HomeHomepagezaterdag 4 juni

zaterdag 4 juni

NOODWEER IN DE EERSTE DAGEN VAN JUNI, SOMMIGEN GENIETEN ER VAN!

ZATERDAG 4 JUNI 2022
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 8,3°C Nieuw Beerta tot 14,2°C Vlissingen
– hoogste temperatuur: 26,9°C Arcen tot 14,6°C Lauwersoog
– geen neerslag
– zon: 14,7 uur Eelde tot 6,5 uur Wijk aan Zee
– hoogste windstoot 56 km/uur IJmuiden

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 11,0°C     hoogste temperatuur: 25,5°C
geen neerslag     zon: 9,5 uur     hoogste windstoot: 24,1 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 4 JUNI 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 11,3°C o.a. Vlieland tot 15,6°C Maastricht
– hoogste temperatuur: 27,8°C Arcen tot 17,5°C Vlieland
– neerslag: nacht 0,4 mm Hupsel, overdag 21,8 mm Eindhoven
– zon: 13,4 uur Stavoren tot 2,6 uur Maastricht
– hoogste windstoot 63 km/uur Vlissingen

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 16,1°C     hoogste temperatuur: 27,9°C
geen neerslag     zon: 7,5 uur     hoogste windstoot: 16 km/uur

DATUMRECORDS 4 JUNI BORCULO
maximum-temperatuur:  9,5°C in 1989 tot 33°C in 1982
minimum-temperatuur: 1,5°C in 1991 tot 17,1°C in 2003
natste dag: 27 mm in 1984
zonnigste dag: 15,5 uur in 2010

DATUMRECORDS 4 JUNI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 31,8°C Eelde in 1982 tot 9,6°C Deelen in 1989
minimum-temperatuur: 0,1°C Twente in 1962 tot 18°C Vlissingen in 1982
natste dag: 38,8 mm Soesterberg in 1994

BIJZONDERHEDEN (ZATERDAG) 4 JUNI

  Wist U dat de dag voor Pinksteren de dag van luilak of looilak is? Dit is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren. De viering vindt vooral plaats in West-Friesland en enkele andere Hollandse plaatsen. Met luilak of looilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot en wakker gemaakt. Er wordt vrij algemeen uitgegaan dat het een viering is met een Friese oorsprong.

In de nacht naar zaterdag de laagste minimum-temperaturen van 8,3°C en 9,1°C op respectievelijk de KNMI-stations Nieuw Beerta en Leeuwarden. De hoogste minimum-temperaturen van 14,2°C en 13,9°C op respectievelijk de KNMI-stations Vlissingen en Westdorpe.
Overdag op zaterdag de hoogste maximum-temperaturen van 26,9°C en 26,5°C op respectievelijk de KNMI-stations Arcen en Maastricht. De laagste maximum-temperaturen van 14,6°C en 14,7°C op respectievelijk de KNMI-stations Lauwersoog en Terschelling.
Neerslag viel er vanaf middernacht tot zaterdagavond 20 uur niet op de KNMI-stations. De zon kreeg de meeste ruimte in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tot rond 15 uur in het noorden van Drenthe. Daarentegen in de provincies Noord- en Zuid-Holland duidelijk meer bewolking tot rond 8 uur zon. De wind bereikte windkracht 6 krachtig in het westelijk kustgebied, het Waddengebied en op het IJsselmeer. Verder landinwaarts een matige wind windkracht 3 tot 4.

Er zijn in de maand juni nog altijd twee datums waarop de temperatuur op het KNMI-station De Bilt nog nooit de 30°C heeft gehaald en dat is 4 juni en 15 juni. De hoogste temperatuur die ooit vanaf 1901 op een 15e juni op het KNMI-station De Bilt werd bereikt is 28,3°C en dat was in 1957. Overigens lukte het in 1985 wel bijna op 4 juni met 29,5°C.

Voor meer info klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in de omgeving Wilhelminaoord. Drukte op de landerijen waarbij de meeste regio’s wel wat regen kunnen gebruiken.

– In 2021 in het etmaal van 4 juni viel in Oud Mirdam 61 millimeter aan neerslag, in Epe 90 millimeter, in Oosterbeek 50 millimeter en op het KNMI-station Deelen en in Gemert 43 millimeter.

– In 2019 lokaal zware buien met onweer en windstoten. In Woudenberg viel 15 millimeter en op het KNMI-station Volkel een windstoot van 108 kilometer per uur. In Rheden en omgeving kwam het tot een tornado.

– In de nacht naar 4 juni 2015 klaarde het helemaal op en daarmee grepen de IJsheiligen onmiddellijk weer hun kans, oftewel m.a.w. grondvorst! Op vier KNMI-stations kwam het tot grondvorst en dat waren Eelde, Eindhoven, Twente en Volkel. In de nacht naar 4 juni 2015 de laagste temperatuur van 3,2°C op het KNMI-station Twente. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met -2,1°C, ook grondvorst op de KNMI-stations Eelde, Volkel en Eindhoven met respectievelijk -0,6°C, -0,5°C en -0,1°C.
Voor Borculo was 4 juni 2015 met 15,4 uur zon de zonnigste dag sinds 6 juni 2014 met 15,9 uur zon.

– In 2009 op 4 juni de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met 4,7°C en aan de grond -0,6°C. Op het KNMI-station Lauwersoog werd met 12,7°C de laagste maximum-temperatuur van de maand bereikt.

– Op 4 juni 2017 kwam voor het KNMI-station Arcen met 20,8°C als maximum een eind aan acht zomerse dagen op rij.

– In 1947 kwam er op de 4e juni al een eind aan een hittegolf die was begonnen op 30 mei, een periode van zes zomerse dagen van boven de 25°C en vijf tropische dagen van boven de 30°C.

Onderstaande radarbeeld is van eind middag 4 juni 2020, boven het oosten van de Achterhoek nog een actieve buienlijn. Een radarbeeld die we toen lange tijd niet meer hadden gezien. Zo viel op het actieve buienlijn boven de Achterhoek nog 15 millimeter in Meddo bij Winterswijk.

EXTREME NEERSLAGHOEVEELHEDEN JUNI MET NOODWEER

Het is momenteel met de start van juni in het algemeen gelukkig nog vrij rustig, geen heftige weersverschijnselen met noodweer als gevolg. Dat is wel eens anders geweest, er zijn jaren voorbij gegaan met in de eerste dagen van juni noodweer. Je zou daarbij haast denken aan een singulariteit voor begin juni. Met het noemen van een singulariteit denken we aan een typisch weersverschijnsel die jaarlijks voorbij komt op de kalender, denk hierbij bijvoorbeeld aan de IJsheiligen-periode of de schaapscheerderskoude-periode.

Zo trok er in 2015 op 5 juni een gebied met onweersbuien over Nederland weg naar Duitsland en heeft toen met name in de Eifel in de regio Mendig nog voor veel overlast gezorgd. Op het rockfestival “Rock am Ring” werden diverse personen geraakt door de bliksem en daarvan enkele personen zwaar gewond. Toeval of niet, op 3 juni 2016 gebeurde het weer op het rockfestival “Rock am Ring”, de bliksem sloeg daar weer in en toen werden zeker 71 personen gewond door de bliksem en daarvan acht zwaar gewond. Verder ging het noodweer ook gepaard met veel regen en veranderde het terrein in een groot “waterballet”. Het popfestival werd in 2016 voor de 31e keer gehouden. Op 4 juni 2016 werd het festival wederom gestaakt i.v.m. noodweer en onweer. In 2017 was een mogelijke terroristische aanslag de oorzaak van “noodweer”, maar wel zonder Moeder Natuur!

Onderstaande foto is van de camping nabij het festival van Rock am Ring in 2015, noodweer met onweer echt gevaarlijk!

In 2019 in de avond en nacht naar 4 juni behoorlijk onstuimig met op de KNMI-stations Arcen, Deelen, Eindhoven, Ell en Marknesse windstoten tot middernacht van 90 kilometer per uur en op het KNMI-station Volkel 108 kilometer per uur. Vanuit Frankrijk/België trokken onweersbuien Nederland in met veel wind en o.a. in Woudenberg viel 15 millimeter.
Begin juni 2016 werd in Nederland ook weer duidelijk dat met buien grote neerslagverschillen kunnen voorkomen en soms ook op onderling korte afstand. Hiervan zijn genoeg voorbeelden aan te halen uit het verleden en dat zal in de toekomst ook niet anders zijn.
Het plaatsje Heiduin had lange tijd het neerslagrecord voor juni in één etmaal en wel 127 millimeter op 4 juni 1921. Dit record sneuvelde op 24 juni 1975 toen er in Gouda in één etmaal 146 millimeter viel.
Op 4 juni 2008 ook grote neerslagverschillen op onderling korte afstand. Doordat er weinig stroming in de atmosfeer zat bleven buien lokaal heel lang hangen. In de avond van 3 juni 2008 viel er in Borculo slechts 0,4 millimeter tegen bijna 34 millimeter in Lichtenvoorde. Rond de klok van 20 uur die avond van 3 juni 2008 kwam het in Lichtenvoorde met bakken naar beneden. In de nacht erop van 4 juni 2008 viel er op het KNMI-station Hupsel 13 millimeter, overdag kwam daar nog eens 31 millimeter bij. Hiermee over het hele etmaal op het KNMI-station Hupsel 44 millimeter, daarentegen in Borculo over het hele etmaal 1,2 millimeter. Het KNMI-station Hupsel ligt hemelsbreed 10 kilometer vanaf het weerstation Borculo. Van de neerslag in Hupsel op 4 juni 2008 in de middag viel bijna 30 millimeter in een half uur tijd. Voor Hupsel kunnen we dan spreken van een wolkbreuk, theoretisch zou er dan in Hupsel in een uur 60 millimeter kunnen vallen. We spreken van een wolkbreuk als er in vijf minuten 10 millimeter of meer valt, of in een uur 25 millimeter of meer.

Noodweer of niet, onderstaande figuren genieten er met volle teugen van.

In de namiddag, avond en nacht van 3-4 juni 2000 viel er veel regen met ook een temperatuurval in korte tijd. In het noord-Limburgse plaatsje Evertsoord viel in korte tijd 90 millimeter. In het Brabantse Someren 79 millimeter, Asten 77 millimeter en Rijsbergen 73 millimeter en in Oirschot hagelstenen tot wel vijf centimeter doorsnee. Uit vier buien in Clinge viel 57 millimeter. Tijdens de eerste bui, die tussen 16 en 16.30 uur 15 millimeter bracht, daalde de temperatuur van 25°C naar 12ºC.
Op 20 juni 2013 ook een kletsnatte dag met in Borculo 43 millimeter regen. Verder overdag op het KNMI-station Heino 33 millimeter. Ook op enkele amateurstations werd het een waterballet, in Zutphen 30 millimeter, Henxel 45 millimeter, Emmen 65 millimeter,  Oosterhesselen 86 millimeter en in Winschoten en Zweeloo 90 millimeter.

Ook o.a. in de jaren 1996, 1997, 1998, 2007, 2012 en 2014 werd Nederland in de eerste dagen van juni geplaagd door noodweer met veel overlast en schade! Over noodweer gesproken, al geruime tijd was het een jaar geleden in 2018 halen en brengen in het zuidwesten van Europa met bakken vol met water. Spanje, Portugal en Frankrijk werden al weken geteisterd door heel veel regen en daarbij lokaal ook noodweer. In Spanje was het zelfs zo erg dat men daar de waterbassins die normaal gesproken zorg moeten dragen om de droge zomerperioden door te komen, toen deels moest ledigen omdat deze anders overstroomden. Zo viel er op 3 juni 2018 alleen al in Valencia in zes uur tijd 102 millimeter regen. Ook de temperaturen waren in Spanje en Portugal veel lager dan gebruikelijk rond deze tijd, zo was in Spanje de 30ºC nog nauwelijks gehaald. Vanuit Frankrijk kwam het bericht dat men daar in mei nog nooit zoveel onweersbuien had gehad als in 2018.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

De temperatuurverschillen waren groot in 2016 rond deze tijd, het zuidwesten bleef weer ver achter met de temperatuur en dat al voor de achtste dag op rij. Het KNMI-station Vlissingen had over de periode 28 mei t/m 3 juni een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14,3°C en de warmste plekken in het land hadden over die periode een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19,3°C.

Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser van zijn volkstuin die er prachtig bij lag in 2015. Daar kon je geen zware nachtvorsten meer bij gebruiken en toch is dat in juni zeker wel mogelijk.

In Griekenland onrustig weer begin juni 2013. Daar werd Athene in de ochtend van 4 juni 2013 wakker geschud door een aardbeving met een kracht van 4,4 op de schaal van Richter.

Niet alleen in de atmosfeer was het onrustig begin juni 2012, ook Moeder Aarde zelf bleef onrustig. In de avond van 3 juni 2012 werd het noorden van Italië weer getroffen door een aardbeving, het was de derde aardbeving aldaar sinds 20 mei. Op 3 juni ging het om een aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag nabij de steden Concordia en San Possidonio in de regio Emilia Romagna in Italië.

In 2003 op 4 juni viel er in Garderen hagel met een doorsnede van vier centimeter.

Op 4 juni 1994 op het KNMI-station De Bilt 24,7 millimeter regen en dat is voor De Bilt het dagrecord, de regen viel toen over 19 uur.

De periode 4-13 juni 1925 is één van de zonnigste periode in juni met 125,8 uur zon op het KNMI-station De Bilt en goed voor een negende plaats, de zonnigste periode is 25 juni – 4 juli 1976 met 147,1 uur zon.

Op 4 juni 1913 op het KNMI-station Groningen een maximum-temperatuur van 25,6°C en op het KNMI-station Den Helder 19,3°C. In Boskoop viel die dag 53 millimeter.

Op 4 juni 2014 viel een forse onweersbui rond het middaguur in de omgeving Nijmegen. De meeste neerslag tot 20 uur viel op het KNMI-station Westdorpe met 25 millimeter.
Onderstaande foto maakte Mark Wolvenne vanuit het Zeelandse Groede, daar in de ochtend al pittige buien die van boven zee het land introkken.

OPWARMING GLETSJERS

De opwarming van Moeder Aarde heeft ook invloed op de Mount Everest, aldus een Nepalese sherpa. Deze heeft in mei 2010 de Mount Everest voor de twintigste keer beklommen en hij heeft inmiddels wel ondervonden dat de top steeds moeilijker te bereiken is. Door de opwarming van de aarde smelten de gletsjers op de flanken van de Mount Everest en dat belemmert het bereiken van de top. Op de weg naar de top heeft men steeds vaker te maken met smeltende sneeuw en ijs en daarmee is het voor de bergbeklimmers van de Mount Everest moeilijker grip te krijgen op de rotsachtige ondergrond.

In het Alpengebied en met name op de Zugspitze is men weer begonnen met het afdekken van de gletsjer aldaar. In totaal wordt er 500- tot 600 vierkante meter gletsjer afgedekt. De dekzeilen die daarvoor worden gebruikt zijn rond 130 kilogram zwaar en houden niet alleen regenwater tegen, maar beschermen de gletsjer ook tegen de zon. Zoals zoveel gletsjers, wordt ook de gletsjer van de Zugspitze bedreigt met smelten als gevolg van de aardse opwarming.
Op onderstaande foto is men bezig met het afdekken van de Zugspitze.

error: Content Protected