HomeHomepagemaandag 27 juni

maandag 27 juni

MAANDAG EEN ONSTABIELE ATMOSFEER MET WINDHOZEN!
DE DATUM 27 JUNI HEEFT LANDELIJK DE HOOGSTE JUNI-TEMPERATUUR, MAAR DAT IS WEL LANG GELEDEN!

MAANDAG 27 JUNI 2022
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 12,9°C o.a. Westdorpe tot 16,7°C Vlissingen
– aan de grond: 3,7°C Wilhelminadorp
– hoogste temperatuur: 22,4°C Arcen tot 18,2°C Nieuw Beerta
– neerslag: nacht 9,8 mm Nieuw Beerta, overdag 30,2 mm Voorschoten
– zon: ~7 uur Vlissingen tot ~0,5 uur Eelde, Lauwersoog
– hoogste windstoot 74 km/uur Rotterdam

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 16,1°C     hoogste temperatuur: 21,4°C
neerslag: 5,6 mm     zon: 2,1 uur     hoogste windstoot: 35,4 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 27 JUNI 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 12,2°C Nieuw Beerta tot 17,3°C Cabauw
– hoogste temperatuur: 29,1°C Arcen tot 19,2°C Terschelling
– neerslag: nacht 0,1 mm Stavoren, overdag 47 mm Wilhelminadorp
– zon: 15 uur Lauwersoog tot 0,6 uur Westdorpe
– hoogste windstoot 78 km/uur Vlissingen

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 15,8°C     hoogste temperatuur: 29,2°C
geen neerslag     zon: 8,2 uur     hoogste windstoot: 24,1 km/uur

DATUMRECORDS 27 JUNI BORCULO
maximum-temperatuur:  31°C in 1986 tot 14°C in 1991
minimum-temperatuur: 5,9°C in 2000 tot 18,5°C in 2020
natste dag: 20 mm in 1991
zonnigste dag: 16,3 uur in 2005

DATUMRECORDS 27 JUNI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 37,2°C Maastricht in 1947 tot 12,2°C Den Helder in 1981
minimum-temperatuur: 3°C Eelde in 1911 tot 21,5°C IJmuiden in 1976
natste dag: 49,7 mm Marknesse in 1991

BIJZONDERHEDEN (MAANDAG) 27 JUNI

In de nacht naar maandag werd de laagste- en hoogste minimum-temperatuur gemeten in Zeeland. Bijzonder was ook de lage grond-temperatuur op het KNMI-station Wilhelminadorp in Zeeland.
In de nacht naar maandag de laagste minimum-temperaturen van 12,9°C op de KNMI-stations Westdorpe en Woensdrecht en 13,3°C op het KNMI-station Vlieland. De hoogste minimum-temperaturen van 16,7°C en 16,6°C op respectievelijk de KNMI-stations Vlissingen en Lauwersoog. Aan de grond de laagste temperaturen van 3,7°C en 10,1°C op respectievelijk de KNMI-stations Wilhelminadorp en Woensdrecht.
Overdag op maandag de hoogste maximum-temperaturen van 22,4°C op het KNMI-station Arcen en 21,1°C op de KNMI-stations Ell en Maastricht. De laagste maximum-temperaturen van 18,2°C en 18,9°C op respectievelijk de KNMI-stations Nieuw Beerta en Cabauw.

De meeste neerslag vanaf middernacht tot maandagavond 20 uur viel op het KNMI-station Voorschoten met 30,2 millimeter. In de nachtelijke uren viel op de KNMI-stations Nieuw Beerta en Hupsel de meeste neerslag met respectievelijk 9,8- en 4,7 millimeter. Na middernacht tot maandagochtend 7 uur viel in Almelo 9 millimeter en in Bredevoort 6 millimeter. Vanaf middernacht tot maandagavond 20 uur zat er 41 millimeter in de regenmeter in Almelo, in Meddo bij Winterswijk 17 millimeter en in Bredevoort 15 millimeter. Maandag overdag op de KNMI-stations Voorschoten en Leeuwarden respectievelijk 30,2- en 24,9 millimeter. Buien gingen lokaal overdag gepaard met onweer en windstoten, in Borculo bleef het bij een onweersbui.
Het aantal uren zon liep uiteen van rond 6 tot 7 uur in Zeeland tot rond een half uur in het noorden van het land. De wind bereikte in Limburg, de regio Hoek van Holland en op Schiphol windkracht 6 een krachtige wind en elders een meest matige wind windkracht 3 tot 4.

Het meest bijzonder maandag was wel de windhoos cq. tornado die over Zierikzee trok in Zeeland met als gevolg veel schade en menselijk leed. Voor zover bekend zeker één dode en diverse gewonden. In het noorden van het land in Friesland en Groningen werden beginnende windhozen gesignaleerd zonder enige schade.

Voor meer info klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons van zebrarupsen op Sint Jakobskruiskruid. De zebrarupsen zijn de “kinderen” van de Sint Jakobsvlinder. Het kruid is zeer giftig, de rups heeft daar geen last van. Maar de rups wordt zodoende wel erg giftig en wordt daarom niet gegeten door vogels.

– Eind juni soms nog hele grote verschillen in minimum-temperaturen. In 2011 in de nacht naar 27 juni de laagste temperaturen in het oosten van het land. Van de 34 KNMI-stations kwam op tien KNMI-stations de laagste temperatuur onder de 15°C uit. In Borculo was het minimum 14,8°C. In 1947 had het KNMI-station Maastricht op 27 juni geen lager minimum dan 21,1°C en dan mag je spreken van een tropennacht als de temperatuur niet onder de 20°C uitkomt. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit minimum sinds 2016 herleid tot 19,6°C. In Borculo daalde de temperatuur in de nacht naar 27 juni 2015 tot 16°C en daarmee de warmste nacht sinds 9 augustus 2014 met 17,9°C.
Heel anders was dat op 27 juni 2000, toen daalde de temperatuur aan de grond op de KNMI-stations Gilze-Rijen tot -1,6°C en op het KNMI-station Twente tot -0,7°C. In de Ardennen in Elsenborn toen een minimum van -1,2°C. En dan hebben we het toch over eind juni.

– Op 27 juni 2013 in Borculo met drie uur zon slechts een maximum-temperatuur van 15,6°C. Het was voor Borculo de koudste 27 juni sinds 1991 toen de temperatuur het al bij 14°C voor gezien liet. Deze 14°C van 27 juni 1991 is ook de laagste temperatuur voor 27 juni sinds 1981 voor Borculo.
Van de KNMI-stations had Arcen de hoogste temperatuur met 17,1°C, maar op het KNMI-station Nieuw Beerta slechts 12,8°C. Dan te bedenken dat het in 2012 op 24 december op het KNMI-station Nieuw Beerta nog 12,1°C werd!

– In 2011 op 27 juni zonovergoten vanaf zonsopkomst tot zonsondergang en daarmee in Borculo bijna 15,5 uur zon. De zonnigste 27 juni had Borculo in 2005 met 16,3 uur zon en in 2010 op 27 juni ook nog 15,8 uur zon.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries van een strakblauwe lucht boven het Raadhuisplein in Aalsmeer.

HITTEGOLF EN WARMTEPUNTEN

In 2019 op 27 juni ging voor het KNMI-station Arcen met 26,1°C als maximum de hittegolf gewoon door. De KNMI-stations Hupsel en Volkel konden ook de status hittegolf bereiken als de temperatuur de 25°C zou halen. Dat lukte wel voor het KNMI-station Volkel met 25,6°C als maximum, voor het KNMI-station Hupsel met 24,1°C als maximum lukte dat bij lange na niet. In Borculo met 25,1°C ging de hittegolf nog wel gewoon door.
Het aantal warmtepunten van juni 2019 was in Borculo t/m 27 juni opgelopen tot 49. Daarmee stond juni 2019 toen al gelijk met het record voor juni 1982 met ook 49 warmtepunten over de hele maand. Zoals bekend wordt het warmtegetal verkregen door de som van het etmaalgemiddelde dat boven de 18°C uitkomt. Totaal kwam juni 2019 in Borculo uit op 61,6 warmtepunten en dat is voor Borculo tot op heden het record voor juni. In juni 2020 totaal 47 warmtepunten, in juni 2021 60 warmtepunten en daarmee het op één na hoogste voor juni. Inmiddels in juni 2022 27 warmtepunten.

Voor Borculo was 27 juni 2011 met 30,7°C de op één na warmste 27 juni sinds 1981, alleen op 27 juni 1986 was het net wat warmer met 31°C. De hoogste temperatuur voor Nederland in juni staat nog op naam van het KNMI-station Maastricht met 38,4°C op 27 juni 1947. Door de homogenisatie van data is dit maximum door het KNMI sinds 2016 herleid tot 37,2°C.

ZEVENSLAPERSDAG

De datum 27 juni staat in de Volksweerkunde te boek als de zevenslapersdag en daar hoort de volgende weerspreuk bij: “Zo het weer is op zevenslapersdag, zo het zeven weken blijven mag”!
Bovengenoemde weerspreuk moet men niet exact relateren aan de dag 27 juni zelf, maar moet wat ruimer worden gezien. De basis van deze weerspreuk staat nauw verbonden met de ligging van de straalstroom, de band met hoge windsnelheden op rond de 10 kilometer hoogte. Ligt de straalstroom vrij ver naar het noorden toe dan kan het Azorenhogedrukgebied zich over Europa uitbreiden en daarmee mooi weer. Maar ligt de straalstroom vrij ver zuidwaarts dan slaan depressies uit het noorden hun slag en daarmee wisselvallig weer.
Deze weerspreuk heeft bij onze oosterburen in Duitsland een scoringspercentage in het algemeen van 61%. De mooi-weer variant scoort tot 55-60% en de slecht-weer variant met 62-70%! Het scoringspercentage voor het voorland van het Alpengebied is wel hoger dan voor het noorden van Duitsland. Het is maar dat U het weet!

Wat heeft onderstaande foto met hittegolven te maken?

Uit onderzoek is men er achter gekomen dat akkers die niet zijn omgeploegd de effecten van hittegolven sterk verminderen. Dit kan wel 2°C schelen en het is wel zo dat dit meer kan worden als de buitentemperatuur hoger uitkomt. Bij hogere temperaturen tijdens hittegolven is het koelend effect van niet omgeploegde akkers groter. Dit is te verklaren doordat landbouwgronden die niet zijn omgeploegd een groter oppervlak hebben waarop meer zonlicht wordt teruggekaatst de ruimte in. Daardoor neemt de grond in deze gebieden minder warmte op.
Het onderzoek is uitgevoerd in Frankrijk in de Provence op een graanveld in de zomermaanden. Wanneer er niet werd geploegd bleek het land tot 50% meer zonlicht te terug te kaatsen de ruimte in. Bij extreme hoge temperaturen tijdens een hittegolf is de verkoeling wel twee keer zo groot als bij normale temperaturen.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2017 in de nacht naar 27 juni de laagste temperatuur van 6,1°C op het KNMI-station Eelde en aan de grond 2°C.

Met ruim twee millimeter op het KNMI-station De Bilt op 27 juni 2016 was de maandsom op basis van elektronische registraties tot bijna 141 millimeter oplopen. Alleen in 1927, 1991 en in 1998 viel er in juni meer regen.
Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser rond 27 juni 2016, de Dinkel was daar buiten zijn oevers getreden als gevolg van het natte weer in Duitsland.

Op 27 juni 2007 op het KNMI-station Woensdrecht met 7,4°C de laagste temperatuur van juni 2007. In Borculo daalde de temperatuur in de nacht naar 27 juni 2007 niet verder dan tot 8,6°C en dat is tot op heden voor Borculo nog de op één na hoogste minimum-temperatuur voor juni. Alleen in juni 2003 was het laagste minimum van de maand met 8,7°C net wat hoger. Gemiddeld ligt de laagste temperatuur van juni in Borculo op 4,9°C.

Op 27 juni 1990 viel in Vriezenveen 76 millimeter neerslag.

Op 27 juni 1973 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Venlo 32,1°C. In Niekerk viel toen 34 millimeter, Uithuizen 32 millimeter, Medemblik 28 millimeter, Lemmer 29 millimeter en daarmee kwam op veel plaatsen een eind aan een bijzonder droge periode.

Op 27 juni 1951 op het KNMI-station De Bilt een maximum-temperatuur van slechts 13,4°C.

Op 27 juni 1947 op het KNMI-station Maastricht 38,4°C, daarmee landelijk de hoogste juni-temperatuur. Op het KNMI-station De Bilt werd het 36,8°C. Maar door de homogenisatie van data door het KNMI zijn de genoemde temperaturen sinds 2016 herleid, de 38,4°C tot 37,2°C en de 36,8°C tot 35,6°C. In Ukkel in België werd het met 38,8°C de hoogste temperatuur voor België.

In 1935 op 27 juni bereikte de barometer op de Zugspitze de hoogste barometerstand van 726,3 hectopascal.

Op het KNMI-station De Bilt vanaf 27 juni t/m 6 juli 1913 slechts 7,3 uur zon.

BESCHERMING TROPISCHE CYCLONEN

Diverse steden aan de oostkust van Amerika zijn jaarlijks een prooi voor de tropische cyclonen. Eén zo’n stad is Houston en die werd al eens een week plat gelegd door de orkaan Ike met een totale schade van 10 miljard dollar. Nu denken enkele wetenschappers daar een oplossing voor bedacht te hebben. Realiseer een enorme koepel over de hele stad en je bent van de zorgen af, maar is dat wel zo gemakkelijk?
Men heeft het dan over een koepel over de hele stad Houston met een hoogte van wel 1500 meter. Het zijn niet de tropische cyclonen alleen die een bedreiging zijn voor Houston, ook warmte en vochtigheid zijn een grote bedreiging. Het aantal dagen met extreme hitte neemt alleen maar toe en dat komt tot uiting in het verbruik van elektriciteit voor airco’s.
De koepel wordt dan wel een gigantisch object met een oppervlak van ruim 21 miljoen vierkante meter en daarmee de grootste constructie met het hoogste dak van de wereld. Glas is te zwaar en daarom denkt men aan ethyleen-tetrafluorethyleen copolymeer oftewel ETFE. Dit materiaal weegt slechts 1% van hetzelfde oppervlak van glas. Ook is dit materiaal ETFE nagenoeg onbreekbaar en het is gemakkelijk te onderhouden. Verder kan het windstoten doorstaan van wel 290 kilometer per uur.
Om de koepel te plaatsen wil men gebruik maken van met helium gevulde luchtschepen, dit omdat werken met hijskranen onmogelijk is om deze klus te klaren. Door middel van luchtafvoerkanalen op het hoogste punt van de koepel te monteren die geopend en gesloten kunnen worden kan men de temperatuur regelen. De toegang tot de stad moet gerealiseerd worden door massieve deuren die gesloten kunnen worden ten tijde van tropische cyclonen. Maar we mogen aannemen dat er in de koepel ook wel bewoners aanwezig zijn die wel wat regenwater kunnen gebruiken, hoe men dat wil oplossen is nog niet bekend.
Hieronder een foto hoe het er uit zou moeten zien.

error: Content Protected