HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoConsult voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoConsult / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

toelichting weerbericht dinsdag 13 november

(update: dinsdag 13 november 9:00 uur)

Dinsdag verloopt nog niet overal droog, vanaf woensdag een lange droge periode. Temperaturen t/m donderdag meest boven normaal, daarna dalende temperaturen tot onder de 10ºC vanaf het weekend en daarna ruim onder de 10ºC. Vanaf donderdag wordt de kans op (grond)vorst groter en vanaf het weekend op uitgebreide schaal lichte vorst.

NEERSLAG:
– Dinsdagochtend in de kustgebieden verspreid regen/buiige neerslag, deze trekt in de loop van de ochtend/middag verder oostwaarts het land in. Daarbij lokaal kans op een onweersbui en/of hagelbui. Met name in de noordelijke provincies t/m Overijssel in de loop van de ochtend/middag verspreid enkele buien, elders op een lokale bui na droog. De meeste buien vallen dinsdag in het westen en noorden van het land, dinsdagmiddag met name in het noorden nog enkele lokale buien. In de nacht naar woensdag kan er in het noordwestelijk kustgebied nog een bui vallen.
– Woensdag t/m maandag droog.

ZON / BEWOLKING:

– Dinsdag begint met bewolking afgewisseld met af en toe ruimte voor de zon. In de loop van dinsdagochtend/-middag krijgt de zon geleidelijk aan meer ruimte, dinsdagmiddag tot perioden met zon. In de nacht naar woensdag brede opklaringen met in de opklaringsgebieden kans op mist/nevelige condities.
– Woensdag t/m zondag m.u.v. vrijdag in het algemeen flinke perioden met zon en in de nachten brede opklaringen, mogelijk donderdag vrij zonnig. Maar de kans op mist in de nacht en ochtend neemt toe! Deze kan regionaal overgaan in laaghangende bewolking waardoor het overdag tegen kan vallen met de hoeveelheid zon en ook gevoelig lagere temperaturen. Vooralsnog lijkt die kans daarop voor de nacht naar vrijdag tot in de loop van vrijdag vrij groot. Vrijdag lijkt regionaal dan ook tegen te gaan vallen met de hoeveelheid zon.

WIND / STROMING:

– De wind komt vanaf komende zaterdag in het algemeen uit oostelijke richting, rond midden volgende week tijdelijk uit zuidelijke richting. Dinsdag staat er meer wind, vanaf de middag neemt de wind in kracht af. Begin volgende week ook meer wind.

TEMPERATUUR:
– Maximum-temperaturen: Tot en met donderdag in het algemeen 12ºC-14ºC, vrijdag rond 10ºC, zaterdag 8ºC, zondag 7ºC en daarna 4ºC-6ºC.
– Minimum-temperaturen: Woensdag rond 5ºC, donderdag t/m zaterdag 1ºC-3ºC en daarna rond het vriespunt. Vanaf donderdag wordt de kans op (grond)vorst groter tijdens opklaringen en vanaf het weekend op veel plaatsen lichte vorst.
– N.B.: Tijdens mist/laaghangende bewolking vanzelfsprekend overdag aanzienlijk lagere temperaturen!

LANGE TERMIJN:

– Vanaf volgende week dinsdag tot het midden van de week na het weekend van 24-25 november overwegend droog weer met temperaturen ruim onder normaal. Alleen rond volgende week woensdag wordt de neerslagkans tijdelijk groter met mogelijk ook wat winterse neerslag.
– Een enkel atmosfeermodel verwacht vanaf volgende week dinsdag tot het laatste weekend van november grotendeels droog weer. Alleen volgende week woensdag t/m vrijdag is de neerslagkans tijdelijk wat groter met ook kans op wat winterse neerslag.

WAARSCHUWING:
– Geen.

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS

weer

Voor het overzicht van de weerstations klik op onderstaande logo:

Het weer

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2018 VOLGENS NOAA: (update 11 november)

De verwachting voor de herfst van 2018 is als volgt:
September zou 0,5°C-1°C warmer dan normaal en verder vrij droog verlopen. Dat is voor Borculo uitgekomen. September had in Borculo een etmaalgemiddelde van 15,4°C en daarmee 0,8°C warmer dan normaal. Verder viel er in september 51 millimeter tegen normaal rond 80 millimeter.
Oktober zou thermisch rond normaal en vrij droog verlopen. Thermisch is dat niet uitgekomen, droog kwam wel uit. Oktober had in Borculo een etmaalgemiddelde van 12°C en daarmee 1,6°C warmer dan normaal. Verder viel er in oktober 34 millimeter tegen normaal rond 75 millimeter.
November verloopt 1°C-2°C warmer dan normaal en met de neerslag vrij droog.

De verwachting voor de winter van 2019 is als volgt:
December, januari en februari verlopen  0,5°C-1°C zachter dan normaal. December verloopt met de neerslag rond normaal en januari natter dan normaal.

De verwachting voor de zomer van 2018 was als volgt:
Juni zou 1°C-2°C warmer verlopen dan normaal, dat is voor Borculo uitgekomen. Juni had in Borculo een etmaalgemiddelde van 18,3°C en daarmee 1,9°C warmer dan normaal. Verder zou juni droog verlopen en dat is ook uitgekomen, in juni viel in Borculo 35 millimeter tegen normaal rond 73 millimeter.
Juli zou 0,5°C-1°C warmer verlopen dan normaal, dat is voor Borculo niet uitgekomen. Juli had in Borculo een etmaalgemiddelde van 21,6°C en daarmee 3,1°C warmer dan normaal. Verder zou juli droog verlopen en dat is uitgekomen, in juli viel in Borculo 18,4 millimeter tegen normaal rond 83 millimeter.
Augustus zou 1°C-2°C warmer dan normaal en verder vrij droog verlopen. Dat is voor Borculo helemaal uitgekomen. Augustus had in Borculo een etmaalgemiddelde van 19,5°C en daarmee 1,6°C warmer dan normaal. Verder viel er in augustus 75 millimeter tegen normaal rond 84 millimeter.

De verwachting voor de lente van 2018 was als volgt:
Maart zou thermisch en met de neerslag rond normaal verlopen. Thermisch is dat niet uitgekomen, maart had een etmaalgemiddelde in Borculo van 4,5°C en daarmee 1,4°C kouder dan normaal. Voor Borculo is voor maart normaal 5,9°C. Met 63 millimeter aan neerslag verliep maart met de neerslag rond normaal. Gemiddeld valt in Borculo in maart 66 millimeter.
April zou thermisch 1°C-2°C warmer verlopen dan normaal en vrij droog. Thermisch is dat aardig uitgekomen, april had een etmaalgemiddelde in Borculo van 12,8°C en daarmee 3,3°C warmer dan normaal. Voor Borculo is voor april normaal 9,5°C. Met 48 millimeter aan neerslag verliep april met de neerslag rond normaal. Gemiddeld valt in Borculo in april 49 millimeter.
Mei zou thermisch en met de neerslag rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Mei had een etmaalgemiddelde in Borculo van 17,6°C en daarmee 3,9°C warmer dan normaal. Voor Borculo is voor mei normaal 13,7°C. Met 30 millimeter aan neerslag verliep mei droog. Gemiddeld valt in Borculo in mei 67 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected