HomeOver mij

Mijn naam is Herman Dute, ik ben geboren op 17 juni 1956 en ben getrouwd en heb twee dochters. Mijn beroep is werktuigbouwkundig engineer. Borculo ligt in de Gelderse Achterhoek.

Borculo is o.a. bekend geworden door de verwoestende windhoos van 10 augustus 1925. De naam “Weerstation Herman” heb ik bewust gekozen, niet omdat “Herman” mijn voornaam is. Maar in de Achterhoek werd er in de volksoverleveringen vaak gesproken over “de kopperen Herman” en hiermee bedoelde men de zon. De zon is de motor van het weer waar alles om draait, vandaar “Weerstation Herman”.

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo.

Het “weerstation Herman” te Borculo is opgericht in 1981. Het weerstation staat aan de rand van de bebouwde kom van Borculo in de wijk “De Koppel”. De metingen worden verricht met een Davis Wheather Monitor II en Vantage Pro2. De metingen gaan continue 24 uur per dag door en worden opgeslagen in een computer. Metingen die worden verricht zijn o.a. temperatuur, wind, luchtvochtigheid, neerslag, luchtdruk, zonneschijn, UV-index en zonnestraling. De actuele waarnemingen worden automatisch verzonden naar de webpagina van actueel-weer.

Het “weerstation Herman” bezit inmiddels een uitgebreid eigen opgezet weerarchief voor zowel de regio, landelijk als wereldwijd. Ook het weerbericht voor de korte- en lange termijn wordt dagelijks een aantal keren ververst.

Naast het weer als hobby was ik ook een fanatieke wielrenner en heb aan kilometers de wereld al meer dan tien keer rond gefietst. Mijn mooiste ervaringen met het wielrennen waren wel de beklimmingen van de “echte bergen” in de Alpen, zoals de Alpe d’Huez en de Grossglockner. Door een ernstig ongeluk buiten mijn schuld om in november 1999 was het wielrennen op een racefiets niet meer mogelijk. Heb in de zomer van 2000 de ligfiets ontdekt en dat was een nieuwe uitdaging voor mij. De snelheid met een ligfiets ligt ook nog aanmerkelijk hoger! Met de ligfiets ook in de Alpen geweest en wederom menige berg weer beklommen zonder enige problemen.

Maar in juli 2007 sloeg het noodlot weer toe en nu met een zwaar ongeluk met het paragliden in Oostenrijk. Het meest positieve van dit ongeluk was wel dat ik het heb overleefd! Maar mijn leven is daarna wel van de ene op de andere dag drastisch veranderd. Het wielrennen op de weg met een ligfiets op twee wielen is nu ook al jaren niet meer mogelijk. Inmiddels met een aangepaste ligfiets op drie wielen, een trike, wel weer wat mobieler geworden, zie onderstaande foto ‘s!

 

Met de enorme steun van mijn vrouw en mijn twee dochters blijf ik positief op de benen staan! Wat de sport betreft kan ik heel veel energie halen uit de prestaties van mijn oudste dochter Mariska met het hardlopen en haar bedrijf “Voeding, Sport & Advies”. Daarbij zeker gesteund door de journalistieke, sportieve bijdrage en wat zij al heeft bereikt op het veganistische platform van mijn jongste dochter Chantal.

error: Content Protected