HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoGroup voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoGroup / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

weerbericht vrijdag 25 september

(update: vrijdag 25 september 21:50 uur)

Tot eind volgende week een zeer wisselvallige periode met ook regelmatig veel wind. Voor het oosten van het land dagelijks ook flinke droge perioden met ruimte voor de zon. Temperaturen zaterdag rond 15ºC, zondag 16ºC-18ºC, maandag t/m woensdag 18ºC-20ºC en daarna 16ºC-18ºC. Minimum-temperaturen zaterdag 3ºC-5ºC met kans op lokaal grondvorst en daarna meest rond 10ºC.

NEERSLAG:
– Tot eind volgende week regelmatig vanuit het westen regen/buiige neerslag. Met name voor de kustprovincies daarbij ook buien met onweer/hagel en zware windstoten. De meeste neerslag wel voor de kustprovincies.
– In de nacht naar zaterdag in de kustgebieden en het zuiden van het land buien met lokaal onweer, mogelijk dat een enkele bui nog net het midden en oosten van het land bereikt. In het noorden/noordoosten blijft het wel droog.
– Zaterdag overdag de meeste regen/buiige neerslag in de kustprovincies en het zuiden van het land met een onweersbui en dat trekt nog wat verder landinwaarts. Voor het oosten van het land zaterdag op een bui na nog wel overwegend droog tot zaterdagnamiddag. In de loop van zaterdagmiddag vanuit het noorden/noordoosten op uitgebreide schaal veel regen/buiige neerslag tot in de loop van zondag, deze bereikt het oosten van het land zaterdagnamiddag/-avond.
– Zondagochtend/-middag trekt de regen/buiige neerslag langzaam zuidoostwaarts weg. Vanuit het noorden wordt het zondagochtend/-middag droog, in het noorden van het land eind van de nacht, in het oosten begin zondagochtend en in het zuidoosten van het land pas in de loop van zondagmiddag. Vanaf zondagavond/nacht naar maandag vanuit het noorden verspreid opnieuw van tijd tot tijd wat regen/buiige neerslag.
– Volgende week maandag t/m donderdag aanhoudend wisselvallig weer met de meeste buiige neerslag in de kustprovincies. Voor het oosten van het land meest licht wisselvallig. Voor het oosten van het land vanaf zondagavond t/m begin dinsdagmiddag af en toe verspreid wel wat regen/buiige neerslag, de droge perioden hebben nog wel de overhand. Vanaf de tweede helft van dinsdagmiddag tot later op woensdagmiddag/-avond lijkt nu overwegend droog te verlopen voor het oosten van het land. Donderdag weer meer regen/buiige neerslag.

ZON / BEWOLKING:

– Tot in de volgende week in het algemeen veel bewolking met voor het oosten van het land nog wel regelmatig ruimte voor de zon.
– In de nacht naar zaterdag landinwaarts brede opklaringen met in de opklaringsgebieden mist(banken)/nevelige condities, naar het westen en zuiden toe veel meer bewolking.
– Zaterdag na het oplossen van de grijzigheid landinwaarts en dat met name naar het oosten en noorden toe van het land nog wel regelmatig ruimte voor wat zon, de bewolking krijgt wel de overhand. Zaterdag in de kustprovincies en het zuiden van het land veel meer bewolking. In de nacht naar zondag overwegend bewolkt.
– Vanaf zondag en daarna ook voor het oosten van het land meer bewolking met van tijd tot tijd wel ruimte voor wat zon. In de nachten naast bewolking ook verspreid opklaringen.

WIND / STROMING:

– Hoofd-windrichting overdag: Zaterdag NNO-NNW, zondag ONO-NO-N, maandag NNW-NW-WNW, dinsdag WZW-W, woensdag Z-ZZW, donderdag/vrijdag ZZW, zaterdag t/m maandag Z.
– Windkracht: Tot na het weekend regelmatig vrij veel wind meest matig windkracht 4 tot af en toe vrij krachtig windkracht 5. Voor de kustgebieden/IJsselmeergebied meer wind tot regelmatig vrij krachtig tot krachtig windkracht 5-6 en mogelijk af en toe een harde wind windkracht 7. Tot in de loop van zaterdag in het zuidwesten en deels westen van het land tot een stormachtige wind tot mogelijk enige tijd storm tot in de nacht naar zaterdag! Verder ook regelmatig zware windstoten. Nadat de wind in de loop van zaterdag tijdelijk afneemt, neemt de wind weer toe vanaf zaterdagavond/nacht naar zondag tot opnieuw stormachtig in de kustgebieden en mogelijk weer tijdelijk stormkracht. Later in de nacht naar zondag neemt de wind weer in kracht af.

TEMPERATUUR:
– Maximum-temperaturen: Zaterdag rond 15ºC, zondag 16ºC-18ºC, maandag t/m woensdag 18ºC-20ºC, daarna tot in de week na het eerste oktober-weekend 16ºC-18ºC.
– Minimum-temperaturen: Zaterdag 3ºC-5ºC met kans op lokaal grondvorst, vanaf zondag tot na het eerste oktoberweekend meest 10ºC-12ºC.

LANGE TERMIJN:

– Vanaf volgende week zaterdag een wisselvallige periode tot het weekend van 10-11 oktober. Een enkel atmosfeermodel verwacht voor volgende week zaterdag droog weer, daarna een wisselvallige periode tot na het weekend van 10-11 oktober.

WAARSCHUWING:
– Met name in de kustgebieden kunnen buien gepaard gaan met onweer, hagel en zware windstoten! Tot in de loop van zaterdag in het zuidwesten-deels westen van het land tot een stormachtige wind tot mogelijk enige tijd storm in de nacht naar zaterdag! Vanaf zaterdagavond/nacht naar zondag tot opnieuw stormachtig in de kustgebieden en mogelijk weer tijdelijk stormkracht!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS “HetWeerActueel”, klik op logo  

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2020 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 22 september)

De verwachting voor de herfst van 2020 is als volgt:
September verloopt thermisch 0,5°C-1°C koeler dan normaal en met de neerslag iets natter dan normaal.
Oktober verloopt thermisch rond normaal en met de neerslag iets natter dan normaal.
November verloopt thermisch 0,5°C-1°C warmer dan normaal en met de neerslag iets natter dan normaal.

De verwachting voor de zomer van 2020 was als volgt:
Juni zou thermisch en met de neerslag rond normaal verlopen, dat is voor Borculo voor de temperatuur niet uitgekomen en voor de neerslag wel. Juni verliep met een etmaalgemiddelde van 18,3°C wel 1,8°C warmer dan normaal. Met de neerslag verliep juni met 73 millimeter rond normaal, want gemiddeld valt in Borculo in juni 72 millimeter.
Juli zou thermisch rond normaal verlopen en met de neerslag vrij droog. Dat is voor Borculo voor de temperatuur en ook de neerslag niet uitgekomen. Juli verliep met een etmaalgemiddelde van 17,0°C wel 1,6°C koeler dan normaal. Met de neerslag verliep juli met 78 millimeter ongeveer rond normaal, want gemiddeld valt in Borculo in juli 81 millimeter.
Augustus zou thermisch 2°C-3°C warmer verlopen dan normaal en met de neerslag zeer droog. Dat is voor Borculo voor de temperatuur en ook de neerslag uitgekomen. Augustus verliep met een etmaalgemiddelde van 21,0°C 3,0°C warmer dan normaal. Met de neerslag verliep augustus met 45 millimeter zeer droog, want gemiddeld valt in Borculo in augustus 88 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected