HomeHomepagewoensdag 2 december

woensdag 2 december

HET REGENDE DE LAATSTE JAREN WARMTE-DATUMRECORDS!

WOENSDAG 2 DECEMBER 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 2,3°C Voorschoten, Wijk aan Zee tot 6°C Gilze-Rijen
– a/d grond: 0,6°C Wijk aan Zee
– hoogste temperatuur: 7,7°C Vlissingen, Wilhelminadorp tot 4,4°C Nieuw Beerta
– neerslag: nacht 1,7 mm Vlissingen, overdag 0,8 mm Hupsel
– zon: 0,8 uur Vlissingen tot zonloos oostelijke helft v/h land
– hoogste windstoot 28 km/uur Den Helder

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 4,2°C     hoogste temperatuur: 5,9°C
neerslag: 0,4 mm     zonloos     hoogste windstoot: 26 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 2 DECEMBER 2019
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -3,5°C Gilze-Rijen tot 5,8°C Vlieland
– a/d grond: -5,7°C Cabauw, De Bilt, Woensdrecht
– hoogste temperatuur: 11,9°C Cabauw tot 4,6°C Maastricht
– neerslag: nacht 2,6 mm Lauwersoog, overdag 2,9 mm o.a. De Bilt
– zon: 5,8 uur Stavoren tot 0,8 uur Maastricht
– hoogste windstoot 60 km/uur Wijk aan Zee

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: -1,6°C     hoogste temperatuur: 8°C
neerslag: 1,4 millimeter     zon: 4,6 uur     hoogste windstoot: 21 km/uur

DATUMRECORDS 2 DECEMBER BORCULO
maximum-temperatuur:  13,1°C in 2018 tot -5,8°C in 2010
minimum-temperatuur: -8°C in 2010 tot 9,3°C in 2015
natste dag: 16,6 mm in 2007
zonnigste dag: 4,6 uur in 2019

DATUMRECORDS 2 DECEMBER KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 14,5°C Westdorpe in 2018 tot -6,6°C Volkel in 1973
minimum-temperatuur: -18,8°C Volkel in 1973 tot 11°C Eindhoven in 1985
natste dag: 21,1 mm Eelde in 2007

BIJZONDERHEDEN (WOENSDAG) 2 DECEMBER

– In de nacht naar woensdag de laagste temperaturen in de kustgebieden op de KNMI-stations Voorschoten en Wijk aan Zee met 2,3°C. Aan de grond op het KNMI-station Wijk aan Zee net geen grondvorst met 0,6°C. De meeste neerslag viel voor middernacht met op de KNMI-stations Hoek van Holland en Maastricht tot 7 uur woensdagochtend 1,3 millimeter en Vlissingen met 1,7 millimeter. Na middernacht viel op het KNMI-station Ell 0,3 millimeter en op het KNMI-station Maastricht 0,1 millimeter.
Woensdag overdag een meest bewolkte en grijze dag, in de ochtend nog enige tijd met mist. Maar helemaal zonloos verliep de donderdag niet overal, want in het westen kwam de zon zo hier en daar nog even tevoorschijn. In Zeeland was Vlissingen de gelukkige met op het KNMI-station Vlissingen nog 0,8 uur zon gevolgd door het KNMI-station Wilhelminadorp met 0,3 uur zon. Verder hadden de KNMI-stations Den Helder, Hoek van Holland, Rotterdam, Stavoren en Voorschoten nog 0,2 uur zon. Uit de bewolking viel zo hier en daar nog wat motregen en dat met name in de oostelijke delen van het land. In de Achterhoek in de tweede helft van de middag niet alleen motregen, later intensiveerde dat nog behoorlijk. Het KNMI-station Hupsel had overdag de hoogste aftapping met 0,8 millimeter. Verder viel o.a. in Meddo bij Winterswijk 1 millimeter, het Ruurlosebroek 0,8 millimeter en in Borculo 0,4 millimeter. Eind van de middag viel ook de eerste lichte regen in de kustgebieden van de regenstoring voor de donderdag/vrijdag.
De hoogste temperaturen in Zeeland waar ook de meeste zon was, de KNMI-stations Vlissingen en Wilhelminadorp kwamen tot 7,7°C en het KNMI-station Westdorpe 7,3°C. De laagste temperatuur in het oosten van Groningen met op het KNMI-station Nieuw Beerta 4,4°C. Temperaturen deden lokaal t.o.v. de nacht niet veel, zo was in Borculo het minimum 4,2°C en het maximum 5,9°C en daarmee een amplitude van slechts 1,7°C.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons in zijn achtertuin van de matkopmees, een meessoort die je niet zo vaak tegenkomt.

– Vorig jaar in de nacht naar 2 december op uitgebreide schaal lichte vorst, alleen in het zuidwestelijk kustgebied, het noordwesten/noorden van het land geen lichte vorst. Aan de grond in nagenoeg het hele land grondvorst m.u.v. het zuidwestelijk- en noordelijk kustgebied en het oosten van Groningen. Lokaal aan de grond in het midden en zuiden van het land matige vorst. Vanuit het noorden verder landinwaarts kwam het tot wat ijzelvorming. De laagste temperatuur van -3,5°C op het KNMI-station Gilze-Rijen en aan de grond de laagste temperatuur op de KNMI-stations Cabauw, De Bilt en Woensdrecht met -5,7°C. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden minima van -1,6°C en aan de grond respectievelijk -3,2°C en -3,4°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -1,6°C en aan de grond tot -2,6°C.

– In 2018 op 2 december kwam het KNMI-station Westdorpe met 9,8°C als minimum-temperatuur tot het hoogste minimum van de maand. In 2018 op 2 december was de grote vraag, komt het KNMI-station De Bilt tot het 14e datumrecord van het jaar. Daarvoor moest de temperatuur de 12,8°C voorbij streven en dat lukte, het werd in De Bilt 13,2°C. Het landelijk datumrecord voor 2 december stond op 14,1°C van het KNMI-station Volkel van 2 december 1953. Dat record sneuvelde ook, want het KNMI-station Westdorpe kwam tot 14,5°C en dat werd ook de hoogste temperatuur van december 2018. Met andere woorden, het was sinds 1901 nog nooit zo warm in Nederland als 2 december 2018.
Voor Borculo stond het datumrecord voor 2 december nog op 12,3°C van 2 december 2000. Dat record is ook gesneuveld op 2 december 2018 en staat nu op 13,1°C. Het KNMI-station Hupsel kwam 2 december 2018 met 13,2°C ook tot een nieuw datumrecord, dat stond op 12,8°C van 2 december 2000. Wel de opmerking dat het KNMI-station Hupsel nog niet zo’n lange meetreeks kent, pas vanaf 1991. Maar wat een verschil met 2 december 2017, toen had het KNMI-station Hupsel met een maximum-temperatuur van -1,2°C het laagste maximum van de maand.

Het jaar 2018 was wel een bijzonder jaar met maar liefst 13 warmte-datumrecords vanaf 1 januari, daar tegenover slechts drie koude-datumrecords. In 2019 14 warmte-datumrecords en dit jaar 2020 t/m woensdag 2 december al 21 warmte-datumrecords en slechts twee koude-datumrecords.

DECEMBER DE WINTERMAAND

December staat nu op de kalender en dat is in de Volksweerkunde de wintermaand. In 2018 totaal niet met de warmte-records op 2 december, maar in 2017 op 2 december op enkele stations nog een ijsdag, ook in Borculo met een maximum-temperatuur van -0,2°C. Een ijsdag wordt bereikt als het hele etmaal de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt. De laatste keer daarvoor dat het op 2 december een ijsdag werd was in 2010! Toen in 2010 een koude start van de winter! Op 2 december 2010 ook op veel plaatsen een ijsdag, een etmaal lang een temperatuur onder het vriespunt en dat lukte ook in Borculo. In 2010 in Borculo een minimum-temperatuur van -8°C in de nacht naar 2 december. Het minimum van 2 december 2010 van -8°C was voor Borculo een nieuw minimum-record voor 2 december. In Borculo was de laagste temperatuur voor 2 december sinds 1981 nog -7°C en dat werd gemeten in 1989. Overdag op 2 december 2010 was het maximum in Borculo -5,8°C en dat is voor Borculo de laagste maximum-temperatuur voor de eerste december-decade sinds 1981! Op het KNMI-station Deelen daalde de temperatuur in de nacht naar 2 december 2010 tot -8,5°C en overdag was het maximum daar -6,5°C, het laagste van het land.

De laagste temperatuur voor de eerste decade van december werd ook bereikt op 2 december en dat was in 1973 in Wageningen met -21,7°C.

Onderstaande foto’s zijn van 2 december 2010, het vliegveld Rotterdam.
 

Voor Borculo was 2 december 2010 wel de 22e ijsdag van 2010 en dat was het hoogste aantal sinds 1996 met 38 ijsdagen. Koploper is het jaar 1985 met 39 ijsdagen over het hele jaar. Het jaar 2011 telde in Borculo slechts vier ijsdagen. In 2012 telde Borculo t/m 2 december 13 ijsdagen en dat liep nog op tot 15 ijsdagen voor het hele jaar. In 2013 over het hele jaar 16 ijsdagen. In 2014 t/m 2 december in Borculo nog geen ijsdagen en dat zou ook zo blijven. Het jaar 2014 is het enige jaar sinds 1981 die in Borculo geen enkele ijsdag behaalde. In 2015 stond de teller t/m 2 december op één ijsdag in januari, over het hele jaar bleef de teller ook op één staan. In 2016 t/m 2 december twee ijsdagen en ook die hadden we in januari, over het hele jaar ook twee. In 2017 telde Borculo t/m 2 december zes ijsdagen, over het hele jaar zeven, in 2018 vier ijsdagen en in 2019 drie ijsdagen. Dit jaar tot nu toe in Borculo nog geen ijsdag.

Op 2 december 2010 had het KNMI-station De Bilt een maximum van -6,1°C. Sinds 1901 is nog nooit zo vroeg in het winterseizoen zo’n laag maximum gemeten op het KNMI-station De Bilt. Ook nog nooit eerder sinds 1901 lagen de maximum-temperaturen in De Bilt op de eerste twee dagen van december zo laag als in december 2010. Het maximum van 2 december 2010 van -6,1°C op het KNMI-station De Bilt was ook het laagste wintermaximum voor De Bilt sinds 1997 en in december lag het in 1981 voor het laatst lager met -7,9°C op 17 december.

OPMERKELIJK TOILET

Op onderstaande twee foto’s een toilet, wel op een praktische plaats, maar zeker geen prettige plaats! (bron foto: Siberian Times)
 

De toilet op bovenstaande foto’s is bestemd voor de vijf medewerkers van een weerstation op de top van de Kara-Tyurek bergpas in Siberië. Het toilet staat op een hoogte van 2600 meter boven de zeespiegel. Voor bevriezing van de watervoorziening hoeft men niet te vrezen, want die is er niet. U kunt begrijpen dat het met de “vreemde luchtjes” wel goed zit, die zijn zo opgeruimd zo hoog in de frisse en vaak winderige lucht. Oh ja, de weerwaarnemingen worden één keer per maand opgehaald per helikopter en dan wordt tevens voor de aanvulling van het toiletpapier gezorgd.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2017 in de nacht naar 2 december kwam het tot matige vorst in Brabant en wel op de KNMI-stations Gilze-Rijen en Woensdrecht, het KNMI-station Vlieland had als enige geen vorst. De laagste temperatuur van -5,6°C op het KNMI-station Gilze-Rijen en op het KNMI-station Woensdrecht ook matige vorst met -5,3°C. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Gilze-Rijen met -7,2°C. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden op waarnemingshoogte respectievelijk -2,4°C en -2,3°C en aan de grond -2,9°C en -4,2°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -2,8°C op waarnemingshoogte en aan de grond tot -3°C. Overdag een maximum van -1,2°C op het KNMI-station Hupsel en ook in Borculo, voor beide stations een ijsdag. De -1,2°C op het KNMI-station Hupsel werd het laagste maximum van de maand.
Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser van de ijsbaan aldaar, die wachtte nog op een vorstperiode op 2 december 2016. Dat was op 2 december 2017 en 2018 niet anders.

Het aantal uren zon in 2013 jaar stond in Borculo t/m 2 december op 1357 uur. Daarmee was 2013 voor Borculo het op twee na somberste jaar sinds het begin van de reguliere zonurenmeting in 1995. Nog somberder waren 2000 die over het hele jaar niet verder kwam dan 1307 uur zon en 1998 over het hele jaar met 1138 uur zon. De 1357 uur zon van 2013 t/m 2 december werd in Borculo in 2003 al bereikt op 7 augustus.

In 2011 in het etmaal van 2 december in Borculo de hoogste temperatuur in de nachtelijke uren met 11,8°C. Landelijk werd het in de nachtelijke uren zelfs 12,6°C op de KNMI-stations Ell en Westdorpe.

Op 2 december 1973 in Wageningen een minimum-temperatuur van -21,7°C. Overdag op het KNMI-station Beek bij Maastricht niet “warmer” dan -4,9°C.

Op 2 december 1953 op het KNMI-station De Bilt een maximum van 12,8°C, tot 2018 het datumrecord. Op 2 december 2018 sneuvelde dit datumrecord met 13,2°C.

In 1952 op 2 december Urk een minimum van -10,2°C en o.a. op het KNMI-station Twente met -1,1°C als maximum een ijsdag.

Op 2 december 1950 een ochtendaftapping over 24 uur in Beekbergen van 28 millimeter.

STRAALSTROOM

De straalstroom staat ook wel bekend als de snelweg van de depressies, maar wat is eigenlijk de straalstroom?
In 1926 liet de Japanse meteoroloog Wasaburo Oishi een aantal ballonnen op, die hij volgde met zijn telescoop om te zien wat er mee zou gebeuren op grote hoogte. Hij merkte dat ze op een hoogte van 9-11 kilometer plotseling werden meegenomen door een heel krachtige wind, men kon toen hiervoor absoluut geen verklaring voor vinden. Deze wind op grote hoogte bleek later de straalstroom te zijn. De Japanners maakten hier dankbaar gebruik van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze lieten duizenden ballonnen op met bommen eraan vastgemaakt, die via de straalstroom de Stille Oceaan overstaken om zo de Verenigde Staten te bereiken. Slechts één bom ontplofte en maakte zo de enige slachtoffers op het Amerikaanse vasteland. Maar het bestaan en de kracht van de straalstroom was wel bewezen.

De straalstroom wordt ook wel jet stream of kortweg “jet” genoemd, dit is een smalle luchtstroming die op grote hoogte (9 tot 11 kilometer) rond de aarde kronkelt. De kronkels in de jet zorgen voor de vorming van hoge- en lagedrukgebieden aan het aardoppervlak. Een noordwaartse bocht of een rug gaat doorgaans gepaard met een hogedrukgebied en een zuidwaartse kronkel of een trog met een lagedrukgebied.
De ligging van de straalstroom is belangrijk voor het voorspellen van het weer. De straalstroom kronkelt van west naar oost in de hogere atmosfeer, maar kan soms ook best van noord naar zuid gericht zijn of van zuid naar noord.
Het is een gebied van enkele honderden kilometers breed en een paar kilometer hoog waar de wind sterker is dan windkracht 11 (meer dan 100 kilometer per uur). Regelmatig worden echter hogere windsnelheden bereikt van soms zelfs meer dan 350 kilometer per uur.

Hieronder een plaatje met een tweetal straalstromen, de rode is op subtropische breedte en de blauwe is op onze gematigde breedte.

De straalstroom ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de Noordpool of Zuidpool en de evenaar. Iets dergelijks gebeurt ook op kleine schaal als in de zomer de nacht invalt en de grond afkoelt waar de zon weg is, waait er lucht van noord naar zuid over de grens tussen warme en koude lucht. Dit is de verfrissende avondwind.
Niet alleen in onze omgeving komt een straalstroom voor, maar bijvoorbeeld ook bij de evenaar of in het poolgebied. Verspreid over de wereld komen er meestal verscheidene straalstromen op hetzelfde moment voor, die ook wel polaire of arctische straalstroom worden genoemd.
Als de straalstroom echt west-oost is gericht dan gaat dit vaak gepaard met een straffe westcirculatie en dat kan soms wel zes weken aanhouden. De straalstroom is krachtiger in de winter en gaat dan vaak meanderen, van zuid-noord of noord-zuid. De straalstroom moet altijd zijn eigen staart weer pakken anders zou er ergens een vacuüm ontstaan. Bekend is dat de Rocky Mountains een blokkade vormen en de straalstroom hierdoor afbuigt naar het noorden en achter de bergketen weer naar het zuiden. In de winter heeft deze soms maar drie slingers en in de zomer wel eens zes slingers. Liggen die slingers vast dan spreken we van een blokkade. Een blokkade kan zowel in de winter als in de zomer optreden.

error: Content Protected