HomeHomepagewoensdag 24 november

woensdag 24 november

DERTIEN JAAR GELEDEN WAS DE WERELD WIT IN HET OOSTEN VAN NEDERLAND!

WOENSDAG 24 NOVEMBER 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 1,8°C Berkhout tot 8,2°C Vlissingen
– a/d grond: Cabauw, Voorschoten -0,1°C
– hoogste temperatuur: 10°C Vlieland tot 7,2°C Arcen
– neerslag: nacht 0,4 mm o.a. Hupsel, overdag 2,2 mm Den Helder
– zon: 2 uur Maastricht, Twente tot meeste stations zonloos
– hoogste windstoot 40 km/uur Den Helder

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 4,7°C     hoogste temperatuur: 7,6°C
neerslag: 0,4 mm (nacht)     zonloos     hoogste windstoot: 4,8 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 24 NOVEMBER 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 0,9°C Hupsel tot 8,8°C Vlieland
– a/d grond: -1,0°C Hupsel
– hoogste temperatuur: 11,8°C Ell tot 9°C Terschelling
– neerslag: nacht en overdag droog
– zon: 7,5 uur Eindhoven tot zonloos o.a. Den Helder, Leeuwarden
– hoogste windstoot 49 km/uur Den Helder

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 2°C     hoogste temperatuur: 10,4°C
geen neerslag     zon: 3,7 uur     hoogste windstoot: 22,5 km/uur

DATUMRECORDS 24 NOVEMBER BORCULO
maximum-temperatuur:  13,7°C in 2009 tot -1,2°C in 1998
minimum-temperatuur: -8°C in 1993 tot 9°C in 2009
natste dag: 20 mm in 1984
zonnigste dag: 6,8 uur in 2002

DATUMRECORDS 24 NOVEMBER KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 16,3°C Ell in 2003 tot -3,5°C Maastricht in 1923
minimum-temperatuur: -10,2°C Woensdrecht in 1998 tot 12,2°C De Bilt in 1980
natste dag: 21,8 mm Vlissingen in 2010

BIJZONDERHEDEN (WOENSDAG) 24 NOVEMBER

In de nacht naar woensdag liepen de minimum-temperaturen uiteen van 1,8°C op het KNMI-station Berkhout tot 8,2°C op het KNMI-station Vlissingen. Aan de grond kwam het nog net tot grondvorst op de KNMI-stations Cabauw en Voorschoten met -0,1°C. Enkele KNMI-stations hadden nog wat neerslag, de KNMI-stations Hupsel en Wijk aan Zee met 0,4 millimeter en op het KNMI-station Twente 0,2 millimeter. Verrassend waren de neerslagcijfers in de nacht naar woensdag nog wel in het oosten van de Achterhoek! Zo viel in Henxel bij Winterswijk zelfs nog 4,6 millimeter, Doetinchem had 1,6 millimeter, Meddo bij Winterswijk 1,2 millimeter en het Ruurlosebroek ook nog 0,8 millimeter.  In Borculo viel 0,4 millimeter in de nachtelijke uren en overdag bleef het droog.
Ook woensdag overdag bleef het niet overal droog, lokaal viel nog wat motregen en in de kustgebieden nog wat buitjes, de meeste neerslag overdag op de KNMI-stations Den Helder en Terschelling met respectievelijk 2,2- en 0,8 millimeter. Vanaf middernacht tot woensdagavond 19 uur viel de meeste neerslag op het KNMI-station Den Helder met 2,3 millimeter.
In de nachten naar woensdag met name in het oosten en zuidoosten van het land mist, deze loste in de ochtend wel meest op. De hoogste temperaturen werden in het etmaal van woensdag 24 november werden bereikt in de kustprovincies waar het KNMI-station Vlieland als enige de dubbele cijfers bereikte met precies 10°C. Maar deze 10°C werd wel even na middernacht bereikt, overdag de hoogste temperaturen op de KNMI-stations Vlieland en Wijk aan Zee met 9,4°C. De laagste maxima in de oostelijke delen van het land met als laagste temperatuur 7,2°C op het KNMI-station Arcen.
De zon was niet overal de grote afwezige, de meeste zon was voor Flevoland, Overijssel en Zuid-Limburg, de “toppers” waren de KNMI-stations Maastricht en Twente met 2 uur zon. Maar in het grootste deel van het land bleef het zonloos, ook in de Achterhoek. De wind bereikte alleen in de regio Den Helder nog windkracht 5 een vrij krachtige wind.

Voor het verdere laatste nieuws  klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

In 2020 in de nacht naar 24 november net geen vorst op waarnemingshoogte met op het KNMI-station Hupsel de laagste temperatuur van 0,9°C en aan de grond -1,0°C.

Onderstaande foto maakte Nico van Dijk van de bloeiende jasmijn in zijn tuin vorig jaar 24 november.

– In 2019 in de nacht naar 24 november lichte vorst op de KNMI-stations Volkel en Woensdrecht. Tot grondvorst kwam het m.u.v. de kustgebieden in de zuidelijke helft, midden en oosten van het land. In het oosten had het KNMI-station Twente geen grondvorst, wel het KNMI-station Heino. In de Achterhoek kwam het wel op uitgebreide schaal tot grondvorst. De laagste temperatuur tot 7 uur van -0,5°C op het KNMI-station Volkel en na 7 uur daalde de temperatuur op het KNMI-station Volkel nog naar -0,6°C. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Volkel met -2,1°C. Het KNMI-station Hupsel had aan de grond -1,3°C. In Borculo daalde de temperatuur tot 1°C en aan de grond tot -0,2°C.

– In 2018 in de nacht naar 24 november de laagste temperatuur van -0,8°C op het KNMI-station Volkel en aan de grond -1,5°C. In Borculo daalde de temperatuur tot +0,1°C en aan de grond tot -1,3°C. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden als laagste temperatuur op waarnemingshoogte respectievelijk 0,2°C en 1,0°C en aan de grond -0,6°C en 0,9°C.

– In de nacht naar 24 november 1998 kwam het tot strenge vorst op het KNMI-station Woensdrecht met -10,2°C. De laagste temperatuur voor 24 november op het KNMI-station De Bilt werd ook gemeten in 1998 met -7,8°C.

SNEEUW

Onderstaande foto links is van 24 november 2019 in Winterberg, daar was de wereld wit geworden, veel sneeuw lag er nog niet overal. Onderstaande foto rechts is van 24 november 2017 in Baiersbronn in het Zwarte Woud, daar was de wereld 24 november 2018 nog groen en op 24 november 2019 meest groen.
 

Vorig jaar rond deze tijd viel het woord sneeuw weer en dan met name voor o.a. de Ardennen en de Eifel en zowaar wat natte sneeuw in de hogere delen van Limburg. Natuurlijk niet zo bijzonder voor november, er zijn jaren dat het in november al flink aan het sneeuwen is. Heel bijzonder was het wel eind november 2005! In Borculo vanaf 25 november t/m 3 december 2005 een gesloten sneeuwdek met op 26 november een sneeuwdek van 21 centimeter. In 2010 eind november lag er in Borculo bijna drie centimeter sneeuw. Op 24 november 2008 lag er in Borculo een sneeuwdek van zeven centimeter. Op de Veluwe in Eerbeek lag toen een sneeuwdek van 17 centimeter. Ook in 1993 op 24 november een fors sneeuwdek en wel op Vlieland met 15-20 centimeter. En wat te denken van 1973 met vanaf 24 november t/m 3 december elke dag wel ergens sneeuw in Nederland, eind november 1973 lag toen op enkele plaatsen een sneeuwdek van wel 15 centimeter.

In Borculo is in november sinds 1981 in 14 jaren sneeuw gevallen, koploper was wel november 1985 met op 15 dagen wel sneeuw of natte sneeuw. Wat sneeuwhoogte betreft is november 2005 absolute koploper met op 25 november een sneeuwdek van 21 centimeter. Het laatste jaar met een sneeuwdek in Borculo in november was in 2010 met twee centimeter en de laatste november-maand met wat sneeuw in Borculo in 2018.

Onderstaande foto is van 24 november 2008 in Luttenberg, foto is gemaakt door Elly van Niekerk.

Bij onze oosterburen is de kans op sneeuw rond deze tijd aanzienlijk groter. Een mooi voorbeeld daarvan hadden we ook in 2008. In 2008 in het Duitse middelgebergte in het Sauerland in de ochtend van 24 november een pak sneeuw van 40 centimeter en in 2012 was het nog helemaal groen. In Nederland lag op 24 november 2008 ook sneeuw, zo lag er in Borculo zeven centimeter sneeuw en in Eerbeek 17 centimeter.
Onderstaande foto’s zijn vanuit het Duitse middelgebergte en wel uit het Sauerland op 24 november 2009, foto links is van Winterberg en de foto rechts is van Willingen. In november 2011 en ook in november 2012 zou men er jaloers op zijn. Dit jaar is er ook al sneeuw gevallen in het Duitse middelgebergte, maar lang niet overal.
 

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

Op 24 november 2016 viel in Tokio sneeuw voor het eerst sinds 54 jaar. Normaal valt er wel sneeuw in januari, februari, voor november heel bijzonder.

In 2015 in de nacht naar 24 november de laagste temperatuur van 0,0°C op het KNMI-station Maastricht. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Arcen met -0,1°C. Overdag maximum-temperaturen van 9,1°C op het KNMI-station Den Helder tot 3°C op de KNMI-stations Hoogeveen en Maastricht. Daarbij overdag veel wind en neerslag in diverse soorten van regen, natte sneeuw en regionaal ook wat droge sneeuw en dat met name in de wat hogere delen van het land. Omdat de grondtemperaturen nog vrij hoog lagen, werd het geen witte wereld. Ook in Borculo viel natte sneeuw.

In de nacht naar 24 november 2014 minimum-temperaturen van 2°C op het KNMI-station Herwijnen tot 8,6°C op het KNMI-station Hoek van Holland. Aan de grond kwam het op een tweetal KNMI-stations tot grondvorst met -0,5°C op het KNMI-station Cabauw en -0,4°C op het KNMI-station Herwijnen.

Onderstaande foto maakte Clemens van Rijthoven uit Wijk en Aalburg in de ochtend van 24 november 2014.

In 2012 in de nacht naar 24 november lichte vorst op 11 van de 34 KNMI-stations, het KNMI-station Nieuw Beerta was de koudste met -0,9°C. Aan de grond op het KNMI-station Eelde met -1,5°C de koudste plek.

In 2009 op 24 november in de namiddag en begin van de avond nog behoorlijk onstuimig met op het KNMI-station Twente een windstoot van 79 kilometer per uur en op het KNMI-station Maastricht 83 kilometer per uur.

Op 24 november 1984 op de Brocken in Duitsland een windstoot van 284 kilometer per uur.

Op 24 november 1970 werd het nog 17,2°C op het KNMI-station Maastricht.

Op 24 november 1851 viel in Utrecht 27 millimeter neerslag van 23-25 november met een sneeuwdek van 20 centimeter op 25 november.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide, een blad dat zweeft in de ruimte en bij nader inzien aan een heel dun draadje hangt. Dat was eind november 2011 mogelijk omdat de wind niet veel voorstelde.

OPWARMING KLIMAAT EN LEDVERLICHTING

Onderstaande foto heeft te maken met het idee van een wetenschapper uit Peru, die heeft het idee om gletsjers te beschermen tegen de opwarming door ze wit te schilderen.

Daar zit natuurlijk wel wat in, in tropische landen wordt ook veel witte kleding gedragen omdat wit warmte veel minder absorbeert dan donkere kleuren. Het is ook bekend dat gletsjers door de jaren heen donkerder worden en daarmee nemen ze ook meer warmte op. De wetenschapper uit Peru denkt dat de lokale bevolking in staat moet zijn om de bergtoppen wit te schilderen en dat is dan gelijk werkgelegenheid.
Nieuw is het idee zeker niet, in Amerika zijn van een aantal grote gebouwen de daken ook wit uitgevoerd om zoveel mogelijk warmte af te stoten. Zo is bekend dat het temperatuurverschil op een gevel op de zuid waarop de zon lange tijd schijnt tussen een zwarte en witte uitvoering wel kan oplopen tot 40°C.

Over opwarming van het klimaat gesproken, zelfs dieren komen er mee in de war. Zo vlogen roze pelikanen in november 2009 de verkeerde richting op. In plaats van richting Noord-Afrika kwamen ze aan in Altaj, een regio in het zuiden van Siberië. Daar is het wel wat kouder in de overwinteringsperiode. Totaal uitgeput kwamen ze daar aan, maar na een goede verzorging werden ze alsnog richting Noord-Afrika gestuurd.

Onderstaande foto geeft de lichtvervuiling boven een deel van West-Europa weer.

Met het eventueel wit maken van de gletsjers, zullen deze ook vanuit de ruimte meer opvallen. Maar vanuit diezelfde ruimte komt nu ook een negatief beeld van ledverlichting. Het schijnt dat ledverlichting niet alleen maar positieve klanken teweeg brengt m.b.t. energie besparen. Ledverlichting is zeker kosten besparend, maar de praktijk leert ons dat er veel meer en fellere lampen worden geplaatst, daarmee wordt de kostenbesparing zeker deels weer teniet gedaan. In de periode 2012-2016 is wereldwijd de helderheid van kunstverlichting jaarlijks met 2% toeneemt. Dit heeft men vast kunnen stellen a.d.h.v. metingen vanuit de NOAA-satelliet Suomi-NPP. Deze satelliet draait sinds oktober 2011 om de aarde. De toename van de kunstverlichting wereldwijd lijkt synchroon te lopen met de toename van de welvaart en dat met name momenteel in de ontwikkelingsladen. De metingen vanuit de satelliet laten nu al regio’s in de ontwikkelingslanden zien waar veel kunstverlichting aanwezig is en dat was voorheen totaal niet aan de orde. Dat veroorzaakt een lagere kostenbesparing dan verwacht en het probleem van de lichtvervuiling neemt fors toe.

error: Content Protected