperatuur van -2,8°C op het KNMI-station Nieuw Beerta, aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Nieuw Beerta met -3,1°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -0,4°C in de weerhut en aan de grond tot -1,8°C.
Onderstaande foto’s laten wel het grote verschil zien op 12 februari 2017. De foto linksonder maakte Gerard Kiewiet in de regio Zuidhorn in Groningen, daar totaal geen sneeuw te bekennen, maar wel een strakblauwe hemel met veel zon. De foto rechtsonder maakte Peter de Vries uit Kudelstaart in het westen van het land.
 

In 2016 in de nacht naar 12 februari de laagste temperatuur van -2,6°C op het KNMI-station Voorschoten. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Eelde met -4,8°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -1,1°C in de weerhut en aan de grond tot -2,5°C.

In Groot-Brittanië regende het op 12 februari 2014 maar door en daar was al zoveel regen gevallen. Op het station Farnborough ten zuidwesten van Londen in de graafschap Surrey was sinds begin december al 470 millimeter regen gevallen t/m 12 februari 2014. Alleen al in januari viel daar 200 millimeter regen. Al met al was daar al meer dan 300% meer gevallen dan normaal!

De hoogste windstoot op 12 februari 2014 kwam van het KNMI-station Volkel met 97 kilometer per uur. Best opmerkelijk dat ver in het binnenland de windstoten hoger waren dan langs de kust. Tussen Enkhuizen en Lelystad op het IJsselmeer werd nog een windstoot gemeten van 100 kilometer per uur.

In 2011 op 12 februari op het KNMI-station Ell met 14,6°C de hoogste temperatuur van de winter van 2011, ook vanzelfsprekend van februari 2011.

In 2005 werd op 12 februari de hoogste temperatuur van februari gemeten met 13,1°C op het KNMI-station Westdorpe. Dat ging overdag gepaard met aan de kust storm, in de Achterhoek werden toen windsnelheden bereikt van bijna 94 kilometer per uur.

Op 12 februari 1991 kwam er een eind aan een kort, maar hevig “sprokkelwintertje”, deze was begonnen op 6 februari. Het kwam tot strenge vorst, ook overdag. Er viel geen sneeuw van betekenis, pas van 12 op 13 februari sneeuwde het uitgebreid, er viel toen lokaal 20 centimeter en daarna was het over en uit met de winterpret.

De minimum-temperatuur op 12 februari 1945 op het opgeheven KNMI-station Wijster was -2,3°C en dat was landelijk het laagste februari-minimum in 1945. Dat terwijl januari 1945 veel vorst gaf in die hongerwinter.

De laagste temperatuur gemeten op het KNMI-station De Bilt voor 12 februari staat altijd nog voor 12 februari 1929 met -18,1°C. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit minimum sinds 2016 herleid tot -17,9°C.

Op 12 februari 1919 op het KNMI-station Maastricht in heldere omstandigheden een minimum-temperatuur van -8,3°C en een maximum-temperatuur van 6,4°C. Daarentegen was het weerbeeld in het noorden van het land grijs met dooi. Door de homogenisatie van data door het KNMI zijn bovengenoemde temperaturen sinds 2016 herleid, de -8,3°C tot -9,5°C en de 6,4°C tot 5,5°C.

Op onderstaande foto de maan met een halo later op de avond van 11 februari 2014.

GROENLANDSE IJSKAP

De Groenlandse ijskap smelt en dat is echt geen nieuws en ook helemaal geen ramp omdat door sneeuwval de ijsmassa ook weer aangroeit. De snelheid waarmee het gletsjerijs aan de rand van de Groenlandse ijskap beweegt, neemt sterk toe als gevolg van de toename van het smeltwater. Alarmerend wordt het pas als er meer ijs smelt dan erbij komt. Maar meer beweging zal op lange termijn niet leiden tot meer afsmelting en dus ook niet tot meer stijging van de zeespiegel. Het lijkt dat het versnellingsproces wordt doorbroken doordat het smeltwater via steeds bredere kanalen wordt afgevoerd, waardoor de beweging van het ijs weer afneemt omdat het ijs als het ware minder wordt opgetild door smeltwater. De glijsnelheid neemt daardoor weer af. Het blijkt nu dat in de afgelopen 15 jaar de gemiddelde glijsnelheid van het Groenlandse ijs afgenomen is i.p.v. toegenomen volgens de onderzoekers.
Utrechtse wetenschappers hebben sinds begin jaren negentig met gps-metingen de beweging van de ijskap in West-Groenland gevolgd. Het ijs blijkt bij warmer weer in een paar dagen tot wel vier keer zo snel te bewegen doordat het smeltwater als een smeerlaagje tussen het ijs en de ondergrond werkt. Hierdoor glijdt het ijs met toenemende snelheid naar de lagere en warmere delen van de ijskap. Na verloop van tijd worden in het ijs grotere kanalen gevormd die het toegenomen smeltwater afvoeren. Daardoor neemt de waterdruk aan de bodem weer af en ook de snelheid waarmee het ijs glijdt.

Op onderstaande twee foto’s een blik op het ijslandschap van Groenland.
 

De snelheid van de Groenlandse gletsjers kan variëren van 100 meter per jaar tot wel 400 meter per jaar. Jaarlijks smelt hier zoveel ijs, genoeg om heel Duitsland onder een één meter dikke laag water te zetten! Over heel Groenland lopen smeltrivieren die bij elkaar komen in smeltmolens, gaten in het ijs die anderhalve kilometer diep zijn tot op de rotsige ondergrond. Er zijn duizenden van deze smeltgaten die zich vormden bij scheuren in de ijskap. Nog spectaculairder zijn de moulins, smeltstromen die via scheuren in het ijs de rotsbodem bereiken en dan tussen ijs en rots een soort glijmiddel vormen. Hierdoor kan het ijs sneller richting kust stromen. In deze smeltgaten verdwijnen grote hoeveelheden water en deze moulins komen in de zomer overal voor op de ijsvlakte. Vooral de gletsjers aan de randen van Groenland worden snel dunner. Het centrum lijkt echter dikker te worden. Ook op Antarctica worden sommige gletsjers dunner, maar worden vele delen van de ijskap juist ook dikker. De snelbewegende gletsjers werden gemiddeld 84 centimeter per jaar dunner over de periode februari 2003 tot november 2007. Langzaam bewegende gletsjers werden dunner met 12 centimeter per jaar. De ijskap op Groenland is anderhalve kilometer dik en als dit alles smelt stijgt de zeespiegel met 70 meter! Het zoete smeltwater bevriest onder de ijskap niet meer, ook in de winter niet en werkt als een smeermiddel.

Op onderstaande foto een moulin.

error: Content Protected