HomeHomepagedinsdag 1 december

dinsdag 1 december

WE HEBBEN WEER EEN WARM METEOROLOGISCH JAAR 2020 ACHTER DE RUG, VOOR HET ZEVENDE JAAR OP RIJ!

DINSDAG 1 DECEMBER 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 2,1°C Nieuw Beerta, Twente tot 8,7°C Terschelling, Vlieland
– hoogste temperatuur: 10,8°C Vlissingen tot 7,9°C Maastricht
– neerslag: nacht 12,8 mm De Bilt, overdag 5,5 mm Maastricht
– zon: 4,2 uur Den Helder tot zonloos oostelijk v/h land
– hoogste windstoot 83 km/uur Hoek van Holland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 2,5°C     hoogste temperatuur: 9,1°C
neerslag: 7,2 mm     zonloos     hoogste windstoot: 29 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 1 DECEMBER 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -4,1°C Twente tot 2,9°C Vlissingen
– hoogste temperatuur: 7,9°C Vlieland tot 0,7°C Twente
– neerslag: nacht 0,5 mm Terschelling, overdag 1 mm Terschelling
– zon: 5,5 uur o.a. Voorschoten tot zonloos o.a. Ell
– hoogste windstoot 36 km/uur Vlissingen, Wilhelminadorp

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: -3,1°C     hoogste temperatuur: 1,8°C
geen neerslag     zon: 1 uur     hoogste windstoot: 10 km/uur

DATUMRECORDS 1 DECEMBER BORCULO
maximum-temperatuur:  13,2°C in 2000, 2003 tot -3,2°C in 2010
minimum-temperatuur: -8,1°C in 2010 tot 11,1°C in 2001
natste dag: 12 mm in 2001
zonnigste dag: 7,2 uur in 1997

DATUMRECORDS 1 DECEMBER KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 16,3°C Maastricht in 2003 tot -5,7°C Twente in 2010
minimum-temperatuur: -14°C Eelde in 1973 tot 11,3°C Rotterdam in 2000
natste dag: 33,8 mm De Bilt in 1961

BIJZONDERHEDEN (DINSDAG) 1 DECEMBER

– De start van de meteorologische winter dinsdag 1 december ging vorstvrij voorbij. De laagste temperaturen in de oostelijke delen van het land en die werden bereikt maandagavond 19 uur met de afsluiting van de meetperiode. Dat was ook het maximum voor maandag tot 19 uur. De KNMI-stations Nieuw Beerta en Twente hadden als minimum 2,1°C en de hoogste minima in het noordwestelijk kustgebied met rond 8,5°C. De passage van de regenstoring ging gepaard met neerslag van betekenis, over het hele etmaal van maandag viel op het KNMI-station Schiphol 14,5 millimeter. Vanaf maandagavond 19 uur tot dinsdagochtend 7 uur de meeste neerslag op het KNMI-station De Bilt met 12,8 millimeter en op de KNMI-stations Herwijnen en Rotterdam 12,4 millimeter en op de KNMI-stations Hupsel en Twente respectievelijk 6,2 millimeter en 4,4 millimeter.
Dinsdag overdag tot in de middag verspreid regen/buiige neerslag, in de loop van de middag vanuit het noorden geleidelijk aan droger tot overwegend droog voor veel plaatsen. Begin dinsdagavond viel alleen in de kustgebieden nog wat lichte regen/buiige neerslag. De meeste neerslag overdag op het KNMI-station Maastricht met 5,5 millimeter en vanaf middernacht 7,9 millimeter op het KNMI-station Vlissingen. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden overdag respectievelijk 2- en 2,9-millimeter. In Borculo is nu maandag en dinsdag totaal bijna 10,6 millimeter gevallen. Dinsdag overdag evenals in de nachtelijke uren met name in de kustgebieden/IJsselmeergebied veel wind. In de nachtelijke uren al windkracht 7-8 en dat is een harde- tot stormachtige wind en dat werd overdag niet meer bereikt. De temperaturen bereikten in het hele westelijk kustgebied dubbele cijfers inclusief de Waddeneilanden. De laagste maxima in de uiterste oostelijke delen van het land van noord naar zuid met 8°C-9°C. De dubbele cijfers voor de maximum-temperaturen werden bereikt met rugdekking van de zon en die scheen het langst in de westelijke kustgebieden. Daarentegen in de uiterste oostelijke delen van het land bleef het zonloos.

Onderstaande foto maakte Leen de Koning in de regio Nieuwerkerk a/d IJssel. Volle sloten, maar in het oosten van het land staan veel sloten nog helemaal droog.

– Dinsdag 1 december de start van de meteorologische winter van 2020-2021 en dit jaar i.t.t. vorig jaar geen winterse start! De datum 1 december is in de Volksweerkunde de naamdag van de Heilige Sint Eligius en de Volksweerkunde haakt daarop in met de volgende weerspreuk: “Als Sint Eligius met vorst begint, wil hij dat drie maanden tot zijn vrind”!

– In 2010 een koude start van december met -8,6°C op het KNMI-station Twente. In Borculo in die nacht ook nog -8,1°C. In Borculo lag toen in de ochtend een sneeuwdek van twee centimeter, in Zierikzee zeven centimeter en in Hoensbroek om 11 uur 10-11 centimeter. Koud was het in de nacht naar 1 december 1973 met op het inmiddels opgeheven KNMI-station Echt strenge vorst met -14,2°C. Het KNMI-station De Bilt kwam die dag niet hoger dan een maximum-temperatuur van -1,8°C. Deze laatste is door de homogenisatie sinds 2016 herleid tot -1,1°C.

– Vorig jaar in de nacht naar 1 december de laagste temperatuur van -4,1°C op het KNMI-station Twente en aan de grond de laagste temperatuur -6,0°C. Het minimum van -4,1°C werd samen met het minimum op 28 december op de KNMI-stations Heino en Hupsel de laagste temperatuur van de maand. Het KNMI-station Hupsel had op waarnemingshoogte -3,3°C en aan de grond -4,2°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -3,1°C en aan de grond tot -3,3°C.
Onderstaande foto’s maakte Ans Prinsen in Meddo bij Winterswijk vorig jaar 1 december na een nacht met -3,1°C als minimum-temperatuur.
 

METEOROLOGISCHE WINTER

Voor Borculo dinsdag 1 december zeker niet de warmste start van de meteorologische winter, want in 2000 en 2003 werd het in Borculo 13,2°C. De koudste start werd het ook bij lange na niet! Want de meteorologische winter van 2010 ging in Borculo van start met -8,1°C als minimum en het maximum overdag van -3,2°C en daarmee een ijsdag!

Over de meteorologische winter gesproken, we kennen ook het meteorologisch jaar! In de meteorologie werken klimatologen met het meteorologisch jaar en dat is de periode die precies vier meteorologische seizoenen bevat en loopt daarmee van december t/m november. Het meteorologisch jaar van 1 december 2013 t/m 30 november 2014 kwam op het KNMI-station De Bilt uit op 11,8ºC, in 2015 t/m november op 10,5ºC, in 2016 op 11,1ºC, in 2017 op 11,0ºC, in 2018 op 11,3ºC en vorig jaar 11,2ºC.
Het meteorologisch jaar van de afgelopen 12 maanden komt op het KNMI-station De Bilt uit op 11,7ºC. Normaal voor het KNMI-station De Bilt is 10,1ºC voor het meteorologisch jaar. In 2020 voor het zevende jaar op rij warmer dan normaal. Het meteorologisch jaar van 1 december 2012 t/m 30 november 2013 kwam op het KNMI-station De Bilt uit op 9,8ºC. Dit is wel het laagste sinds het meteorologische jaar 1 december 2009 t/m 30 november 2010.
In 2010 op 1 december kon er voor het KNMI-station De Bilt nog een nieuw wapenfeit de boeken in. Voor het eerst in bijna 15 jaar was er namelijk weer eens een jaar te koud meteorologisch jaar verlopen. De gemiddelde temperatuur over het meteorologisch jaar van 1 december 2009 t/m 30 november 2010 was op het KNMI-station De Bilt uitgekomen op 9,4°C tegen normaal 10,1ºC. Kouder was het voor het laatst daarvoor in 1996 toen kwam het meteorologisch jaar van 1 december 1995 t/m 30 november 1996 uit op 8,6ºC.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries uit Kudelstaart, waar zouden zij op wachten? Misschien wel op de uitkijk voor een winterperiode, maar dan moeten ze voorlopig nog wel geduld hebben.

Het etmaalgemiddelde in Borculo voor 2020 is t/m november uitgekomen op 12,1ºC tegen vorig jaar 11,8ºC, in 2018 12,2ºC, in 2017 was dat 11,5ºC, in 2016 11,3ºC, in 2015 11,1°C en in 2014 maar liefst 12,6ºC. Dat was op 1 december 2011 in Borculo 11,5°C, in 2012 op 1 december 11,0°C en in 2013 op 1 december 10,4°C. Het warmste jaar vanaf 1 januari t/m november voor Borculo was nog 2007 met een etmaalgemiddelde van 12°C, die rol is sindsdien overgenomen door 2014.

In 2014 wel een heel bijzonder jaar, november was de achtste maand van 2014 die een top 10 notering in de wacht sleepte in de lijst van warmste maanden sinds 1901. In 2014 kwamen alleen de maanden mei, juni en augustus niet in aanmerking voor een top 10 notering. Daarbij was mei een vrij normale maand, juni was wel aan de warme kant en augustus was de enige maand die te koel verliep.

OLDE ROOP

Het is weer tijd voor de “olde roop”, zie onderstaande foto.

Voor de Romeinen was december de tiende maand, “decem” betekent namelijk tien. In december zijn de dagen op z’n kortst. De kortste dag is rond 21 december, de start van de astronomische winter. Dit jaar is dat ook op 21 december. Op deze dag komt de zon maar zeven uur en drie kwartier boven de horizon uit. December is ook de maand van de feesten zoals Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Een minder bekend feest is Sint Stephanus op 26 december. Omdat er in de winter weinig te doen was, stonden de paarden veel op stal. Door het lange staan werden ze stijf en stram. Daarom haalden de jonge boeren en knechten de paarden uit de stal om gezamenlijk ritten te maken in de omgeving, meestal op 26 december op de dag van Sint Stephanus. Daarbij werd menige herberg aangedaan. Deze traditie wordt ook wel “het Steffenrijden” genoemd.

In Twente en in de Achterhoek wordt traditiegetrouw tussen de eerste Adventszondag tot Driekoningen op de midwinterhoorn geblazen. Onze voorouders deden dit om in de donkere wintertijd de boze geesten te verdrijven, om het licht te laten terugkeren en om uiting te geven aan hun angsten. Tevens was dit ook een manier om met elkaar te communiceren. Als blaasinstrument werd vroeger een ossenhoorn gebruikt. De ossenhoorn is vrij kort en meer dan één klaaglijke toon kon er eigenlijk niet uitgehaald worden. Vroeger was dit meer dan voldoende want het geluid droeg ’s winters kilometers ver over de hard bevroren essen rond de dorpen. Tegenwoordig heeft het midwinterhoornblazen meer een religieus tintje. Het kondigt de geboorte van het Kerstkind aan. Door een gebrek aan ossenhoorns worden tegenwoordig midwinterhoorns gebouwd uit stammen van de els, berk of wilg. Zij hebben dan een lengte van ongeveer anderhalve meter en een goede blazer haalt er vijf tot zes tonen uit. Het is belangrijk dat de tonen met elkaar verbonden worden, waardoor de “olde roop”, de weemoedige klank ontstaat.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2017 in de nacht naar 1 december de laagste temperatuur van -3,1°C op het KNMI-station Cabauw en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Berkhout met -5°C. Het KNMI-station Twente had ook lichte vorst op waarnemingshoogte met -1,7°C en aan de grond -3,2°C. Daarentegen op het KNMI-station Hupsel op waarnemingshoogte 1,2°C en aan de grond 0,7°C. In Borculo daalde de temperatuur tot 0,6°C op waarnemingshoogte en aan de grond tot -0,8°C.
Onderstaande foto maakte Peter de Vries. Op de foto ziet U de vele rookpluimpjes van de kassen van Aalsmeer en Kudelstaart. Het gas dat verstookt wordt geeft waterdamp en dat condenseerde snel in de vochtige en koude lucht.

Onrustig was het weer in Indonesië in 2013, daar in de nacht naar 1 december een tweetal aardbevingen. De eerste aardbeving was bij de Tanimbar-eilanden in het oosten van Indonesië en had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. De tweede was ten westen van Sumatra en had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.

De start van de meteorologische winter op 1 december 2012 ging van start met op vier van de 34 KNMI-stations lichte vorst en dat waren Arcen, Eelde, Westdorpe en Woensdrecht. Het KNMI-station Westdorpe had de laagste temperatuur met -0,7°C. De laagste temperatuur op het KNMI-station Arcen werd al voor middernacht bereikt met -0,2°C de avond daarvoor.

De Rijn had op 1 december 2011 ter hoogte van Lobith toen de laagste stand van de afgelopen decennia bereikt. De waterstand zakte tot 6.89 meter +NAP. Het vorige record bedroeg 6.90 meter +NAP in september 2003. Dat is inmiddels allemaal achterhaald, want zondagochtend 14 oktober 2018 was de stand bij Lobith 6.80 meter boven NAP, nooit eerder had de Rijn zo’n lage waterstand.

Op 1 december 1973 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Echt een minimum van -14,2°C. Maar op 1 december 1984 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Epen een maximum van 15,3°C.

In 1961 op 1 december een natte dag, op het KNMI-station De Bilt viel toen 33,8 millimeter neerslag en dat is voor De Bilt de natste 1 december sinds 1901. In Borculo viel op 1 december 1961 25 millimeter. Begin december 1961 traden de De Berkel en de Schoonebeker Diep buiten hun oevers.

In 1952 op 1 december op o.a. het KNMI-station De Bilt een ijsdag met een maximum-temperatuur van -0,9°C.

Op 1 december 1925 lag er in Doorn een sneeuwdek van 18 centimeter.

In 1918 vanaf 1 december tot 17 januari 1919 op het KNMI-station De Bilt zeven vorstdagen, dan te bedenken dat november 1918 tien vorstdagen had.

Op 1- en 2 december 1867 was het stormachtig weer in Nederland.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide, overvliegende kraanvogels op 1 december 2012. Het gebied boven de grens van Nederland met Duitsland ligt op de trekroute van de kraanvogels.

SCHAATSEN

Op 1 december 1993 kon er op diverse plaatsen al geschaatst worden op natuurijs. Dat kon ook in 1978 op 1 december in o.a. Bredevoort in de Achterhoek. Het KNMI-station Deelen had die dag een ijsdag. Maar ook in 2010 kon men al op natuurijs schaatsen!

Onderstaande drie foto’s zijn van 1 december 2010!
Op onderstaande twee foto’s schaatsers op natuurijs op 1 december 2010. Foto linksonder maakte Mark Wolvenne uit Terwolde, schaatsen op een stuk van het Drontermeer ten noorden van Elburg. Daar was het 40 centimeter diep met een ijsvloer van zeven centimeter. Het was prachtig zwart schaatsijs. De foto rechtsonder is gemaakt door Arie Verrips met de eerste schaatsers op het Leersummerveld.

Met de harde wind op 1 december 2010 kwam het ook tot stuifsneeuw op diverse plaatsen, onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide.
 

Met de harde wind op 1 december 2010 kwam het ook tot stuifsneeuw op diverse plaatsen, onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide.

error: Content Protected