HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

De updates van het weerbericht en het weer-weetje van de dag zal voortaan door Weerstation Borculo in een gewijzigde opzet worden weergegeven dan voorheen! Als gevolg van twee zware ongevallen, te weten in de winter van 2000 en de zomer van 2007, moet ondergetekende noodgedwongen deze beslissing nemen. Als gevolg van deze ongevallen kan ondergetekende alleen met de rechterarm nog beperkt werkzaamheden uitvoeren. De afgelopen jaren ging de fysieke toestand van beide armen en schouders al achteruit en het afgelopen jaar kwam daarbij de term “ondraaglijk” al bij tijden in zicht! Begin februari 2021 was het punt bereikt van tot zover en niet verder! Sindsdien is van enig herstel of verbetering van de functie van de rechterarm en schouder nagenoeg geen sprake. Daarom noodgedwongen deze beslissing moeten nemen!

In het algemeen zijn de verwachte temperaturen, neerslag, wind en zon wel uit onderstaande tabellen te halen. Indien nodig zal ondergetekende e.e.a. nader toelichten als gevolg van onderlinge verschillen in de atmosfeermodellen. Met name voor de neerslag zal dit vaker aan de orde komen welk dagdeel de neerslag valt. Weerstation Borculo kijkt voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” veelal ergens in het “midden” zit!
De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied voor de Achterhoek/Twente.

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoGroup voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoGroup / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

Voor meer detail-weer klik op onderstaande logo’s:

     

Voor weerstations wereldwijd klik op onderstaand logo.

weerbericht zaterdag 10 april

(update: zaterdag 10 april 21:50 uur)

Voor het uitgebreide landelijke weerbericht voor vandaag en morgen klik op  WEERBERICHT

TOELICHTING WEERBERICHT OOSTEN VAN HET LAND:

Algemeen: Tot in de loop van zondag wisselvallig. Vanaf maandag tot na het volgend weekend voor de meeste plaatsen droog. Tot eind komende week te koud voor de tijd van het jaar waarbij de kans op (grond)vorst ook vrij groot is. Zondag overwegend bewolkt en na het weekend perioden met zon.

NEERSLAG:
– Tot in de loop van zondag wisselvallig met regen/buiige neerslag. Zondag overdag wordt de neerslagintensiteit aanzienlijk minder, er valt nog wel van tijd tot tijd (mot)regen/buiige neerslag en bij tijden is het druilerig weer en ook  regelmatig tijdelijk droog. Zondagnamiddag wordt het overwegend droog. Het is niet uitgesloten dat in de nacht naar zondag/zondagochtend de neerslag ook gepaard gaat met winterse neerslag als natte sneeuw. Zondag in de loop van de ochtend/middag in het westen/noordwesten van het land weer het eerst droog.
– Maandag is de kans op een paar buien vanuit het noordwesten van het land nog vrij groot, daarbij lokaal ook nog een winterse bui met hagel/natte sneeuw. Dinsdag/woensdag voor de meeste plaatsen droog, maar lokaal kan een stapelwolk ook dan nog wel het buienstadium bereiken met lokaal een winters buitje. Vanaf donderdag droge dagen. Veel neerslag valt er niet na het weekend, voor de meeste plaatsen vanaf dinsdag tot na het volgend weekend droog.

ZON / BEWOLKING:
– Tot en met zondag veel bewolking tot mogelijk overwegend bewolkt. Alleen zondagmiddag/-avond in het westen en noorden van het land wat zon. Na het weekend meer zon met op de meeste dagen voorlopig perioden met zon met t/m woensdag in de loop van de ochtend/middag de vorming van stapelwolken. Komende week donderdag mogelijk wel meer bewolking.
– In de nacht naar zondag overwegend bewolkt, daarna in de nachten brede opklaringen.

WIND:
– Zie ook bovenstaande tabellen. Tot eind komende week meest matig windkracht 3 tot af en toe windkracht 4 t/m zondag, na het weekend ook regelmatig zwak windkracht 2. In de kustgebieden/IJsselmeergebied t/m zondag krachtig tot hard windkracht 6 tot 7.
– Zondag t/m woensdag komt de wind uit noordwestelijke richting, donderdag t/m begin van de week na het volgend weekend uit noordoostelijke richting. Vanaf komende week donderdag een aantal schrale dagen waarbij de noordoostenwind het voor het gevoel kouder maakt.

TEMPERATUUR:
– Zie ook bovenstaande tabellen. Zondag rond 6ºC, maandag/dindsdag 8ºC-10ºC, woensdag/donderdag rond 10ºC, vrijdag 12ºC, zaterdag 14ºC, volgende week zondag t/m het midden van de week na het volgend weekend 15ºC-17ºC en daarna rond 18ºC. Minima zondag 2ºC-4ºC tot lokaal rond het vriespunt, maandag t/m donderdag lichte vorst tot lokaal -5ºC afhankelijk van opklaringen, komende week vrijdag/zaterdag rond het vriespunt en daarna ruimer boven het vriespunt met 3ºC-5ºC tot lokaal wat lager.

LANGE TERMIJN:
– Vanaf volgende week zondag tot in het weekend van 24-25 april overwegend droog. Een enkel atmosfeermodel verwacht voor volgende week zondag t/m dinsdag droog weer, daarna een wisselvallige periode tot na het weekend van 24-25 april.

WAARSCHUWING:
– In de nacht naar zondag en zondagochtend kans op lokale gladheid door winterse neerslag! In de nachten naar maandag t/m het midden van de week kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand logo.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS “HetWeerActueel”, klik op logo  

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2021 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 7 april)

De verwachting voor de lente van 2021 is als volgt:
Maart zou thermisch 1°C-2°C zachter verlopen dan normaal en dat is voor Borculo niet uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 6,4°C verliep maart 0,4°C zachter dan normaal. Met de neerslag zou maart droger dan normaal verlopen en dat is wel uitgekomen. In maart viel in Borculo 49 millimeter tegen normaal 67 millimeter.

April verloopt thermisch 1°C tot 2°C te koud en met de neerslag rond normaal.
Mei verloopt thermisch 0,5°C tot 1°C warmer dan normaal en met de neerslag ook rond normaal.

De verwachting voor de winter van 2020/2021 was als volgt:
December zou thermisch rond normaal verlopen, dat is voor Borculo niet uitgekomen. December verliep met een etmaalgemiddelde van 5,1°C en daarmee 2°C warmer dan normaal. Verder zou december vrij droog verlopen en dat is ook niet uitgekomen. December verliep in Borculo met 103 millimeter aanzienlijk natter dan normaal rond 88 millimeter.

Januari zou thermisch 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is voor Borculo niet helemaal uitgekomen. Januari verliep met een etmaalgemiddelde van 2,5°C en daarmee 0,2°C zachter dan normaal. Verder zou januari natter verlopen dan normaal en dat is niet uitgekomen. Januari verliep in Borculo met 77 millimeter iets droger dan normaal met rond 78 millimeter.

Februari zou thermisch 2°C-3°C kouder verlopen dan normaal en dat is voor Borculo niet uitgekomen. Voor Borculo verliep de winter met een etmaalgemiddelde van 3,8°C en dat is 1°C zachter dan normaal. Verder zou de winter droger verlopen dan normaal, dat is voor Borculo ook niet uitgekomen. In de winter viel in Borculo 248 millimeter en dat is ruim 20 millimeter meer dan normaal.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected