HomeHomepagezaterdag 16 mei

zaterdag 16 mei

HET WAS NOG NIET RUSTIG OP HET IJSHEILIGENFRONT, EVENALS VORIG JAAR OOK DIT JAAR NOG BEZOEK VAN SINT NEPOMUK!

ZATERDAG 16 MEI 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -0,3°C Hupsel tot 9,4°C Wijk aan Zee
– a/d grond: Twente -3,3°C , Hupsel -3,3°C , Deelen -2,9°C
– hoogste temperatuur: 19°C Arcen tot 13,3°C Wijk aan Zee
– geen neerslag
– zon: 11,8 uur Vlissingen tot 4,2 uur Eelde
– hoogste windstoot 49 km/uur Volkel

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 1,8°C   a/d grond: 0,9°C   hoogste temperatuur: 17,6°C
geen neerslag     zon: 3,7 uur     hoogste windstoot: 33,8 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 16 MEI 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 3,2°C Nieuw Beerta tot 10,8°C Lauwersoog
– a/d grond: Eelde -1,0°C , Gilze-Rijen -0,9°C
– hoogste temperatuur: 19,1°C o.a. Herwijnen tot 13,9°C Lauwersoog
– zon: 14,1 uur Vlissingen tot 1,3 uur Nieuw Beerta
– neerslag: nacht droog, overdag 0,7 mm Nieuw Beerta
– hoogste windstoot 55 km/uur IJmuiden

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 5,8°C     hoogste temperatuur: 17,7°C
geen neerslag     zon: 2,5 uur     hoogste windstoot: 29 km/uur

DATUMRECORDS 16 MEI BORCULO
maximum-temperatuur:  30,5°C in 1982 tot 12°C in 1987
minimum-temperatuur: -0,9°C in 1996 tot 16,4°C in 2017
natste dag: 24,6 mm in 2007
zonnigste dag: 15,2 uur in 1998

DATUMRECORDS 16 MEI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 30,2°C Ell in 2000 tot 6,2°C Maastricht in 1926
minimum-temperatuur: -3,0°C Eelde in 1909 tot 17,1°C Rotterdam in 2017
natste dag: 32,6 mm Rotterdam in 2008

BIJZONDERHEDEN (ZATERDAG) 16 MEI

Onderstaande satellietfoto is van de vroege zaterdagochtend, het grootste deel van het land begon zaterdag met zon. Alleen in een strook vanaf het IJsselmeergebied tot over het oosten van het land niet.

  – In de nacht naar zaterdag alleen in de Achterhoek op het KNMI-station Hupsel nog lichte vorst op waarnemingshoogte met -0,3°C. Tot grondvorst kwam het nagenoeg in de hele zuidoostelijke helft van het land. Aan de grond was het KNMI-station Twente de koudste met -3,3°C gevolgd door het KNMI-station Hupsel met -3,1°C. Het KNMI-station Twente had op waarnemingshoogte 1,3°C als minimum. In Borculo geen vorst, ook geen grondvorst.
Zaterdag overdag begon het grootste deel van het land met zon, in het oosten nog wel een zonsopkomst waarbij de zonurenteller nog even in beweging kwam. Al snel kwam de zonurenteller in het oosten van het land tot stilstand om wat later in de ochtend weer in beweging te komen. Vanuit het westen trokken uitgestrekte wolkenvelden over het land. Daarmee ging de zon zaterdag in de loop van de ochtend/middag geregeld schuil achter de bewolking om in de loop van de middag/avond vanuit het westen weer vaker tevoorschijn te komen. De hoogste temperaturen werden bereikt in de Achterhoek, het oosten van Brabant en Limburg. De meeste zon was voor de zuidelijke provincies.

– In Borculo deze maand inmiddels vier nachten met lichte vorst op waarnemingshoogte en dat is voor mei het hoogste aantal voor Borculo sinds 1981. Dat was hiervoor nog mei 1991 en mei 1996 met twee nachten met vorst. Best opmerkelijk dat met de klimaatopwarming nu een mei-maand die sinds 1981 in Borculo nog nooit zoveel nachten met vorst heeft gehad.

– In de nacht naar 16 mei 2019 op een tweetal KNMI-stations nog grondvorst en wel op de KNMI-stations Eelde en Gilze-Rijen. Officieel is de IJsheiligenperiode dan wel teneinde op 16 mei, alleen de Duitse Volksweerkunde heeft voor 16 mei de laatste IJsheilige en wel de Heilige Sint Nepomuk! Deze kwam vorig jaar dan toch nog even langszij in de nachtelijke uren en ook nu op zaterdag 16 mei. De laagste temperatuur vorig jaar 16 mei 3,2°C op het KNMI-station Nieuw Beerta en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Eelde met -1,0°C en het KNMI-station Gilze-Rijen had -0,9°C aan de grond. Het KNMI-station Hupsel bleef aan de grond nog net boven het vriespunt met +0,6°C.

– Voor Borculo in 2017 op 16 mei geen Heilige Nepomuk op bezoek, het werd met 16,4°C als minimum de warmste nacht sinds 15 september 2016 daarvoor toen de temperatuur niet lager kwam dan 18,2°C. Dat was toen in de periode met drie tropische dagen op rij met op 15 september de derde en laatste tropische dag. Voor mei was 16 mei 2017 voor Borculo de warmste meinacht sinds 22 mei 2014 toen de temperatuur niet lager kwam dan 17°C. Voor 16 mei 2017 was het voor Borculo wel de warmste nacht, dat was nog de nacht van 16 mei 2006 met 14,6 als minimum.
De nacht naar 16 mei 2017 was voor de tijd van het jaar ook bijzonder warm, want gemiddeld ligt het minimum voor mei rond 8°C. De hoogste minimum-temperaturen voor mei liggen in Borculo rond 14°C.
Het KNMI-station De Bilt had een minimum-temperatuur van 16,1°C in de nacht naar 16 mei 2017 en daarmee een datumrecord voor de warmste nacht van 16 mei sinds 1901! In de avond van 16 mei 2017 daalde de temperatuur nog wel tot 15,2°C en dat werd het nieuwe minimum-record voor 16 mei. Het oude minimum-record stond nog op 13,3°C van 16 mei 1979.

– Vorig jaar met 19,1°C op de KNMI-stations Gilze-Rijen en Herwijnen tot dan de hoogste temperatuur van de maand van de KNMI-stations. Deze maand zijn we al veel hoger uitgekomen met 25,9°C op het KNMI-station Gilze-Rijen op zaterdag 9 mei.

Op onderstaande foto ziet U stinkende gouwe, het is een bloem die valt onder de categorie onkruid. Het bijzondere van deze “bloem” is dat het melksap van de stinkende gouwe schijnt te helpen tegen wratten. Foto is gemaakt door Frans Sijmons uit Klausheide.

EERSTE ZOMERSE DAG OP 16 MEI

De temperaturen waren in 2017 op 16 mei in het zuiden van het land halverwege de ochtend al opgelopen tot ruim boven de 20°C. Het KNMI-station Eindhoven had even over 11 uur de zomerse temperatuur van 25°C al te pakken en daarmee ook de primeur met de eerste zomerse dag van 2017 van de KNMI-stations. Het KNMI-station De Bilt bereikte ook de zomerse grens van 25°C en daarmee dus landelijk de eerste zomerse dag van 2017. De gemiddelde datum voor het KNMI-station De Bilt voor de eerste zomerse dag is 17 mei, in 2017 dus een dag vroeger. In 2016 op het KNMI-station De Bilt op 7 mei landelijk de eerste zomerse dag met 25,8°C. Het KNMI-station Ell had in 2016 de primeur met de eerste zomerse dag en wel op 6 mei met 25,4°C. In 2019 op het KNMI-station De Bilt was het nog wachten op de eerste zomerse dag al scheelde dat niet veel met 24,9°C op 24 april. In 2019 op het KNMI-station De Bilt de eerste zomerse dag op 1 juni met 25,7°C. Dit jaar nog geen zomerse dag op het KNMI-station De Bilt, al scheelde dat niet veel met 24,7°C op zaterdag 9 mei.

Borculo bereikte ook de eerste zomerse dag van 2017 met 26,4°C op 16 mei. In 2016 in Borculo op 6 mei de eerste zomerse dag met 25,8°C. De gemiddelde datum voor de eerste zomerse dag in Borculo is 14 mei. De uiterste data voor de eerste zomerse dag voor Borculo zijn, de meest vroege op 14 april in 2007 met 27,8°C en de meest late op 2 juli 1991 met 29,5°C. In 2019 in Borculo de eerste zomerse dag op 19 april met 25,1°C.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in de regio Kudelstaart, de natuur in volle bloei.

LATE IJSHEILIGEN

We hebben koude nachten achter de rug in de periode van de IJsheiligen, de komende tijd verlopen de nachten aanzienlijk warmer. Maar vergeet niet dat de IJsheiligen ook nog wel eens in juni willen terugkomen! Officieel is de IJsheiligenperiode teneinde, alleen de Duitse Volksweerkunde heeft voor 16 mei de laatste IJsheilige en wel de Heilige Sint Nepomuk! In de nacht naar 16 mei 2013 ook nog late IJsheiligen op bezoek met op het KNMI-station Den Helder -1,5°C aan de grond! De IJsheiligenperiode is van 11- t/m 14 mei, maar ze kunnen even zo goed veel later als veel vroeger langskomen. Zo was het in de nacht naar 16 mei 2003 ook koud met op het KNMI-station Leeuwarden in de weerhut 0,4°C en aan de grond -2,9°C. Aardbeitelers in Brabant hadden in die nacht boven stro maar liefst -6°C gemeten. Vorig jaar op 23 juni op het KNMI-station Woensdrecht aan de grond nog 1,1°C.
In de nacht naar 16 mei 2013 ook nog de IJsheiligen op bezoek en wel op een viertal KNMI-stations met grondvorst. Het KNMI-station Den Helder had de laagste temperatuur aan de grond met -1,5°C. Verder op de KNMI-stations Rotterdam -0,6°C en Terschelling en Valkenburg (ZH) -0,4°C. In de weerhut kwam het nergens tot vorst met als laagste temperatuur 1,6°C op het KNMI-station Terschelling.

Koude nachten en dat na de officiële IJsheiligenperiode, het kan wel degelijk in Nederland. Vergeet niet dat het op 2 juni 1975 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Almen nog tot lichte vorst kwam met -1,2°C op 1,5 meter hoogte! Zelfs op 18 juni 1955 kwam het op de inmiddels opgeheven KNMI-stations Uithuizermeeden en Witteveen nog tot lichte vorst met -0,8°C.
Een bijzondere nacht had Nederland ook in de nacht naar 16 mei 1996 met o.a. in Hattemerbroek een laagste temperatuur van -2,8°C. Iets zuidelijker op de Veluwe in Eerbeek aan de grond in die nacht zelfs -7°C. In Borculo in de nacht naar 16 mei 1996 met -0,9°C de koudste nacht naar 16 mei sinds 1981. De laagste temperatuur voor het KNMI-station De Bilt op 16 mei sinds 1901 is -0,5°C en dat was in 1973.

RUIMTESTATION ISS

Op onderstaande foto het ruimtestation ISS, die bereikte 16 mei 2016 een mijlpaal!

Het internationaal ruimtestation bereikte in de ochtend van 16 mei 2016 om 8.10 uur Nederlandse tijd een mijlpaal! Sinds 20 november 1998, toen de eerste module van het ISS de ruimte in ging, heeft het ISS 100.000 omwentelingen om de aarde gemaakt. De afgelegde afstand daarbij was maar liefst 4.254.046.970 kilometer en dat komt ongeveer overeen met de afstand tussen de Aarde en Neptunus of twintig keer heen en weer tussen Mars en de Aarde. En dat allemaal met een snelheid van 28.163 kilometer per uur. Per dag legt het ISS 16 omwentelingen af en dat is één omwenteling per 90 minuten. Zestien keer per dag een zonsondergang en zonsopkomst zien de astronauten vanuit het ISS.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In de nacht naar 16 mei 2016 klaarde het regionaal breed op en daarmee koelde het flink af in de nog aanwezige arctische lucht. De koudste regio’s waren het oosten van Twente en zuidoosten van Brabant. In de regio Eindhoven kwam het aan de grond zelfs tot matige vorst. In het oosten had Twente ook grondvorst en geen grondvorst in de Achterhoek. In de nacht naar 16 mei 2016 de laagste temperatuur van 0,9°C op het KNMI-station Deelen, aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Eindhoven met -5,5°C. Het KNMI-station Twente had -4°C aan de grond.

In de nacht naar 16 mei 2015 de IJsheiligen op bezoek en dit keer behoorlijk serieus getuige de minimum-temperatuur van -3°C op het KNMI-station Twente aan de grond. In de nacht naar 16 mei 2015 de laagste temperatuur in de weerhut van 1,8°C op het KNMI-station Heino. Naast het KNMI-station Twente met -3°C aan de grond, hadden de KNMI-stations Berkhout, Eelde, Heino en Hupsel ook grondvorst.
Onderstaande foto maakte Gerard Kiewiet uit Zuidhorn, de schapen werden ook niet bepaald vrolijk van het weer op 16 mei 2015. Met de lage temperaturen en het sombere weer in het noorden van het land zou men haast kunnen spreken van de schaapscheerderskou, deze is overigens pas in juni.

In 2015 t/m 16 mei op het KNMI-station Terschelling zes dagen met 15ºC en hoger, daarentegen op het KNMI-station Eindhoven al 34 dagen van 15ºC en hoger. Vanaf 1 april t/m 15 mei 2015 was de hoogste temperatuur op het KNMI-station Terschelling 19,4ºC en over dezelfde periode op het KNMI-station Eindhoven elf warme dagen en de hoogste temperatuur op 11 mei met 27,3ºC.

Op onderstaande foto de vulkaan Etna en die was ook weer onrustig rond half mei 2015.

De vulkaan Etna op Sicilië was al weer enige tijd onrustig, in de nacht naar 15 mei 2015 kwam het nog tot een uitbarsting. De vulkaan Etna is 3350 meter hoog en is de meest actieve vulkaan van Europa. Het dichtbij gelegen vliegveld Airport Catania had er nog geen hinder van en bleef gewoon open. De laatste grote vulkaanuitbarsting van de Etna was in 1992.

In de nacht naar 16 mei 2014 de IJsheiligen op bezoek en dat met op uitgebreide schaal grondvorst. In de weerhut was de laagste temperatuur 0,6°C op het KNMI-station Twente. Aan de grond ook de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met -3,9°C. Opmerkelijk was op 16 mei 2014 de dagelijkse gang van de temperatuur, oftewel de amplitude. Deze was zeer groot, zo ging het KNMI-station Twente van 0,6°C naar 18,7°C.

Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser op 16 mei 2014, op een braak liggend terrein bij de Losserse Dorpsbleek toch een mooi stukje natuur.

In 2013 op 16 mei grote temperatuurverschillen! De hoogste temperatuur in Borculo was 17,7°C en landelijk van de KNMI-stations had Twente de hoogste temperatuur met 18,4°C. Het oosten en noordoosten zaten in de veel warmere lucht die ten oosten van Nederland aanwezig was, naar het westen en zuidwesten toe veel koeler. Zo kwam het KNMI-station Woensdrecht niet verder dan 9,9°C.
Onderstaand temperatuurkaart van het KNMI is van de middag van 16 mei 2013 om 15 uur en die zegt genoeg. In het zuidwesten van het land was het amper 10°C.

Op 15 mei 2011 in Borculo de eerste zonloze dag sinds 5 april daarvoor. Daarmee een periode van 29 dagen op rij met elke dag zon, de langste periode sinds juni 2010 daarvoor. In 2013 kwam er een einde aan 34 etmalen op rij met zon op 16 mei, de langste periode sinds september-oktober 2012 daarvoor. In september-oktober 2012 53 etmalen op rij met elke dag zon. In 2014 was de langste periode met elke dag zon 25 dagen.

16 mei 1991 in het Sauerland sneeuw op de Kahlen Asten en wel een sneeuwdek van 10 centimeter.

Op 16 mei 1941 een maximum-temperatuur op het KNMI-station Den Helder van 9,5°C en op het KNMI-station Eelde 9,6°C. Op het KNMI-station De Bilt een minimum van -0,1°C, door de homogenisatie van data door het KNMI sinds 2016 herleid tot -0,7°C. Op het inmiddels opgeheven KNMI-station Winterswijk een minimum van -1,3°C. Er kwam toen een einde aan een hardnekkige koude periode met in Winschoten nog sneeuw.

Op 16 mei 1931 in Geldrop hagel met schade door hoosachtige verschijnselen.

Op 16 mei 1928 op het KNMI-station Groningen (nu Eelde) een maximum-temperatuur van 7,6°C en op het KNMI-station Maastricht 8,8°C.

Op 16 mei 1910 noteerde het Friese Beetsterzwaag ruim 58 millimeter neerslag.

RIJDEN OP FRITUURVET

Wist U dat in Nederland jaarlijks ruim 45 miljoen kilo frituurvet wordt gebruikt en daarvan een groot deel verdwijnt in het riool. Dat is natuurlijk niet goed en zonde, daar is wel wat op gevonden om het te hergebruiken als biobrandstof.  Daarom was de “Wonders of Waste Rally” bedacht en dat is een autorace van Rotterdam naar Rome en de “racemonsters” gebruiken als brandstof gebruikte frituurolie. Maar na de vierde editie van deze “Wonders of Waste Rally” in 2012 was er in 2013 geen “Wonders of Waste rally”. Ook in 2014 geen “Wonders of Waste Rally”.

In 2012 vertrokken de deelnemers op 17 mei van Rotterdam en reden 20 mei 2012 de zegerit langs het Colosseum in Rome. Het werd weer een rit vol met fun, avontuur en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel!  Het gaat hier om onbewerkte en ongefilterde olie die rechtstreeks uit de frituur komt van snackbars, hotels of restaurants. Alvorens de frituurolie in de benzinetank wordt gegoten wordt het wel gefilterd zodat de grove stukken er uit worden gefilterd. Tijdens de race moeten de racewagens natuurlijk bijtanken en dat doen ze bij de deelnemers bij cafetaria’s en restaurants. Daar kunnen ze het frituurvet of- olie afhalen en dat kan dan in een speciale reactor worden omgezet in biodiesel.
Zo is er een paar jaar geleden ook een initiatief gestart bij een aantal tankstations om i.p.v. diesel te tanken biobrandstof te tanken die gemaakt is van gereinigd frituurvet en restvet van slachterijen. Deze vorm van brandstof heeft rond 20% minder CO2-uitstoot. Een bijkomend voordeel is dat de slachterijen en cafetaria’s de afvalstroom van (frituur)vet ook kwijt zijn.

Toch komen er af en toe andere berichten de wereld in! Zo zou autorijden op gewone diesel of benzine minder slecht zijn voor het milieu dan rijden op biodiesel. Dat zou blijken uit een studie in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.
De studie van het Nederlandse onderzoeksbureau CE Delft brengt als eerste in kaart hoe bijna alle soorten biodiesel en ethanol slechter presteren dan fossiele diesel en benzine. De onderzoekers berekenden per brandstof de hoeveelheid uitgestoten koolstofdioxide (CO2), de gebruikte landoppervlakte en de hoeveelheid gebruikte kunstmest.
De meest duurzame brandstof is methanol uit glycerine. Op de tweede plaats staat biomethanol dat geproduceerd wordt uit resthout. Derde plaats is voor elektrisch rijden, op voorwaarde dat de stroom duurzaam wordt opgewekt.
De studie legt een bom onder het biobrandstoffenbeleid in Europa, waarbij is afgesproken de biobrandstoffen bij te mengen in het kader van het klimaatbeleid.

error: Content Protected