HomeHomepagewoensdag 12 januari

woensdag 12 januari

DE BIJZONDERE DATUM 12 JANUARI 1997 VOOR BORCULO!

WOENSDAG 12 JANUARI 2022
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: -1,4°C Voorschoten tot 3,5°C Vlissingen
– a/d grond: -3,6°C Den Helder en o.a. -3°C Stavoren
– hoogste temperatuur: 8,5°C o.a. Den Helder tot 3°C Maastricht
– neerslag: nacht 2 mm Lauwersoog, overdag 0,2 mm Woensdrecht
– zon: 7 uur Den Helder tot zonloos o.a. Brabant, Limburg
– hoogste windstoot 35 km/uur Houtribdijk

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 1,1°C     a/d grond: 0,3°C     hoogste temperatuur: 4,7°C
geen neerslag     zonloos     hoogste windstoot: 14,5 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 12 JANUARI 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 3,6°C Maastricht tot 6,7°C Vlissingen
– hoogste temperatuur: 9,4°C Westdorpe tot 6,8°C Stavoren
– neerslag: nacht 15,8 mm Gilze-Rijen, overdag 7,9 mm Maastricht
– zon: 5,2 uur o.a. Terschelling tot 0,5 uur Maastricht
– hoogste windstoot 69 km/uur Den Helder, Lauwersoog

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 1,4°C     hoogste temperatuur: 7,2°C
neerslag: 11,4 mm     zon: 3,5 uur     hoogste windstoot: 34 km/uur

DATUMRECORDS 12 JANUARI BORCULO
maximum-temperatuur: 11,2°C in 1996 tot -8°C in 1987
minimum-temperatuur: -13,5°C in 1987 tot 6,1°C in 2005
natste dag: 10,8 mm in 2021
zonnigste dag: 4,8 uur in 2000

DATUMRECORDS 12 JANUARI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 13,6°C Eindhoven in 1994 tot -9,9°C Maastricht in 1987
minimum-temperatuur: -20,2°C Eelde in 1968 tot 8,9°C Soesterberg in 1976
natste dag: 25,9 mm Vlissingen in 2017

BIJZONDERHEDEN (WOENSDAG) 12 JANUARI

In de nacht naar woensdag de passage van een zwakke storing met wat regen, daarachter klaarde het op vanuit het noordwesten. In de nacht naar woensdag kwam het tot lichte vorst in de kustprovincies m.u.v. Zeeland, verder alleen nog wat vorst in Limburg. In de nacht naar woensdag tot op de vroege ochtend de laagste temperaturen van -1,4°C en -1,3°C op de KNMI-stations Voorschoten en Stavoren, de hoogste minima op de KNMI-stations Vlissingen en Lelystad met respectievelijk 3,5°C en 3,4°C. Aan de grond de laagste temperaturen op de KNMI-stations Den Helder en Stavoren met respectievelijk -3,6°C en -3,0°C. De laagste temperaturen op de KNMI-stations Voorschoten en Stavoren werden na 7 uur woensdagochtend bereikt, tot 7 uur was de laagste temperatuur -1,2°C op het KNMI-station Maastricht.
In de nacht naar woensdag verspreid nog wat regen/buiige neerslag met de meeste neerslag op de KNMI-stations Lauwersoog en Herwijnen met respectievelijk 2- en 1,8-millimeter. Woensdag overdag de meeste neerslag op het KNMI-station Woensdrecht met 0,2 millimeter en op de KNMI-stations Eindhoven, Ell en Volkel viel nog 0,1 millimeter. Vanaf middernacht tot woensdagavond 19 uur de meeste neerslag op het KNMI-station Gilze-Rijen met 2,1 millimeter.

Woensdag het mooiste weer met veel zon in het noordwesten van het land, elders in het westen was de mist een groot deel van de dag zeer hardnekkig en verder landinwaarts meest vrij veel bewolking tot regionaal ook laaghangende bewolking. Woensdag de meeste zon voor de KNMI-stations Den Helder en Lauwersoog met respectievelijk 7- en 6,7-uur zon, daarentegen in de zuidelijke provincies en het midden van het land bleven de meeste KNMI-stations zonloos.
De temperaturen liepen op tot 8,5°C op de KNMI-stations Berkhout en Den Helder gevolgd door 8,2°C op het KNMI-station Vlieland. De laagste maxima op de KNMI-stations Maastricht en Eindhoven met respectievelijk 3,0°C en 3,3°C.
De wind stelde weinig voor, alleen op het IJsselmeer werd nog windkracht 5 bereikt een vrij krachtige wind, elders niet meer dan zwak tot matig windkracht 2 tot 4.

Voor meer info klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

Op onderstaande foto de trilzwam die kwamen we in 2020 rond deze tijd nog wel tegen in de bossen, in 2021 aanzienlijk minder tot helemaal niet. Zodra de vorst de kop opsteekt is deze snel weer verdreven. Foto is gemaakt door Frans Sijmons in de bossen bij Klausheide.

– In 2021 was de nacht naar 12 januari de vierde nacht van de maand met landelijk nergens vorst op waarnemingshoogte en sinds 5 januari de eerste nacht met ook nergens grondvorst. Nu in januari 2022 de nacht naar woensdag 12 januari landelijk de vijfde nacht met lichte vorst.
In 2021 in de nacht naar 12 januari wel een natte nacht met op de KNMI-stations Gilze-Rijen, De Bilt en Westdorpe respectievelijk 15,8- , 15,7- en 15,5-millimeter. Dit waren ook de enige KNMI-stations die over de 15 millimeter aan neerslag kwamen. Neerslag op de KNMI-stations Huspel en Twente respectievelijk 9,4- en 11,1 millimeter. De meeste neerslag vanaf middernacht tot de avond om 19 uur op het KNMI-station Maastricht met 17,5 millimeter gevolgd door het KNMI-station Eindhoven met 15,3 millimeter.

Onderstaande foto maakte Arie Verrips, op een dag met buien en ook zon komen ook de regenbogen tevoorschijn.

– De laagste temperatuur in de nacht naar 12 januari 2013 werd gemeten op het KNMI-station Maastricht met -5,1°C. Het was daarmee de eerste nacht met matige vorst van 2013 en sinds 14 december. Aan de grond in 2013 in de nacht naar 12 januari -6,6°C op het KNMI-station Eindhoven.

– In Borculo viel het maximum van 10,5ºC van 12 januari 2005 in de nachtelijke uren en dat was toen al voor de zesde keer in die januari-maand van 2005. Het maximum overdag was 9,8ºC. Met een etmaal-gemiddelde van 8,3ºC was het ook al weer het vijfde datumrecord van januari 2005 sinds 1981.

– Op 12 januari 1987 lag er op Terschelling een halve meter sneeuw. De Elfstedentocht had voor het derde achtereenvolgende jaar gereden kunnen worden, maar in het noordwesten van Friesland lag 10 – 20 centimeter sneeuw en dat gooide roet in het eten. Overigens was er rond 18 januari wat de ijsdikte aanging geen probleem om de tocht te rijden. Maar het gebeurde niet, Nederland moest geduld hebben tot 4 januari 1997.

BAROMETERSTAND

De barometerstand was vorig jaar rond deze tijd iets om in de gaten te houden, want vanaf de Atlantische Oceaan kwam een bijzonder actieve depressie richting de Britse Eilanden en trok later over de Noordzee verder noordwaarts. De gezamenlijke weerdiensten van de Britse Eilanden en het KNMI hadden het systeem de naam Brendan gegeven. De laagste barometerstand in de kern daalde tot rond 934 hectopascal. Het meest bijzondere was de daling van de luchtdruk in 24 uur van maar liefst 50 hectopascal. Voor Ierland/Schotland resulteerde dat in windstoten tot maar liefst 130 kilometer per uur. Ondergetekende kan U vertellen dat het dan aan de hoge Ierse westkust in o.a. de regio Galway echt spectaculair wordt. Dit meerdere keren zelf mogen aanschouwen in de periode van twee jaar dat ondergetekende in Ierland verbleef.

Daarentegen is een hoge barometerstand ook lang niet altijd een garantie zijn voor fraai weer. Met een hogere barometerstand hebben we ook met een inversie te doen en dan wordt de kans op smog groter. Dat was in 2017 op 12 januari voor een groot deel van het land ook actualiteit. Met een inversie op hoogte blijft de vervuilde lucht daaronder hangen. Mensen die daar gevoelig voor zijn wordt dan ook aangeraden om geen zwaar inspannende activiteiten te verrichten.
Deze dagen hebben we geen last van smog, maar de afgelopen tijd wel regelmatig zeer vochtige lucht die ook moeizaam opgeruimd kon worden en daarmee wel een grijs weerbeeld met regelmatig ook nog wat nattigheid.
In 2017 rond deze tijd op Europees niveau ook nog een bijzondere weersontwikkeling! Op Spitsbergen in het hoge noorden kwam het tot regen van enige betekenis met hoge temperaturen en dat is wel uitzonderlijk voor die regio, daarentegen in het zuidoosten van Europa, o.a. Griekenland, koud met sneeuwval. Verder op Spitsbergen zeer onstuimig met windstoten tot 140 kilometer per uur. In de avond van 9 januari 2019 door föhn-effect in Dalatangi op IJsland een temperatuur van 18,9°C en in Oostenrijk werden ze bedolven onder de sneeuw.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons in de regio Klausheide, een weerbeeld in de winter ook regelmatig actualiteit kan zijn met een hoge barometerstand, grijs en somber.

VORST

Voor Borculo is de datum 12 januari 1997 altijd nog een hele bijzondere datum! Want op 22 december 1996 s’ middags om half vier dook de temperatuur in Borculo onder het vriespunt en kwam er pas weer bovenuit op 12 januari 1997. Het resultaat was 20 ijsdagen op rij en in totaal 503 vorsturen, waarvan 78 uur op rij strenge vorst. Strenge vorst van rond half drie in de nacht naar 31 december tot negen uur s’ morgens op 3 januari. Voor Borculo is dit nog altijd de langste koudegolf sinds 1981! De gemiddelde minimum-temperatuur was in deze periode -9,1°C! De eerstvolgende koudegolf in Borculo zou pas in januari 2009 zijn.
We spreken van een koudegolf als de temperatuur vijf etmalen op rij onder het vriespunt is gebleven en in die periode ook drie nachten met strenge vorst. Dat zit er voorlopig niet in voor deze winter!

Maar het tegenovergestelde kan ook! De lichte vorst van 12 januari 2014 was voor de meeste plaatsen de eerste vorst sinds 13 december. Enkele stations hadden daarna nog wel wat lichte vorst. Zo had het KNMI-station Woensdrecht op tweede kerstdag 2013 nog een laagste temperatuur van -1°C. Voor Borculo was 12 januari 2014 ook de eerste vorst sinds 13 december, daarmee een periode van 29 etmalen zonder vorst en dat is de langste periode sinds de winter van 2008. In de winter van 2008 kwam het in Borculo in 36 etmalen niet tot vorst en wel vanaf 4 januari t/m 8 februari.
Op 12 januari 2014 kwam er op het KNMI-station De Bilt met een minimum van -2°C een einde aan een reeks van 29 vorstloze winterdagen. In het recente verleden was dat nog wel eens langer, in 2008 34 vorstloze dagen.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2019 rond deze tijd onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied opmerkelijk lage temperaturen in het bergachtige binnenland van Spanje. Zo daalde de temperatuur in Zafrilla in de provincie Cuenca op de ochtend van 12 januari tot -12,2°C, in Fortanete-Dehesas in Teruel tot -13,8°C en in Vega de Liordes in León -18,3ºC. Deze lage temperaturen werden wel bereikt in de dalen van het bergachtige landschap.

In 2018 in de nacht naar 12 januari de laagste temperatuur van -0,8°C op het KNMI-station Heino en aan de grond de laagste temperaturen op de KNMI-stations Eelde en Heino met -2,6°C. Ook het KNMI-station Twente had lichte vorst met -0,2°C, het KNMI-station Hupsel bleef net boven het vriespunt met 0,6°C. Aan de grond op de KNMI-stations Twente en Hupsel respectievelijk -2,1°C en -1,7°C.

In 1959 op 12 januari in de ochtend een 24-uursaftapping in Kornwerderzand van 25 millimeter, op Vlieland 24 millimeter, in Joure 21 millimeter, in Sneek en Spakenburg 19 millimeter.

In 1956 op 12 januari viel op het KNMI-station De Bilt 15,9 millimeter aan neerslag en dat is voor De Bilt een datumrecord. Op de Veluwe en in Twente kwam het net niet tot storm windkracht 9, in Eindhoven lukte dat wel met windkracht 10 een zware storm.

Op 12 januari 1955 op het KNMI-station Twente een maximum-temperatuur van +0,2°C. Lokaal vielen die dag hagel- en sneeuwbuien en op het KNMI-station De Bilt de eerste sneeuwdekdag.

In 1941 op 12 januari kon men schaatsen in de omgeving Zalk op de IJssel over zeker vijf kilometer.

In 1930 van 12- op 13 januari de tweede januari-storm, langs de hele westkust 9- tot 10 Beaufort. Op het KNMI-station De Bilt zelfs een uurgemiddelde van 24,2 meter per seconde en dat is 9 Beaufort, met een uitschieter tot 31 meter per seconde en dat is bijna 112 kilometer per uur.

Op 12 januari 1947 viel er 12 millimeter in Harlingen.

Onderstaande twee foto’s zijn van de ochtend van 12 januari 2013. De foto linksonder maakte Maurits Oussoren uit IJsselmuiden en de foto rechtsonder is gemaakt door Mark Wolvenne uit Terwolde.
 

ROSS IJSPLATEAU EN NEDERLAND

Op onderstaande foto het grootste ijsplateau ter wereld, het Ross-ijsplateau. Wat heeft dat met Nederland te maken?

Half januari 2008 was er in Nederland geen nieuws aan het winterfront. Maar er was wel nieuws vanuit de regio Zuidpool met een Nederlandse in de hoofdrol. De Nederlandse Bernice Notenboom bereikte al skiënd de Zuidpool op 12 januari 2008. Geen gemakkelijke opgave, de tocht ging over 923 kilometer, 323 uur op de ski’s en 2885 meter klimmen. De tocht verliep niet zonder “hindernissen”, Bernice kreeg onderweg nog een longontsteking maar hield zichzelf op de been, geholpen door een antibiotica-kuur en een ijzeren wil. De barre tocht duurde 38 dagen. Daarbij werden Bernice en haar drie mede-expeditiegenoten van buitenaf niet ondersteund. Bernice Notenboom begon haar tocht op 6 december 2007 vanaf het Ronne IJsplateau op Antarctica. Het Ronne IJsplateau op de Zuidpool is het op één na grootste ijsplateau op aarde. Het plateau heeft een oppervlakte van ongeveer 430.000 vierkante kilometer, alleen het Ross-ijsplateau is groter. Het ijsplateau wordt gevoed door gletsjerijs van het vasteland. Nu en dan kalven er kleinere stukken af, die ijsbergen worden genoemd. In oktober 1998 brak de ijsberg A-38 af van het Filchner-Ronne-ijsplateau. Deze had een oppervlakte van ongeveer 7500 vierkante kilometer, groter dan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Later viel de ijsberg uiteen in drie kleinere stukken. Het ijs van het Filchner-Ronne-ijsplateau is plaatselijk tot 600 meter dik, en het water eronder is op het diepste punt ongeveer 1400 meter diep. Het Filchner-Ronne-ijsplateau is genoemd naar Wilhelm Filchner en Edith Ronne.

Hiermee is Bernice Notenboom de eerste Nederlandse vrouw die op ski’s het meest zuidelijke puntje van de aarde heeft bereikt. Bernice Notenboom, die woonachtig is in Canada, is ook de eerste Nederlander die de drie polen binnen een jaar wist te bereiken. In 2007 deed zij ook mee als skiester aan expedities naar de Noordpool en de Siberische Cold Pole. De Siberische Cold Pole is de koudste plek op aarde. De expeditie op Antarctica stond in het teken van de gevolgen van klimaatverandering in met name de poolgebieden.

error: Content Protected