HomeHomepagedinsdag 28 juni

dinsdag 28 juni

HET JAAR 2022 RUIMSCHOOTS AAN KOP IN DE LIJST VAN MEEST ZONNIGE JAREN VOOR BORCULO!
IN 2019 OP HET KNMI-STATION ARCEN EN OOK IN BORCULO DE ZEVENDE DAG VAN DE HITTEGOLF!

DINSDAG 28 JUNI 2022
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 8,4°C Deelen tot 15,6°C Wijk aan Zee
– aan de grond: 5,1°C Twente en 5,5°C Eelde
– hoogste temperatuur: 25,3°C o.a. Eindhoven tot 20,2°C Vlieland
– neerslag: nacht 0,4 mm Den Helder, overdag droog
– zon: ~15 uur o.a. Twente tot ~13 uur Nieuw Beerta
– hoogste windstoot 44 km/uur Heino

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 11,3°C     hoogste temperatuur: 24,9°C
geen neerslag     zon: 15 uur     hoogste windstoot: 24,1 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 28 JUNI 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 13,2°C Nieuw Beerta tot 17,1°C Schiphol
– hoogste temperatuur: 27,5°C Nieuw Beerta tot 19,9°C Terschelling
– neerslag: nacht 20,6 mm Wijk aan Zee, overdag 14,2 mm Ell
– zon: ~8,5 uur Lauwersoog tot ~2 uur Wilhelminadorp
– hoogste windstoot 38 km/uur Lauwersoog

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 16,1°C     hoogste temperatuur: 26,9°C
neerslag: 1,2 mm     zon: ~8,5 uur     hoogste windstoot: 11,3 km/uur

DATUMRECORDS 28 JUNI BORCULO
maximum-temperatuur:  34,5°C in 2011 tot 14,5°C in 1991
minimum-temperatuur: 6,7°C in 2000 tot 19,2°C in 2011
natste dag: 14,5 mm in 1991
zonnigste dag: 16,3 uur in 2005

DATUMRECORDS 28 JUNI KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 34,5°C Eindhoven in 2011 tot 11,6°C Den Helder in 1981
minimum-temperatuur: 3,4°C Maastricht in 1929 tot 20,1°C Vlissingen in 1976
natste dag: 99,1 mm Herwijnen in 2011

BIJZONDERHEDEN (DINSDAG) 28 JUNI

In de nacht naar dinsdag de laagste minimum-temperaturen van 8,4°C en 9,0°C op respectievelijk de KNMI-stations Deelen en Volkel. De hoogste minimum-temperaturen van 15,6°C en 14,5°C op respectievelijk de KNMI-stations Wijk aan Zee en Stavoren. Aan de grond de laagste temperaturen van 5,1°C en 5,5°C op respectievelijk de KNMI-stations Twente en Eelde.
Overdag op dinsdag de hoogste maximum-temperaturen van 25,3°C op de KNMI-stations Arcen en Eindhoven en 25,2°C op het KNMI-station Maastricht. De laagste maximum-temperaturen van 20,2°C en 20,7°C respectievelijk op de KNMI-stations Vlieland en Den Helder.
De meeste neerslag vanaf middernacht tot dinsdagavond 20 uur viel op het KNMI-station Den Helder met 0,4 millimeter. In de nachtelijke uren viel op de KNMI-stations Den Helder en Lauwersoog respectievelijk 0,4- en 0,1 millimeter en overdag bleef het overal droog.
De meeste zonneschijn dinsdag in de kop van Noord-Holland en Twente tot rond 15 uur, daarentegen in het noorden/noordoosten rond 13 uur. De wind bereikte windkracht 5 vrij krachtig in het westelijk- en noordwestelijk kustgebied en op het IJsselmeer, elders een meest matige wind windkracht 3 tot 4.

Borculo passeerde dinsdag de grens van 1075 uur zon in 2022 en daarmee staat 2022 nu stevig op de eerste plaats in de lijst van meest zonnige jaren tot nu toe. Op de twee plaats staat 2018 die pas op 8 juli de grens van 1075 uur zon bereikte. De verschillen kunnen groot zijn, zo bereikte het jaar 1998 pas eind november de grens van 1075 uur zon. Vorig jaar 2021 werd de grens van 1075 uur zon in Borculo bereikt op 24 augustus.
Juni heeft daarbij ook zijn positieve bijdrage aan geleverd, want normaal voor juni is voor Borculo over de hele maand 195 uur zon en inmiddels staat de teller op 256 uur zon.

Voor meer info klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

Op onderstaande foto huislook, een vetplantje en bloeit nu alweer volop. Volgens de volksweerkunde is het beschermend tegen blikseminslag als het op het dak groeit en bloeit. Maar ondanks dat zijn het wonderschone bloempjes van een plant die goed droogte kan verdragen, aldus Frans Sijmons uit Klausheide die ook de foto maakte.

– In 2021 in de nacht naar 28 juni lokaal zware regen-/onweersbuien, o.a. in de regio Amsterdam. Door het zware onweer werd het vliegverkeer tijdelijk stil gelegd. Op het KNMI-station Schiphol viel 18 millimeter, maar door weeramateurs in de regio werden neerslaghoeveelheden van 40- tot 60 millimeter afgetapt. De meeste neerslag in de nacht naar 28 juni 2021 op de KNMI-stations Wijk aan Zee en Schiphol met respectievelijk 20,6- en 18,3 millimeter.
De meeste neerslag viel overdag op 28 juni 2021 op de KNMI-stations Ell en Marknesse met respectievelijk 14,2- en 12,8 millimeter. Vanaf middernacht tot in de avond om 20 uur de meeste neerslag op het KNMI-station Ell met 14,2 millimeter. In de tweede helft van de middag in de Achterhoek nog lokaal veel neerslag. Meddo bij Winterswijk kwam totaal vanaf middernacht tot in de avond om 20 uur tot 40 millimeter, in Winterswijk 23 millimeter en in Bredevoort 17 millimeter. In Borculo viel vanaf middernacht slechts 1,2 millimeter. Verder viel in Kapellebrug 58 millimeter. Over het etmaal van 29 juni 2021 viel in Onna bij Steenwijk 71 millimeter en in Steenwijk 47 millimeter.

– In 2019 ging op 28 juni de zevende dag van de hittegolf in voor het KNMI-station Arcen en ook voor Borculo. Voor het KNMI-station Arcen duurde deze nog t/m 1 juli en voor Borculo t/m 30 juni.

– In 2011 op de KNMI-stations Eindhoven en Hupsel 34,5°C als maximum en dat werd de hoogste temperatuur van het jaar 2011. Het was een tropische dag die werd afgesloten met onweer op diverse plaatsen. Op het KNMI-station Herwijnen viel die dag 79 millimeter in een uur tijd. Het KNMI-station Eindhoven kwam nog tot een windstoot van 112 kilometer per uur. In Waalwijk kwam het nog tot een windhoos met een kracht van F0.

– Het kan overigens nog best koud zijn eind juni met IJsheiligen nog op bezoek! Wat dacht U van 28 juni 2000 in Eerbeek op de Veluwe met aan de grond -0,5°C. Dit was wel de meest late nachtvorst in het seizoen voor Eerbeek, voorheen was dit 19 juni 1999.

MODDERDAG EN TROPENDAG 2022

Op de jaarlijkse ModderDag op 29 juni heb je wel wat water nodig, daar is woensdag 29 juni nog geen sprake van en pas vanaf later op donderdag/vrijdag wordt er weer aan gewerkt. Ruim 120.000 kinderen ontdekken tijdens ModderDag weer wat modder is, hoe je ermee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. In totaal organiseren circa 3000 kinderopvanglocaties en basisscholen door heel Nederland activiteiten in en rond modder. Het IVN Natuureducatie is initiatiefnemer van ModderDag in Nederland.
Het initiatief van het ModderDag-gebeuren is in 2009 ontstaan op een World Forum bijeenkomst, het International Mud Day heeft als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Het IVN volgt de datum van International Mud Day die elk jaar op 29 juni valt, behalve als deze in het weekend valt.
Marc Veekamp van het IVN heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. En het aantal deelnemers aan ModderDag groeit ieder jaar nog.

Ook is de datum 29 juni jaarlijks “de dag van de tropen”, speciale aandacht voor het klimaat in de tropen. Denk hierbij aan vaak voorkomende hongersnood als gevolg van ernstige droogtes.

Onderstaande foto heeft te maken met woensdag 29 juni, ModderDag 2022. (bron foto: IVN)

KOOLWITJE

Onderstaande foto maakte Elly van Niekerk uit Luttenberg. Altijd wonderlijk te zien hoe de insecten reageren op het weer. Ze hebben maar een kort leventje en moeten dus optimaal voedsel tot zich nemen om voor nageslacht te zorgen, voor ze zelf sterven. Als het weer vrij rustig is met niet al teveel wind en regen kan het een drukte van belang zijn in de tuin. De beestjes komen vliegensvlug uit hun schuilplaatsen tevoorschijn om verder te gaan met voedsel vergaren.
Op onderstaande foto een koolwitje bij de bloeiende lavendel.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

Op 28 juni 2017 op het KNMI-station Heino overdag 42 millimeter. In Borculo overdag 13,8 millimeter en daarmee kwam het etmaaltotaal uit op 15,8 millimeter.
Rond 17 uur was er overdag in Wolvega 51 millimeter gevallen, in Luttenberg 56 millimeter, in Diever 58 millimeter en in Gytsjerk 60 millimeter. In plaatsen als Woudsend en in Wolvega stonden straten onder water.
Over het hele etmaal viel er in Zwolle 50 millimeter, Wolvega 56 millimeter, Luttenberg 60 millimeter, Gytsjerk en Heerde 70 millimeter, Grou 71 millimeter, Diever 72 millimeter en in Opeinde 83 millimeter.

Op 28 juni 2017 kreeg de regio Berlijn en Brandenburg te maken met noodweer. Zware regenval met onweer, lokaal hagel en forse windstoten. In 7 uur tijd viel in Wilmersdorf 100 millimeter en in Oranienburg viel in 24 uur bijna 250 millimeter en dat was goed voor een nieuw Duits regenrecord. Tot de volgende ochtend viel er in Berlijn Tegel 151 millimeter en Bestensee 151 millimeter. De brandweer moest meer dan 2200 keer uitrukken als gevolg van wateroverlast op veel plaatsen.

Onderstaande foto’s zijn van de Dinkel in Twente die buiten zijn oevers was getreden als gevolg van de zware regenval in Duitsland in juni 2016.
 

In de nacht naar 28 juni 2015 koelde het nog weer flink af met op het KNMI-station Twente aan de grond 1,5°C. Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide op 28 juni 2015, een zweefvlieg op huislook.

In Borculo viel op 28 juni 2013 acht millimeter regen en daarmee kwam het neerslagtotaal voor juni 2013 uit op 95 millimeter. Dat was neerslag vanaf 13 juni, want daarvoor viel er geen druppel in juni in Borculo.

In Engeland heeft het in de avond van 28 juni 2012 werkelijk gespookt, daar viel hagel met een doorsnede van zes centimeter. Verder ontstond er ook nog een tornado met felle valwinden, alles wel heel lokaal.

In 2011 op 28 juni op de KNMI-stations Eindhoven en Hupsel met 34,5°C de hoogste temperatuur van het jaar 2011. In Borculo op 28 juni 2011 met ruim 13 uur zon en met 34,5°C de hoogste temperatuur sinds 10 juli 2010 daarvoor toen het 35,7°C werd. Verder ook de hoogste temperatuur voor juni sinds juni 1982 toen het 3 juni 34,5°C werd en de warmste 28 juni sinds 1981 en ook de hoogste temperatuur van 2011. Het oude record voor 28 juni in Borculo was 33,5°C in 1994.

Op 28 juni 2003 werd de TT van Assen verreden. Het was voor het zesde jaar op rij dat deze in de regen verliep. Op 28 juni 2003 ging men in Assen nog met wat zon van start, maar een buienlijn die de scheiding vormde tussen warmere lucht in het noordoosten en oosten van het land en koelere lucht die in aantocht was in het zuidwesten van het land gooide roet in het eten. Deze buienlijn leverde in de Achterhoek zo goed als geen neerslag op maar activeerde boven het noordoosten van het land en uitgerekend boven Assen.

In de zomer kan het af en toe best onstuimig zijn langs de kust, al komt een zomerstorm niet zo heel vaak voor. Op 28 juni 2002 stond er aan de noordkust wel een stormachtige noordwestenwind met windkracht 8 in combinatie met springtij. Dit veroorzaakte wel een overstroming van het natuurgebied De Schorren aan de wadkant van Texel en daarmee gingen honderden nesten van vogels ook verloren.

In 1991 op 28 juni in de ochtend een 24-uursaftapping in Aalten van 60 millimeter, in Corle en Lichtenvoorde 52 millimeter, in Swifterband 51 millimeter, in Fijnaart 47 millimeter. In Swifterband viel van 26- t/m 28 juni 1991 totaal 71 millimeter.

Op 28 juni 1973 op het KNMI-station Maastricht (Beek) 26°C. In Ezumazijl viel toen 30 millimeter, in Tubbergen 28 millimeter en op veel plaatsen kwam het tot onweer.

Op 28 juni 1947 steeg de temperatuur op het KNMI-station Maastricht tot 36,7°C en op 28 juni 1970 viel op hetzelfde KNMI-station Maastricht 84 millimeter neerslag.
Door de homogenisatie van data door het KNMI is bovengenoemde temperatuur van 36,7°C sinds 2016 herleid tot 33,6°C.

Op onderstaande foto het KNMI-station Terschelling, daar op 28 juni 2013 de laagste temperatuur overdag met 13,7°C.

WEERHUISJE

Een echte warme zomerdag kun je soms met eenvoudige hulpmiddelen al zien aankomen. Een voorbeeld is het weerhuisje die je vaak ook wel ziet in Oostenrijk en Duitsland. Onderstaande foto is een voorbeeld van een weerhuisje van de heks en Hans en Grietje. De heks gaat naar buiten bij slechter weer en Hans en Grietje komen naar buiten bij mooi weer.

Overigens is de voorspellende waarde van weerhuisjes beperkt. Een weerhuisje reageert niet op de luchtdruk, maar op de vochtigheid van de omgeving. De poppetjes staan op een draaiplateau dat aan een stuk geprepareerd schapendarmsnaar hangt. Bij droogte draait dat een beetje in elkaar en bij vocht ontspant het zich. Als je zo’n huisje binnen neerzet, dan kom je alleen iets te weten over de luchtvochtigheid in je kamer. Alleen buiten kun je er een iets meer voorspellende waarde aan geven. In bergachtige gebieden zegt een plotselinge verandering van de luchtvochtigheid en de temperatuur wel iets meer over het te verwachten weer dan in ons vlakke landje van Nederland. Vandaar dat weerhuisjes zo typisch Duits of Zwitsers zijn. Als het vochtig wordt komt in bovenstaand weerhuisje de heks naar buiten (slecht weer), wordt het droog dan komen Hans en Grietje naar buiten (mooi weer).

error: Content Protected