HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoConsult voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoConsult / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

weerbericht woensdag 23 oktober

(extra update: woensdag 23 oktober 10.25 uur)

Tot en met midden volgende week voor het oosten grotendeels droog weer voor de dagperioden. In de loop van zaterdag vanuit het westen tot zondagochtend verspreid regen/buiige neerslag. Temperaturen t/m zaterdag meest 16°C-18°C met alleen donderdag tot 20°C en in de nachten meest 7°C-9°C met kans op mist in de nacht/ochtend. Vanaf zondag gevoelig koeler en na het weekend neemt lokaal de kans op lichte vorst toe!

NEERSLAG:
– Woensdag t/m volgende week dinsdag voor het oosten van het land voor de dagperioden voor de meeste plaatsen droog. Voor donderdag/vrijdag kan uit de wat dikkere bewolking overdag zo hier en daar een “spat” regen vallen, voor woensdag met name in de ochtendperiode. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag kan vanuit het westen ook verspreid wat lichte regen vallen.
– Zaterdag vanuit het westen de passage van een koufront met regen/buiige neerslag. De neerslag bereikt het oosten vanaf zaterdagnamiddag/-avond tot zondagochtend. Daarna vanaf zondag overdag weer overwegend droog t/m midden volgende week. Voor zaterdag naar het westen toe al veel eerder de regen/buiige neerslag.
– N.B.: Voor zaterdag nog wel verschillen in de atmosfeermodellen! Ook weerkaarten die het koufront met regen overdag sneller naar het oosten laten trekken, daarmee ook voor het oosten vanaf eind zaterdagochtend/begin middag regen/buiige neerslag! Voor zaterdag hangt alles af van hoe snel het koufront oostwaarts over het land trekt, komt het vroeger dan ook lagere temperaturen voor het oosten! Dan voor zondag overwegend droog.

ZON / BEWOLKING:
– Woensdag in de loop van de ochtend/middag vanuit het zuiden/zuidoosten zonnige perioden. De meeste zon wordt verwacht voor het zuidoosten en oosten van het land, naar het westen en noorden toe veel meer bewolking. In de nacht naar donderdag verspreid opklaringen met in de opklaringsgebieden wederom kans op mist.
– Donderdag en vrijdag na het oplossen van de grijzigheid (mist/laaghangende bewolking) een afwisseling van wolkenvelden en regelmatig zonneschijn, de bewolking heeft wel de overhand. Donderdag wel vrij veel hoge dunnere bewolking. Donderdag de meeste ruimte voor de zon voor het zuidoosten en oosten van het land.
– Zaterdag begint naar het oosten toe met perioden met zon, naar het westen toe meer bewolking. De bewolking neemt in de loop van zaterdag vanuit het westen oostwaarts toe. Zondag in de loop van de ochtend/middag perioden met zon.
– Na het weekend dagelijks perioden met zon.

WIND / STROMING:
– Hoofd-windrichting overdag: Woensdag O/ZO, donderdag t/m zaterdag Z/ZW, zondag W, maandag NW/N, dinsdag NO/O, woensdag O/ZO, donderdag WESTELIJK, vrijdag en zaterdag NW tot N.
– Vrijdag t/m zondag staat er meer wind, met name in de loop van vrijdag t/m zaterdag veel meer wind.

TEMPERATUUR:
– Maximum-temperaturen: Woensdag 17°C-18°C, donderdag 18°C-20°C, vrijdag 15°C-16°C, zaterdag rond 17°C, zondag en maandag rond 12°C en daarna rond 10°C. Komt het koufront op zaterdag vroeger dan ook lagere temperaturen voor het oosten!
– Minimum-temperaturen: Donderdag t/m zaterdag in het algemeen rond 10°C-11°C, zondag en maandag 5°C-7°C en vanaf dinsdag 2°C-4°C tot lokaal rond het vriespunt met kans op lichte vorst als het opklaart.

LANGE TERMIJN:
– Volgende week woensdag overwegend droog, daarna t/m het midden van de week na het eerste novemberweekend wisselvallige dagen. Een enkel atmosfeermodel verwacht voor volgende week woensdag en donderdag overwegend droog weer en daarna een lange wisselvallige periode.

WAARSCHUWING:
– Geen.

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS

weer

Voor het overzicht van de weerstations klik op onderstaande logo:

Het weer

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2019 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 19 oktober)

De verwachting voor de herfst van 2019 is als volgt:
September zou thermisch 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is niet uitgekomen voor Borculo. Want september verliep met een etmaalgemiddelde van 14,6°C precies normaal. September zou met de neerslag rond normaal verlopen, dat is ook niet uitgekomen. Met 88 millimeter neerslag tegen normaal 79 millimeter was september wel wat natter.

Oktober verloopt thermisch rond normaal en november 0,5°C-1°C warmer dan normaal. Met de neerslag verloopt oktober zeer nat en november rond normaal.

De verwachting voor de winter van 2019/2020 is als volgt:
December en januari verlopen 1°C-2°C zachter dan normaal en met de neerslag iets natter dan normaal.
De verwachting voor februari is nog niet bekend.

Het ECMWF verwacht voor de komende winterperiode een zachte winter met 0,5°C-1°C zachter dan normaal en verder regelmatig meer wind en regen.

De verwachting voor de zomer van 2019 was als volgt:
Juni zou 0,5°C-1°C warmer verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want juni verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Juni had een etmaalgemiddelde van 19,5°C en daarmee 3,1°C warmer dan normaal. Juni zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 32 millimeter verliep juni zeer droog, normaal valt er rond 73 millimeter.
Juli zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want juli verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 20°C tegen normaal 18,6°C. Juli zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 40 millimeter verliep juli zeer droog, normaal valt er rond 82 millimeter.
Augustus zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want augustus verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 19,1°C tegen normaal 18,0°C. Augustus zou iets natter verlopen dan normaal en dat is niet uitgekomen, met 76 millimeter verliep augustus droger. Normaal valt er rond 84 millimeter.

De verwachting voor de lente van 2019 was als volgt:
Maart zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want maart verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Maart had een etmaalgemiddelde van 7,8°C en daarmee 1,9°C zachter dan normaal. Maart zou nat verlopen en dat is uitgekomen, met 99 millimeter verliep maart veel natter dan normaal met rond 66 millimeter.
April zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want april verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. April had een etmaalgemiddelde van 11,0°C en daarmee 1,4°C zachter dan normaal. April zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 24 millimeter verliep april zeer droog, normaal valt er in Borculo rond 49 millimeter.
Mei zou 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want mei verliep wel veel koeler dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Mei had een etmaalgemiddelde van 11,9°C en daarmee 1,9°C koeler dan normaal. Mei zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 34 millimeter verliep mei vrij droog, normaal valt er in Borculo rond 66 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected