HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoConsult voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoConsult / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

weerbericht vrijdag 21 februari

(update: vrijdag 21 februari 21.15 uur)

Tot eind volgende week wisselvallig weer, in het weekend de meeste neerslag voor zondag. Vanaf dinsdag krijgt de neerslag meer een buiig karakter met woensdag/donderdag ook kans op een winterse bui. In het weekend en maandag veel bewolking en daarna dagelijks van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Verder in het algemeen regelmatig veel wind, de meeste wind in het weekend tot stormachtig in de kustgebieden/IJsselmeergebied t/m zaterdag, zondag de meeste wind voor de zuidelijke provincies. Temperaturen t/m maandag 10°C-12°C, dinsdag 8°C-9°C, woensdag/donderdag 6°C, vrijdag/zaterdag 10°C-12°C en daarna meest 7°C-8°C. In de nachten naar zaterdag/zondag en dinsdag rond/boven de 5°C en maandag, woensdag en donderdag rond 2°C met kans op (grond)vorst als het voldoende opklaart.

NEERSLAG:
– In de nacht naar zaterdag vanuit het noordwesten/westen regen/buiige neerslag die heel langzaam verder landinwaarts trekt en het oosten van het land tegen zaterdagochtend bereikt en mogelijk pas begin zaterdagochtend.
– Zaterdag overdag van tijd tot tijd verspreid regen/buiige neerslag met in de ochtend nog meest lichte regen/buiige neerslag, vanaf zaterdagmiddag activeert de regen/buiige neerslag vanuit het westen/noordwesten. Daarna tot zondagavond veel regen/buiige neerslag. Zaterdag overdag ook van tijd tot tijd wel droger tot tijdelijk overwegend droog, in de nacht naar zondag ook tijdelijk droger tot overwegend droog. Zondag vooralsnog een regenachtige dag met een flinke periode met regen/buiige neerslag waarbij het af en toe ook stevig kan doorregenen. De meeste regen valt op zondag, totaal in het weekend ruimschoots in de dubbele cijfers tot lokaal 20-30 millimeter. Zondagnamiddag/-avond wordt het geleidelijk aan droog vanuit het noordwesten en de nacht naar maandag verloopt overwegend droog.
– Maandagochtend gaat nog droog van start, vanuit het westen volgt regen/buiige neerslag die het oosten van het land later op de ochtend/middag bereikt. Maandagmiddag tot in de nacht naar dinsdag regen/buiige neerslag, in de loop van de nacht naar dinsdag wegtrekkende regen/buiige neerslag.
– Vanaf dinsdag tot eind van de week in het algemeen wisselvallig weer met dagelijks verspreid van tijd tot tijd regen/buiige neerslag. Vanaf dinsdag en de dagen daarna krijgt de neerslag meer een buiig karakter met woensdag/donderdag ook kans op een winterse bui. Dagelijks ook van tijd tot tijd wel droge perioden en vooralsnog lijkt donderdagochtend en de vrijdag droger tot overwegend droog te verlopen voor veel plaatsen.

ZON / BEWOLKING:
– In de nacht naar zaterdag in het algemeen veel bewolking, naar het zuidoosten toe mogelijk nog wat laatste opklaringen.
– Zaterdag en zondag overwegend bewolkt, mogelijk vanaf zaterdagnamiddag/avond nog wat opklaringen tot in de nacht naar zondag. Vanaf zondagnamiddag/-avond vanuit het noorden/noordwesten wel wat opklaringen en ook in de nacht naar maandag opklaringen.
– Maandagochtend mogelijk nog wat zon en dat met name naar het oosten toe van het land, de bewolking neemt vrij snel toe. Vanaf dinsdag en daarna wordt het weerbeeld wat opener met wat meer ruimte voor de zon, maar de bewolking houdt de overhand de gehele volgende week.

WIND / STROMING:
– Hoofd-windrichting overdag: Zaterdag ZW, zondagochtend Z/ZW zondagmiddag W/NW, maandag Z/ZW, dinsdag ZW, woensdag WESTELIJK, donderdag Z, vrijdag/zaterdag ZW en zondag WESTELIJK.
– Windkracht: Tot ver in de volgende week in het algemeen regelmatig vrij veel wind. In de loop van de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag opnieuw veel wind tot stormachtig in de kustgebieden/IJsselmeergebied met zware windstoten tot 100 kilometer per uur, vooralsnog geen storm. Voor zondag lijkt nu de meeste wind voor de zuidelijke provincies met zware windstoten, in het noorden duidelijk minder wind en het midden en oosten van het land daarbij in het overgangsgebied.
– Voor het oosten tot eind volgende week in het algemeen een matige tot af en toe vrij krachtige tot krachtige wind windkracht 4-6 met (zware) windstoten tot een vlagerige wind. Door de sterke wind zal het regelmatig voor het gevoel ook kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft!

TEMPERATUUR:
– Maximum-temperaturen: Zaterdag/zondag 10°C-12°C, maandag 12°C-13°C, dinsdag 8°C-9°C, woensdag/donderdag 6°C, vrijdag/zaterdag 10°C-12°C en daarna meest 7°C-8°C.
– Minimum-temperaturen: Zaterdag/zondag en dinsdag rond/boven 5°C, maandag, woensdag, donderdag rond 2°C, volgende week vrijdag/zaterdag rond/boven 5°C en daarna opnieuw rond 2°C. In de nachten met minima rond 2°C is er kans op grondvorst en mogelijk heel lokaal lichte vorst als het voldoende opklaart.

LANGE TERMIJN:
– Vanaf volgende week zaterdag tot het weekend van 7-8 maart wisselvallig weer met van tijd tot tijd ook meer wind!

WAARSCHUWING:
– Tot en met zaterdag veel wind tot stormachtig in de kustgebieden/IJsselmeergebied met zware windstoten, ook in het binnenland veel wind met (zware) windstoten tot een vlagerige wind! Voor zondag meest waarschijnlijk de meeste wind in de zuidelijke provincies met zware windstoten!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS “HetWeerActueel”, klik op logo  

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2019 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 18 februari)

De verwachting voor de winter van 2019/2020 is als volgt:
December zou thermisch 1°C-2°C zachter verlopen dan normaal, dat is uitgekomen voor Borculo. Want december verliep met een etmaalgemiddelde van 5,1°C precies 2°C zachter dan normaal. December zou met de neerslag nat verlopen, dat is niet uitgekomen. Er viel 72 millimeter neerslag tegen normaal gemiddeld 89 millimeter voor Borculo.
Januari zou thermisch 2°C-3°C zachter verlopen dan normaal, dat is uitgekomen voor Borculo. Want januari verliep met een etmaalgemiddelde van 4,9°C 2,6°C zachter dan normaal. Januari zou met de neerslag nat verlopen, dat is niet uitgekomen. Er viel 53 millimeter neerslag tegen normaal gemiddeld 79 millimeter voor Borculo.
Februari verloopt 2°C-3°C zachter dan normaal. Met de neerslag verloopt februari vrij nat.

Het ECMWF verwacht een zachte winter met 0,5°C-1°C zachter dan normaal en verder regelmatig meer wind en regen.

De verwachting voor de lente van 2020 is als volgt:
Maart en april verlopen 1°C-2°C warmer dan normaal en met de neerslag beide maanden vrij droog.
De verwachting voor mei is nog niet beschikbaar.

De verwachting voor de zomer van 2019 was als volgt:
Juni zou 0,5°C-1°C warmer verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want juni verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Juni had een etmaalgemiddelde van 19,5°C en daarmee 3,1°C warmer dan normaal. Juni zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 32 millimeter verliep juni zeer droog, normaal valt er rond 73 millimeter.
Juli zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want juli verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 20°C tegen normaal 18,6°C. Juli zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 40 millimeter verliep juli zeer droog, normaal valt er rond 82 millimeter.
Augustus zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want augustus verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 19,1°C tegen normaal 18,0°C. Augustus zou iets natter verlopen dan normaal en dat is niet uitgekomen, met 76 millimeter verliep augustus droger. Normaal valt er rond 84 millimeter.

De verwachting voor de herfst van 2019 was als volgt:
September zou thermisch 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is niet uitgekomen voor Borculo. Want september verliep met een etmaalgemiddelde van 14,6°C precies normaal. September zou met de neerslag rond normaal verlopen, dat is ook niet uitgekomen. Met 88 millimeter neerslag tegen normaal 79 millimeter was september wel wat natter.
Oktober zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen voor Borculo. Want oktober verliep met een etmaalgemiddelde van 11,6°C 1,2°C warmer dan normaal. Oktober zou met de neerslag rond normaal verlopen, ook dat is niet uitgekomen. Met 101 millimeter neerslag tegen normaal 74 millimeter was oktober veel natter.
November zou thermisch rond normaal verlopen, dat is uitgekomen voor Borculo. Want november verliep met een etmaalgemiddelde van 5,8°C 0,1°C koeler dan normaal. November zou met de neerslag ook rond normaal verlopen, ook dat is uitgekomen. Met 79 millimeter neerslag 2 millimeter meer dan normaal voor Borculo.

De verwachting voor de lente van 2019 was als volgt:
Maart zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want maart verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Maart had een etmaalgemiddelde van 7,8°C en daarmee 1,9°C zachter dan normaal. Maart zou nat verlopen en dat is uitgekomen, met 99 millimeter verliep maart veel natter dan normaal met rond 66 millimeter.
April zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want april verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. April had een etmaalgemiddelde van 11,0°C en daarmee 1,4°C zachter dan normaal. April zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 24 millimeter verliep april zeer droog, normaal valt er in Borculo rond 49 millimeter.
Mei zou 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want mei verliep wel veel koeler dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Mei had een etmaalgemiddelde van 11,9°C en daarmee 1,9°C koeler dan normaal. Mei zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 34 millimeter verliep mei vrij droog, normaal valt er in Borculo rond 66 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected