HomeHomepagewoensdag 9 juni

woensdag 9 juni

DE BIJZONDERE DATUM 9 JUNI 2014 EN DE REGENMETER DIE VERDAMPING VOORKOMT!

WOENSDAG 9 JUNI 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 9,3°C Eelde tot 14,5°C Vlissingen
– a/d grond: 5,7°C Woensdrecht
– hoogste temperatuur: 27,6°C o.a. Heino tot 19,5°C Wijk aan Zee
– geen neerslag
– zon: 15,3 uur Den Helder, Terschelling tot 8,7 uur Arcen
– hoogste windstoot 36 km/uur o.a. Cabauw, Nieuw Beerta

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 13,6°C     hoogste temperatuur: 27,8°C
geen neerslag     zon: 8,5 uur     hoogste windstoot: 20,9 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 9 JUNI 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 5,4°C Eelde tot 11,9°C Vlissingen
– a/d grond: Eelde 2,5°C
– hoogste temperatuur: 18,6°C Arcen tot 14,1°C Terschelling
– neerslag: nacht 0,2 mm Lelystad, overdag droog
– zon: 9,1 uur Hoek van Holland, Wijk aan Zee tot 0,7 uur Eindhoven
– hoogste windstoot 41 km/uur Gilze-Rijen

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 10,2°C     hoogste temperatuur: 18,6°C
neerslag: <0,1 mm     zon: 1,5 uur     hoogste windstoot: 26 km/uur

DATUMRECORDS 9 JUNI BORCULO
maximum-temperatuur:  32°C in 1993 tot 12°C in 1995
minimum-temperatuur: 3,9°C in 2001 tot 19,1°C in 2004
natste dag: 12,8 mm in 2017
zonnigste dag: 15,9 uur in 2008

DATUMRECORDS 9 JUNI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 31,6°C Eindhoven in 1976 tot 10,1°C Eelde in 1955
minimum-temperatuur: 0,9°C Twente in 2001 tot 18,1°C Maastricht in 2004
natste dag: 41,8 mm Berkhout in 2010

BIJZONDERHEDEN (WOENSDAG) 9 JUNI

In de nacht naar woensdag in het algemeen vrij heldere omstandigheden, alleen in de kustgebieden wel wat grijzigheid. De minima meest boven de 10°C, alleen in het noordoosten van het land, Friesland en het duingebied van Wijk aan Zee onder de 10°C. In de nacht naar woensdag de laagste temperaturen op waarnemingshoogte van 9,3°C op het KNMI-station Eelde gevolgd door 9,5°C op het KNMI-station Wijk aan Zee. De hoogste minima van 14,5°C op het KNMI-station Vlissingen gevolgd door 13,8°C op het KNMI-station Lauwersoog. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden minima van respectievelijk 11,4°C en 11,6°C. Neerslag viel er niet in de nacht naar woensdag.

Woensdag overdag opnieuw veel zon met in de loop van woensdag wel de vorming van stapelwolken en verder ook sluierbewolking. De hoogste temperaturen van 27,6°C op de KNMI-stations Arcen en Heino gevolgd door 27,0°C op het KNMI-station Ell. De laagste maxima van 19,5°C op het KNMI-station Wijk aan Zee gevolgd door 21,0°C op het KNMI-station Den Helder. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden maxima van respectievelijk 26,6°C en 26,4°C. Tot neerslag kwam het overdag ook niet. De meeste zon was voor het noordwesten van het land tot rond 15,5 uur, in Twente en Noord-Limburg tot rond 10 uur zon.

Op onderstaande foto een regenmeter die de verdamping tegengaat. Bij de normale regenmeters verdampt er overdag ook weer wat van de opgevangen neerslag en dat met name als de zon na de buien er weer goed doorkomt. Op onderstaande regenmeter is dat zo goed als te verwaarlozen doordat deze aan de bovenkant van een opvangtrechter is voorzien met in het midden een doorlaat voor de regen. (foto is gemaakt door Peter de Vries)
Regen staat voorlopig niet op het weermenu, maar de verdamping is wel erg hoog deze dagen door de vele zonuren. Vanaf maandag 7 juni verdampt voor het oosten van het land toch wel 3- tot 5 millimeter vocht per dag. Gelet op de verwachting t/m het midden van volgende week komt dan de “term” droogte wel weer om de hoek kijken en loopt het neerslagtekort weer op.

– Vorig jaar 9 juni op het KNMI-station Arcen de hoogste temperatuur met 18,6ºC en daarmee was het KNMI-station Arcen voor de zesde dag die maand en de vierde dag op rij de warmste plek van het land.

– In 2001 op 9 juni een bijzonder koude nacht aan de grond. Enkele temperaturen uit die nacht op de KNMI-stations aan de grond waren: Twente -3,8°C en Gilze Rijen -4,5°C. Afgaande op de KNMI stations was het op waarnemingshoogte in 10 jaar niet meer zo koud geweest met o.a. 0,9°C op het KNMI-station Twente. Daarvoor werd op 2 juni 1991 op het KNMI-station Hupsel in de Achterhoek met –0,2ºC een nog lagere temperatuur gemeten. Het KNMI-station De Bilt had met 2,9°C in de weerhut een datumrecord op 2 juni 1991.

– In 1995 stokte de temperatuur bij 11,7ºC als maximum op het KNMI-station De Bilt, dit is nog altijd de koudste 9 juni sinds 1901 voor het KNMI-station De Bilt.

Op onderstaande foto een libelle en wel de hoefijzer-azuurjuffer, het is een mannetje, foto is gemaakt door Frans Sijmons uit Klausheide.

ZWARE BUIEN OP 9 JUNI 2014

  In 2014 op 9 juni was het eerste pinksterdag. Van de KNMI-stations had Gilze-Rijen die dag de hoogste neerslagaftapping met 57 millimeter! Maar aan de juistheid van deze meting werd wel getwijfeld! Het plaatsje Heiduin had lange tijd het neerslagrecord voor juni in één etmaal en wel 127 millimeter op 4 juni 1921. Dit record sneuvelde op 24 juni 1975 toen er in Gouda in één etmaal 146 millimeter viel. Maar dan hebben we het wel over een etmaal van 24 uur!
Het KNMI-station Westdorpe had 15 millimeter in de nacht naar 9 juni 2014. In Borculo viel in 2014 in de nacht naar 9 juni 4,2 millimeter met onweer. In Meddo bij Winterswijk kwam nog bijna negen millimeter naar beneden in de nachtelijke uren.
Tijdens de nacht naar 9 juni 2014 had vooral het zuiden van het land te maken met zware onweersbuien. In de omgeving van Oss vielen hagelstenen met een doorsnee van vier centimeter en door zware regenval kwam het plaatselijk tot wateroverlast. In Oss en in Fijnaart viel 30 millimeter en Nuland 46 millimeter. Bovendien waren er nogal wat bliksemontladingen. Een boerderij bij Den Dungen ging na een blikseminslag in vlammen op.

Onderstaande foto’s hebben betrekking op het slechte weer van de avond van 8 juni 2014 dat vanuit België over de westelijke delen van Nederland trok. Onderstaande foto links is van hagel die viel in Sleidinge en dat ligt net ten zuiden van Zeeland in België, foto is gemaakt door Marcus. De foto rechtsonder maakte Bart de Bruyn uit Oost-Akker van een zware onweersbui boven Oost-Vlaanderen.
 

In 2014 begon 9 juni nog heel vriendelijk met veel zon, maar vanuit het zuiden waren al weer flinke onweersbuien onderweg naar Nederland. Zo had het in Zeeland en Noord-Brabant in de vroege ochtend behoorlijk gespookt met veel regen en wind en dat bracht op veel plaatsen wateroverlast. In de plaatsen De Moer en Kaatsheuvel kwam het tot windhoosachtige taferelen en veel bomen werden ontworteld. In Den Dungen ging na blikseminslag een boerderij in vlammen op, maar daarvoor ging het in België al flink tekeer.
De buien die in de ochtend vroeg het zuiden van het land al hadden bereikt kwamen even na de middag in het oosten aan, daar zat ook onweer op. Na de buien begin van de middag klaarde het daarna toch weer flink op en was het tot in de avond prachtig weer. In de avond kwamen er opnieuw actieve buien het land in, wederom met onweer.
De meeste neerslag overdag viel op het KNMI-station Deelen met 12 millimeter. In Borculo viel overdag 4,8 millimeter en daarmee kwam het etmaaltotaal uit op negen millimeter. Tijdens buien schoot de wind ook flink uit met als hoogste windstoot 80 kilometer per uur op het KNMI-station Eindhoven. In Brummen viel in ongeveer een kwartier tijd 17 millimeter.

In de avond van 9 juni 2014 kwam het nog tot noodweer in het zuidoosten van het land, o.a. Pinkpop kreeg daar nog een flinke veeg van mee. Gelukkig gebeurde er geen ongelukken op het festivalterrein van Pinkpop tijdens het onweer. Maar geluk hebben ze wel gehad, het zwaarste noodweer trok net iets verder oostwaarts over het westen van Duitsland. Daar kwam het o.a. in het Ruhrgebied wel tot zwaar noodweer met dodelijke slachtoffers. Daarbij kwam het tot windstoten van 144 kilometer per uur. Het was de tol die moest worden betaald voor de extreme hitte in Duitsland op 9 juni 2014 met als topper 37,7°C in Rheinau.

Onderstaande satellietfoto is van rond 13 uur met het zware buiencomplex boven het oosten van het land.

Met het slechte weer in aantocht op 9 juni 2014 tweede pinksterdag kondigde het KNMI in eerste instantie de code oranje voor extreem weer af en vanaf begin van de avond werd de code rood voor weeralarm afgegeven!

Onderstaande foto ontving ondergetekende van Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk. In de Heurne bij Aalten herinnert de boom op onderstaande foto nog aan een felle blikseminslag op tweede pinksterdag 9 juni rond 22.45 uur. Volgens buurtbewoners aldaar was het een ontzettend harde klap!

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

Op 8 juni 2018 vielen in Slovenië hagelstenen met een doorsnede van 11 centimeter.

In de nacht naar 9 juni 2017 viel 14 millimeter op de KNMI-stations Nieuw Beerta en Volkel en overdag op de KNMI-stations Leeuwarden en Voorschoten 21 millimeter. Verder overdag in Stavoren en Stiens 31 millimeter, Schettens 32 millimeter met zwaar onweer, Winkel in Noord-Holland 36 millimeter, Dordrecht 30 millimeter, Purmerend 26 millimeter, Den Burg 25 millimeter en in IJlst 24 millimeter. Op het KNMI neerslagstation Bergen viel 40 millimeter. Het KNMI-station Den Helder kon 29 millimeter aftappen, dan te bedenken dat een maand eerder in 2017 slechts 14 millimeter viel. Van de amateurstations liepen de neerslagcijfers vanaf middernacht uiteen van 34,8 millimeter in Egmond aan Zee tot drie millimeter in Westkapelle.
Onderstaande foto is van Kudelstaart waar 9 juni 2017 nog enige tijd de regen met bakken uit de lucht kwam, foto is gemaakt door Peter de Vries. Daar viel 9 juni 2017 totaal 35 millimeter.
 

In 2015 in de nacht naar 9 juni kwam het voor de vierde nacht die maand tot grondvorst op het KNMI-station Twente. Dat is overigens bij lange na nog geen record, want in juni 1974 kwam het over de hele maand in negen nachten tot grondvorst op het KNMI-station Twente. In de nacht naar 9 juni 2015 de laagste temperatuur van 4,4°C op het KNMI-station Twente en aan de grond op het KNMI-station Twente de laagste temperatuur met -1,3°C.
Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser van de Snoeyinksbeek, deze stond al weer een hele tijd droog rond deze tijd in 2015.

Op 9 juni 1985 viel in Ovezande 33 millimeter neerslag en in Schoondijke 31 millimeter.

Op 9 juni 1912 viel in Westkapelle 28 millimeter neerslag, in Breskens nog een onweersbui. In Harderwijk overleed een vrouw door blikseminslag.

Op onderstaande satellietfoto ziet U de uitbarsting van de vulkaan Puyehuye in Chili begin juni 2011, foto is gemaakt door de Aqua-satelliet van de NASA.

TROPISCHE CYCLONEN

Het seizoen loopt officieel van 1 juni t/m 30 november. Een gemiddeld seizoen telt 12 tropische stormen en daarvan bereiken gemiddeld zes de status van orkaan en daarvan weer 2 tot 3 orkaankracht 3- tot 5 op de vijfdelige schaal van Saffir-Simpson. Sinds 1995 is het orkanenseizoen een stuk actiever geworden. De afgelopen ruim 20 jaar waren er vier seizoenen met een iets beneden het gemiddeld actief cyclonenseizoen.
Voor sommige delen van Amerika was 2011 al vroeg een rampzalig jaar, diverse regio’s hadden ook al het meest dodelijke tornado-seizoen sinds 60 jaar voor de kiezen gehad.

Het jaar 2010 was een actief tropisch cyclonenseizoen, ook 2011 was een actief tropisch cyclonenseizoen en 2012 was een niet al te actief cyclonenseizoen. In 2013 wederom een actief tropisch cyclonenseizoen. De algemene trend van het aantal tropische cyclonen is de laatste jaren in stijgende lijn, het jaar 2009 was een uitzondering en dat was een vrij rustig tropisch cyclonenseizoen. Met name in het Caribisch gebied is de toename explosief gestegen. In de jaren 1905-1930 waren er gemiddeld zes tropische wervelstormen per jaar in het Caribisch gebied, hiervan bereikten vier tropische wervelstormen de status tropische cycloon. In de jaren 1931-1994 werd de eerste explosieve toename zichtbaar met tien tropische wervelstormen per jaar waarvan vijf de status tropische cycloon bereikten. Van 1995 tot 2005 is het aantal tropische wervelstormen al opgelopen tot 15 per jaar, hiervan bereikten acht de status tropische cycloon.
Hieronder ziet U een principeschema van het ontstaan van tropische wervelstormen.

Tot op heden is het jaar 2005 nog het recordjaar met maar liefst 28 tropische wervelstormen, waarvan er 15 uitgroeiden tot tropische cycloon. Het tropische cyclonen-seizoen loopt normaal van 1 juni t/m 30 november. Het jaar 2012 was een niet al te actief orkanenseizoen. Maar een minder actief orkanenseizoen wil niet zeggen minder gevaarlijk. Een goed voorbeeld is het jaar 1992 toen de orkaan Andrew het zuiden van Florida verwoestte tijdens een seizoen waarin tot dan nog maar zes stormen waren ontstaan. Het gemiddelde van de laatste dertig jaar voor het Noord-Atlantisch gebied is twaalf tropische stormen, zes orkanen en drie zware orkanen.

Het jaar 2005 was wel een heel bijzonder jaar, de eerste tropische cycloon Andrea was actief op 6 juni 2005, de laatste (Zeta) was nog actief op 6 januari 2006! Tropische wervelstormen krijgen om en om jaarlijks een jongensnaam of meisjesnaam, deze lijst wordt vooraf opgesteld en men begint dan met de letter “A” en de laatste begint met de letter “Z”. In het jaar 2005 waren voor het eind van het seizoen alle namen al gebruikt voor de tropische cyclonen en daarom moest men na de de letter “Z” overgaan op de Griekse namen Alpha, Beta, Gamma, etc…….
Met windsnelheden tot 62 kilometer per uur spreekt men van tropische depressies, bereikt de wind snelheden van 62 kilometer per uur tot 118 kilometer per uur dan spreekt men van een tropische wervelstorm. Vanaf windsnelheden boven de 119 kilometer per uur spreekt men van tropische cyclonen.

De verwachting voor de naaste toekomst is dat het aantal tropische wervelstormen tijdelijk zal stabiliseren om vervolgens de stijgende trend door te zetten. Bij de toename van het aantal tropische cyclonen t.o.v. het begin van de vorige eeuw moet wel een kanttekening worden geplaatst. Hierbij moet men wel realiseren dat men vroeger nog niet de beschikking had over satellietbeelden, daardoor werden niet alle tropische wervelstormen ontdekt. Zeker niet de kleinere systemen die het land niet eens bereikten en alleen op de oceaan actief waren.

De krachtigste tropische cycloon is voor zover bekend Katrina van augustus 2005, hieronder een satellietopname van Katrina met de gigantische afmetingen.

In 2007 meldde de eerste tropische cycloon zich al zeer vroeg op 9 mei, daarna werd het tot half augustus zeer rustig. Rond half augustus 2007 kwam de tropische cycloon Dean als eerste serieuze tropische cycloon in actie. Ter vergelijking met het drukke jaar 2005 toen op 10 juni een tropische depressie de status van storm behaalde met de naam Arlene en op 4 juli was men al bezig met de letter “D”, dat was toen Dennis die dus rond vijf weken vroeger in actie kwam dan in 2007 de letter “D” van Dean. In de eerste helft van juli 2005 ontstonden vijf orkanen, een nieuw record zo vroeg in het seizoen. Zowel de orkaan Dennis als Emily bereikten klasse 4 en ook dat was in juli nog niet eerder gebeurd.

Cyclonen krijgen altijd een naam, die namen worden bedacht door de World Meteorological Organization. Bij elke letter, behalve de q, u, x, y, en de z, worden namen bedacht voor de cyclonen. De namen moeten in alle talen kunnen worden uitgesproken en omdat deze letters voor sommige mensen onmogelijk zijn om uit te spreken worden deze niet gebruikt. De namen worden elke zes jaar hergebruikt. Cyclonen uit 2001 krijgen dezelfde namen als cyclonen uit 1995. Maar als cyclonen enorme schade hebben aangericht worden deze niet meer hergebruikt. Katrina (2005) en Mitch (1998) zijn daar voorbeelden van.
Met ingang van 2021 wordt geen gebruik gemaakt van het Griekse alfabet als de gebruikelijke lijst met namen is doorlopen. Men gebruikt dan als dat nodig is een alternatieve namenlijst die vooraf al wel is opgesteld.

Naast tropische cyclonen heeft Amerika ook veel tornado’s die heel veel schade kunnen aanrichten. Hieronder ziet U een foto van een tornado.

Maar voor de maand mei van 2012 was het één van de mildste meimaanden op het gebied van tornado’s in de recente geschiedenis. In 2013 totaal andersom een zeer actief tornado-seizoen. Voor de eerste keer sinds 2005 waren bij tornado’s in mei 2012 geen dodelijke slachtoffers gevallen. Voor zover bekend had mei 2012 het geringste aantal tornado’s opgeleverd sinds het begin van de officiële registratie in 1954. Normaal gesproken worden in de Verenigde Staten volgens de NOAA ongeveer 300 tornado’s waargenomen in mei.
Dat mei 2012 gunstig uitpakte met het aantal tornado’s had waarschijnlijk te maken met het fenomeen windschering. Hiermee wordt bedoeld uiteenlopende windsnelheden met de hoogte die invloed uitoefenen op de windrichting en ertoe kunnen leiden dat een draaiende kracht ontstaat. Verder heeft ook een gunstige straalstroom een grote rol meegespeeld, de straalstroom die de positie van de hogere luchtlagen bepaalt. In 2011 kwamen bij tornado’s in de Verenigde Staten nog honderden mensen om het leven. Alleen al in mei 2011 ging het om 326 tornado’s en 178 slachtoffers. En in april 2011 werd zelfs het aantal van 758 tornado’s gemeten. In 2013 hadden tornado’s ook al slachtoffers gemaakt.
Dit jaar begon het tornado-seizoen in de VS al vroeg met vanaf januari t/m april wekelijks diverse tornado’s tot een totaal van 654 tornado’s. Dit jaar t/m april in de VS ook al 32 slachtoffers als gevolg van de tornado’s.

error: Content Protected