HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoConsult voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoConsult / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

toelichting weerbericht maandag 21 januari

(update: maandag 21 januari 8:45 uur)

Tot in de loop van dinsdag voor de meeste plaatsen droog, maandag in het noorden wat (winterse) neerslag. Dinsdag en woensdag enige tijd sneeuw, donderdag en vrijdag overwegend droog voor de meeste plaatsen. Temperaturen tot het volgend weekend overdag een paar graden boven het vriespunt en in de nachten lichte- tot matige vorst. Vanaf het volgend weekend overgang naar wisselvallig weer en temperaturen weer hoger, ook in de nachten.

NEERSLAG:
– Tot in de loop van dinsdag op de meeste plaatsen droog, alleen in het noorden/noordoosten van het land maandag wel wat regen/buiige neerslag met ook wat winterse neerslag.
– In de loop van dinsdagochtend/-middag vanuit het westen enige sneeuw, deze bereikt het oosten van het land rond halverwege de middag. Daarna t/m woensdagochtend verspreid regelmatig wat sneeuw, vanaf woensdagmiddag wordt het overwegend droog. Over de hoeveelheid sneeuw is nog wel enige onzekerheid, voor het oosten en noordoosten wordt door enkele atmosfeermodellen niet veel sneeuw verwacht. In het westen kan de sneeuw in de loop van dinsdag ook overgaan in lichte regen/motregen.
– Donderdag en vrijdag overwegend droog voor de meeste plaatsen, maar lokaal kan er wel een licht (sneeuw)buitje vallen. Een enkel atmosfeermodel verwacht voor vrijdag meer regen/buiige neerslag vanuit het westen, vooraf gegaan met winterse neerslag.
– Zaterdag gaat overwegend droog van start, zaterdagmiddag t/m zondag vanuit het westen/zuidwesten verspreid regen/buiige neerslag die het oosten later op zaterdagmiddag bereikt en mogelijk pas in de avond. De neerslag gaat zaterdag mogelijk vooraf met (natte) sneeuw die overgaat in regen.

ZON / BEWOLKING:

– Maandag begint vrij zonnig in het grootste deel van het land, in de noordelijke provincies neemt de bewolking verder toe. Elders vanaf maandagmiddag/-avond vanuit het westen een lichte toename van de bewolking. De meeste zon maandag voor het zuiden/zuidoosten van het land. In de nacht naar dinsdag nog enige tijd opklaringen, de bewolking neemt vanuit het westen verder toe.
– Dinsdag begint mogelijk nog met wat zon in het oosten, de bewolking neemt vrij snel verder toe vanuit het westen. In de nacht naar woensdag bewolking met verspreid een opklaring.
– Woensdagochtend veel bewolking, vanaf woensdagmiddag t/m vrijdag weer van tijd tot tijd ruimte voor de zon, de bewolking is wel overheersend. In de loop van vrijdag weer een toename van de bewolking, zaterdag veel bewolking met mogelijk in het oosten/zuidoosten nog wel wat zon en zondag weer van tijd tot tijd ruimte voor de zon.

WIND / STROMING:
– Dinsdag en vanaf het weekend meer wind.
– Windrichting: Maandag zuid/zuidwest, dinsdag zuid/zuidoost, woensdag oost/noordoost, donderdag noordoost, vrijdag west/zuidwest en daarna meest zuidwest tot in de volgende week.

TEMPERATUUR:
– Maximum-temperaturen: Maandag t/m vrijdag 1ºC-3ºC en vanaf zaterdag 3ºC-5ºC tot lokaal wat hoger.
– Minimum-temperaturen: Vanaf dinsdag t/m vrijdag lichte- tot matige vorst, met name donderdag en vrijdag meest matige vorst. Vooralsnog de nachten naar donderdag en vrijdag de koudste nachten tot -8ºC. Vanaf het volgend weekend meest rond het vriespunt tot lichte vorst afhankelijk van opklaringen.

LANGE TERMIJN:
– Vanaf volgende week maandag een wisselvallige periode t/m begin van de week na het eerste weekend van februari, meest regen en af en toe winterse neerslag.
– Een enkel atmosfeermodel verwacht vanaf volgende week maandag tot het midden van de week na het eerste weekend van februari een zeer wisselvallige periode. Dagelijks regelmatig verspreid regen/buiige neerslag en daarbij af en toe ook winterse neerslag.

WAARSCHUWING:
– In de komende nachten tot in de ochtend kans op lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten! In het noorden maandag ook grote kans op gladheid door regen en daarmee kans op ijzelvorming!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

winterverwachting Borculo 2018-2019

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS

weer

Voor het overzicht van de weerstations klik op onderstaande logo:

Het weer

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2018 VOLGENS NOAA: (update 18 januari)

De verwachting voor de herfst van 2018 was als volgt:
September zou 0,5°C-1°C warmer dan normaal en verder vrij droog verlopen. Dat is voor Borculo uitgekomen. September had in Borculo een etmaalgemiddelde van 15,4°C en daarmee 0,8°C warmer dan normaal. Verder viel er in september 51 millimeter tegen normaal rond 80 millimeter.
Oktober zou thermisch rond normaal en vrij droog verlopen. Thermisch is dat niet uitgekomen, droog kwam wel uit. Oktober had in Borculo een etmaalgemiddelde van 12°C en daarmee 1,6°C warmer dan normaal. Verder viel er in oktober 34 millimeter tegen normaal rond 75 millimeter.
November zou thermisch 1°C-2°C warmer verlopen dan normaal en vrij droog. Thermisch is dat niet uitgekomen, droog kwam wel uit. November had in Borculo een etmaalgemiddelde van 6,2°C en daarmee 0,3°C warmer dan normaal. Verder viel er in november 30 millimeter tegen normaal rond 79 millimeter.

De verwachting voor de winter van 2019 is als volgt:
December zou 1°C-2°C zachter verlopen dan normaal, dat is voor Borculo uitgekomen. December had een etmaalgemiddelde van 5,1°C en daarmee 2°C zachter dan normaal. Verder zou december nat verlopen en dat is ook uitgekomen, er viel in Borculo 107 millimeter tegen normaal rond 89 millimeter.
Januari verloopt thermisch rond normaal, februari 0,5°C tot 1°C kouder dan normaal. Met de neerslag verloopt januari iets natter dan normaal en februari rond normaal.

De verwachting voor de zomer van 2018 was als volgt:
Juni zou 1°C-2°C warmer verlopen dan normaal, dat is voor Borculo uitgekomen. Juni had in Borculo een etmaalgemiddelde van 18,3°C en daarmee 1,9°C warmer dan normaal. Verder zou juni droog verlopen en dat is ook uitgekomen, in juni viel in Borculo 35 millimeter tegen normaal rond 73 millimeter.
Juli zou 0,5°C-1°C warmer verlopen dan normaal, dat is voor Borculo niet uitgekomen. Juli had in Borculo een etmaalgemiddelde van 21,6°C en daarmee 3,1°C warmer dan normaal. Verder zou juli droog verlopen en dat is uitgekomen, in juli viel in Borculo 18,4 millimeter tegen normaal rond 83 millimeter.
Augustus zou 1°C-2°C warmer dan normaal en verder vrij droog verlopen. Dat is voor Borculo helemaal uitgekomen. Augustus had in Borculo een etmaalgemiddelde van 19,5°C en daarmee 1,6°C warmer dan normaal. Verder viel er in augustus 75 millimeter tegen normaal rond 84 millimeter.

De verwachting voor de lente van 2018 was als volgt:
Maart zou thermisch en met de neerslag rond normaal verlopen. Thermisch is dat niet uitgekomen, maart had een etmaalgemiddelde in Borculo van 4,5°C en daarmee 1,4°C kouder dan normaal. Voor Borculo is voor maart normaal 5,9°C. Met 63 millimeter aan neerslag verliep maart met de neerslag rond normaal. Gemiddeld valt in Borculo in maart 66 millimeter.
April zou thermisch 1°C-2°C warmer verlopen dan normaal en vrij droog. Thermisch is dat aardig uitgekomen, april had een etmaalgemiddelde in Borculo van 12,8°C en daarmee 3,3°C warmer dan normaal. Voor Borculo is voor april normaal 9,5°C. Met 48 millimeter aan neerslag verliep april met de neerslag rond normaal. Gemiddeld valt in Borculo in april 49 millimeter.
Mei zou thermisch en met de neerslag rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Mei had een etmaalgemiddelde in Borculo van 17,6°C en daarmee 3,9°C warmer dan normaal. Voor Borculo is voor mei normaal 13,7°C. Met 30 millimeter aan neerslag verliep mei droog. Gemiddeld valt in Borculo in mei 67 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected