HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo kijkt voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” veelal ergens in het “midden” zit!
De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied voor de Achterhoek/Twente. De MOS-verwachting komt tot stand door samenwerking van MeteoGroup / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

KNMI Weerbericht

weersverwachtingwow-knmi

actuele temperatuur in een animatie

het weer

Voor meer detail-weer klik op onderstaande logo’s:

     

Voor weerstations wereldwijd klik op onderstaand logo.

weerbericht woensdag met toelichting oosten van het land 

Voor het actuele weerbericht klik op  WEERBERICHT KNMI

Voor meer details voor het Achterhoekse weer klik op onderstaande links:
FREE-METEO          NOODWEER-BENELUX

TOELICHTING WEERBERICHT OOSTEN VAN HET LAND: (update: woensdag 1 december 8:35 uur)
ALGEMEEN: Tot en met het midden van de week na het weekend van 11-12 december in het algemeen wisselvallig weer, na het komend weekend vooralsnog wel licht wisselvallig met af en toe ook een overwegend droge dag. Vanaf de nacht naar donderdag en daarna ook weer kans op winterse neerslag. Tot donderdagochtend wisselvallig en veel wind. De meeste neerslag voor woensdag, donderdag overdag tot in de vrijdagochtend droger en vanaf zondagmiddag overgang naar een droger volgende week. De meest koude nachten naar donderdagavond/nacht naar vrijdag en na het weekend met veelal lichte vorst. De meeste zon voor donderdag en na het weekend.

NEERSLAG: Tot donderdagochtend verspreid regelmatig regen/buiige neerslag van betekenis, vanaf woensdagmiddag wordt het wel droger met verspreid buien met later ook kans op onweer/hagel/natte sneeuw.
– Donderdag overdag tot in de loop van vrijdagochtend verloopt droger tot overwegend droog voor veel plaatsen, een lokale bui kan zo hier en daar zeker nog wel vallen. In de kustprovincies vallen donderdag wel (winterse) buien. Vanaf later op vrijdagochtend/begin middag t/m begin zondagmiddag een wisselvallige periode met regelmatig verspreid regen/buiige neerslag. Mogelijk zaterdagochtend nog wel tijdelijk droger. Zondagmiddag wordt het geleidelijk aan droger tot overwegend droog. Vanaf donderdag en de dagen daarna kan er ook weer een winterse bui vallen.
– Zondagmiddag wordt het overwegend droog, na het weekend een licht wisselvallige periode met op de meeste dagen wel regen/buiige neerslag waarbij de droge perioden ruimschoots de overhand hebben. Maar af en toe ook wel een overwegend droge dag, vooralsnog lijkt komende maandag en volgende week donderdag/vrijdag overwegend droog te verlopen.
– Maar na het weekend met de neerslagverwachting nog wel wat onzekerheden, afhankelijk van de exacte koers van de depressies met bijbehorende storingen en daarin nog wel wat verschillen. In het algemeen wel duidelijk minder nat!

ZON: Woensdag overwegend bewolkt, mogelijk later op woensdag nog wat zon vanuit het westen/noordwesten. Donderdag meer zon tot perioden met zon, vrijdagochtend ook nog wel ruimte voor de zon, in de loop van vrijdag t/m zaterdag weer veel meer bewolking afgewisseld met af en toe wat zon. Zondag in de loop van de dag weer wat vaker ruimte voor de zon. Na het weekend op de meeste dagen regelmatig ruimte voor de zon waarbij de bewolking wel de overhand houdt.
– In de nachten naar donderdag/vrijdag bredere opklaringen, zaterdag/zondag in de nachten verspreid een opklaring, na het weekend bredere opklaringen in de nachten. Tijdens opklaringen wel kans op lokaal mist(banken)/nevelige condities.

WIND: Woensdag ZW-WZW, donderdag W-NW-W, vrijdag ZW-ZZW, zaterdag Z-ZZW-ZW, zondag NW-N, maandag t/m donderdag meest ZO en vrijdag/zaterdag Z.
WINDKRACHT: Tot in de volgende week meest matig 3 tot 4, alleen woensdag en vrijdag regelmatig vrij krachtig 5 tot krachtig 6 met windstoten. In de kustgebieden/IJsselmeergebied woensdag en vrijdag een harde- tot stormachtige wind 7 tot 8 met zware windstoten en woensdag in het Waddengebied mogelijk net windkracht 9 storm! Na het weekend ook in de kustgebieden/IJsselmeergebied minder wind.

ENKEL ATMOSFEERMODEL: Een enkel atmosfeermodel verwacht t/m donderdag regelmatig regen/buiige neerslag, vrijdag een droge dag, vanaf de nacht naar zaterdag t/m zondagochtend perioden met regen/buiige neerslag met daarbij ook kans op winterse neerslag in de nacht naar zaterdag. Vanaf zondagmiddag overgang naar een overwegend droge periode tot het weekend van 18-19 december, mogelijk alleen midden volgende week nog wel kans op een bui.

TEMPERATUREN: Maximum-temperaturen woensdag rond 10ºC, donderdag t/m zondag 5ºC-7ºC daarbij in de loop van woensdag daling van temperatuur en het maximum vrijdag wordt pas bereikt in de namiddag/avond en nacht naar zaterdag, zaterdag overdag de hoogste temperatuur van 7ºC tot mogelijk 8ºC. Na het weekend t/m het weekend van 11-12 december 3ºC tot 5ºC tot lokaal af en toe lager. Na het weekend van 11-12 december voorzichtig weer iets oplopende temperaturen met 5ºC-7ºC.
– Minimum-temperaturen in de nacht naar donderdag 2ºC, donderdagavond/nacht naar vrijdag lichte vorst en later in de nacht naar vrijdag een oplopende temperatuur, zaterdag/zondag 2ºC-4ºC, na het weekend meest lichte vorst. Na het weekend van 11-12 december ook in de nachten wat hogere temperaturen tot meest wat boven het vriespunt en als het wat langer opklaart wat (grond)vorst.

WAARSCHUWING: Woensdag veel wind met (zware) windstoten! In de nachten vanaf donderdag tot in de volgende week rekening houden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of lokaal door winterse neerslag!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand logo.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS “HetWeerActueel”, klik op logo  

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2021 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 24 november)

De verwachting voor de herfst van 2021 is als volgt:
September zou thermisch 0,5°C tot 1,0°C warmer verlopen dan normaal en dat is voor Borculo niet uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 16,4°C verliep september 1,8°C warmer dan normaal. Normaal voor Borculo is een etmaalgemiddelde van 14,6°C. Met de neerslag zou september aanzienlijk droger verlopen dan normaal en dat is uitgekomen. In september viel in Borculo 39 millimeter tegen normaal 79 millimeter.

Oktober zou thermisch 0,5°C tot 1,0°C warmer verlopen dan normaal en dat is voor Borculo vrijwel uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 11,7°C verliep oktober 1,2°C warmer dan normaal. Normaal voor Borculo is een etmaalgemiddelde van 10,5°C. Met de neerslag zou oktober rond normaal verlopen en dat is uitgekomen. In oktober viel in Borculo 79 millimeter tegen normaal 75 millimeter.

November verloopt thermisch rond normaal en met de neerslag vrij droog.

De verwachting voor de winter van 2021-2022 is als volgt:
December verloopt thermisch 0,5°C tot 1,0°C zachter dan normaal en met de neerslag iets natter dan normaal.
Januari verloopt thermisch rond normaal en met de neerslag iets droger dan normaal.
De verwachting voor februari is nog niet bekend.

De verwachting voor de zomer van 2021 was als volgt:
Juni zou thermisch 0,5°C tot 1°C warmer verlopen dan normaal en dat is voor Borculo niet helemaal uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 19,4°C verliep juni bijna 3°C warmer dan normaal. Normaal voor Borculo is een etmaalgemiddelde 16,5°C. Met de neerslag zou juni natter dan normaal verlopen en dat is wel uitgekomen. In juni viel in Borculo 101 millimeter tegen normaal 72 millimeter.

Juli zou thermisch 1°C tot 2°C warmer verlopen dan normaal en dat is voor Borculo niet helemaal uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 19,0°C verliep juli 0,4°C warmer dan normaal. Normaal voor Borculo is een etmaalgemiddelde 18,6°C. Met de neerslag zou juli natter dan normaal verlopen en dat is uitgekomen. In juli viel in Borculo 113 millimeter tegen normaal 81 millimeter.

Augustus zou thermisch rond normaal verlopen en dat is voor Borculo niet uitgekomen. Met een etmaalgemiddelde van 17,7°C verliep augustus 0,4°C koeler dan normaal. Normaal voor Borculo is een etmaalgemiddelde 18,1°C. Met de neerslag zou augustus ook rond normaal verlopen en dat is ook niet uitgekomen. In augustus viel in Borculo 59 millimeter tegen normaal 82 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected