HomeWeerbericht

Weersverwachting voor het oosten van het land:

Weerstation Borculo gaat voor de verwachte temperaturen, hoeveelheid zon, neerslag en wind voor de korte termijn uit van de MOS-verwachting, de blauwe tabel hier rechtsonder, tenzij in onderstaande toelichting anders vermeld. De onderstaande MOS-verwachting is afgestemd voor Borculo, maar dat betekent in de praktijk voor een veel groter gebied rond Borculo. Voor de toelichting kijkt het Weerstation Borculo naar alle atmosfeermodellen. Uit jarenlange ervaring blijkt vaak dat de “waarheid” ergens in het “midden” zit!

Hieronder de MOS-verwachting van MeteoConsult voor Borculo. Deze komt tot stand door samenwerking van MeteoConsult / Hetweeractueel.nl en het weerstation Borculo. MOS staat voor “Model Output Statistics”.

weerbericht vrijdag 13 december

(update: vrijdag 13 december 21.15 uur)

Tot en met begin volgende week geen droge dag, vanaf dinsdag tot eind volgende week de dagperioden overwegend droog. Temperaturen t/m woensdag meest 8°C-10°C, alleen dinsdag 12°C-14°C en vanaf donderdag meest 10°C-12°C. In de nachten ruim boven het vriespunt.

NEERSLAG:
– De nacht naar zaterdag begint met verspreid wat lichte regen/buiige neerslag in de noordelijke helft van het land die oostwaarts wegtrekt. Daarna tijdelijk overwegend droog, in de loop van de nacht naar zaterdag vanuit het westen/zuidwesten over de zuidelijke helft van het land regen/buiige neerslag. De grens van de neerslag ligt waarschijnlijk nog wel over het midden en het oosten van het land. Verder noordwaarts droger.
– Zaterdagochtend trekt de regen/buiige neerslag oostwaarts weg, daarna valt de neerslag meer als buien met daarbij ook regelmatig droge perioden. Lokaal kan een bui zaterdag gepaard gaan met onweer, hagel en/of windstoten. Zaterdagavond tot in de nacht naar zondag tijdelijk droger tot overwegend droog voor de meeste plaatsen. In de loop van de nacht naar zondag tot in de ochtend voor het hele land weer regelmatig verspreid regen/buiige neerslag.
– Zondagochtend begint met verspreid regen/buiige neerslag die oostwaarts wegtrekt en daarna tot in de loop van maandag overwegend droog.
– Maandag overdag niet veel neerslag, maar in de loop van de ochtend/middag valt vanuit het westen af en toe wat lichte (mot)regen. In de nacht naar dinsdag wordt het droog.
– MAAR…… voor zondag/maandag nog wel wat onzekerheid, er is ook een atmosfeermodel die voor zondagmiddag een nieuw storing met regen/buiige neerslag verwacht vanuit het westen/zuidwesten. Deze sleept vanaf zondagmiddag t/m maandag over het land met van tijd tot tijd wel wat regen/buiige neerslag.
– Dinsdag t/m zaterdag grotendeels een overwegend droge periode, alleen dinsdagavond tot woensdagochtend wel regen/buiige neerslag.

ZON / BEWOLKING:
– In de nacht naar zaterdag overwegend bewolkt, verspreid nog wel een opklaring. De bewolking neemt in de loop van de nacht naar zaterdag vanuit het westen weer toe.
– Zaterdag/zondag weer vaker ruimte voor de zon tot mogelijk perioden met zon. In de nacht naar zondag wordt het overwegend bewolkt.
– Maandag veel bewolking tot overwegend bewolkt. Dinsdag t/m vrijdag dagelijks regelmatig ruimte voor de zon, vanaf zaterdag weer veel meer bewolking.

WIND / STROMING:
– Hoofd-windrichting overdag: Zaterdag W/ZW, zondag ZW, maandag/dinsdag Z, woensdag ZW-Z/ZO, donderdag/vrijdag Z/ZO, zaterdag ZW, zondag/maandag ZW.
– Windkracht: Tot in de loop van zondag regelmatig veel wind, zondag in de loop van de dag neemt de wind in kracht af. In de loop van zaterdag en in de loop van de nacht naar zondag tot in de zondagochtend in de kustgebieden aantrekkend tot stormachtig en mogelijk tijdelijk tot storm! Zaterdagochtend in Zuid-limburg ook kans op zware windstoten. Voor het oosten van het land tot in de loop van zondag meest tot windkracht 4-5, in de loop van zondag sterk afnemende wind.

TEMPERATUUR:
10
– Maximum-temperaturen: Zaterdag 7°C, zondag/maandag 8°C-9°C, dinsdag 12°C-14°C, woensdag 7°C-8°C, donderdag t/m begin van de week na het volgend weekend in het algemeen 10°C-12°C (mogelijk alleen vrijdag wat lager met 8°C), in de week na het volgend weekend daling van temperatuur tot rond 6°C.
– Minimum-temperaturen: Tot met maandag 3°C-5°C, dinsdag 7°C, woensdag 5°C, donderdag/vrijdag 2°C-4°C, daarna t/m begin van de week na het volgend weekend 5°C-7°C. In de week na het volgend weekend daling tot rond 2°C.

LANGE TERMIJN:
– Vanaf volgende week zaterdag tot het laatste weekend van het jaar wisselvallig weer met dagelijks wel verspreid regen/buiige neerslag. De kerstdagen verlopen groen met rond normale temperaturen.

WAARSCHUWING:
– In de loop van zaterdag en in de loop van de nacht naar zondag tot in de zondagochtend veel wind, in de kustgebieden aantrekkend tot stormachtig en mogelijk tijdelijk tot storm!

– N.B.: voor STOOKALERT, klik op https://www.rivm.nl/stookalert , beter is helemaal geen houtrook, schone lucht voor iedereen!

Benelux visueel

Benelux infra-rood

Voor neerslagradar Europa klik op onderstaand radarbeeld.

neerslag verwachting Borculo 

 Korte-/lange termijn KNMI-verwachting

Korte termijn: Klik hier
Lange termijn: Klik hier

OVERZICHT WEERSTATIONS “HetWeerActueel”, klik op logo  

Voor het gesorteerde overzicht van de stations klik op: Weerstations
Voor het gesorteerde overzicht van de neerslag klik op: Neerslag
Voor het gesorteerde overzicht van de temperatuur klik op: Temperatuur

SEIZOENSVERWACHTING 2019 VOLGENS NOAA en ECMWF: (update 11 december)

De verwachting voor de winter van 2019/2020 is als volgt:
December en januari verlopen beide 1°C-2°C zachter dan normaal. Met de neerslag verloopt december behoorlijk nat en januari verloopt iets natter dan normaal.
De verwachting voor februari is nog niet bekend.

Het ECMWF verwacht voor de komende winterperiode een zachte winter met 0,5°C-1°C zachter dan normaal en verder regelmatig meer wind en regen.

De verwachting voor de herfst van 2019 was als volgt:
September zou thermisch 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is niet uitgekomen voor Borculo. Want september verliep met een etmaalgemiddelde van 14,6°C precies normaal. September zou met de neerslag rond normaal verlopen, dat is ook niet uitgekomen. Met 88 millimeter neerslag tegen normaal 79 millimeter was september wel wat natter.
Oktober zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen voor Borculo. Want oktober verliep met een etmaalgemiddelde van 11,6°C 1,2°C warmer dan normaal. Oktober zou met de neerslag rond normaal verlopen, ook dat is niet uitgekomen. Met 101 millimeter neerslag tegen normaal 74 millimeter was oktober veel natter.
November zou thermisch rond normaal verlopen, dat is uitgekomen voor Borculo. Want november verliep met een etmaalgemiddelde van 5,8°C 0,1°C koeler dan normaal. November zou met de neerslag ook rond normaal verlopen, ook dat is uitgekomen. Met 79 millimeter neerslag 2 millimeter meer dan normaal voor Borculo.

De verwachting voor de zomer van 2019 was als volgt:
Juni zou 0,5°C-1°C warmer verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want juni verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Juni had een etmaalgemiddelde van 19,5°C en daarmee 3,1°C warmer dan normaal. Juni zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 32 millimeter verliep juni zeer droog, normaal valt er rond 73 millimeter.
Juli zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want juli verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 20°C tegen normaal 18,6°C. Juli zou droog verlopen en dat is uitgekomen, met 40 millimeter verliep juli zeer droog, normaal valt er rond 82 millimeter.
Augustus zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Want augustus verliep veel warmer dan normaal met een etmaalgemiddelde van 19,1°C tegen normaal 18,0°C. Augustus zou iets natter verlopen dan normaal en dat is niet uitgekomen, met 76 millimeter verliep augustus droger. Normaal valt er rond 84 millimeter.

De verwachting voor de lente van 2019 was als volgt:
Maart zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want maart verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Maart had een etmaalgemiddelde van 7,8°C en daarmee 1,9°C zachter dan normaal. Maart zou nat verlopen en dat is uitgekomen, met 99 millimeter verliep maart veel natter dan normaal met rond 66 millimeter.
April zou 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want april verliep wel veel warmer dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. April had een etmaalgemiddelde van 11,0°C en daarmee 1,4°C zachter dan normaal. April zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 24 millimeter verliep april zeer droog, normaal valt er in Borculo rond 49 millimeter.
Mei zou 0,5°C-1°C koeler verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen voor Borculo. Want mei verliep wel veel koeler dan normaal, maar meer dan 0,5°C-1°C. Mei had een etmaalgemiddelde van 11,9°C en daarmee 1,9°C koeler dan normaal. Mei zou vrij droog verlopen en dat is uitgekomen, met 34 millimeter verliep mei vrij droog, normaal valt er in Borculo rond 66 millimeter.

DIVERSEN

Hieronder ziet U een bovenaanzicht van Borculo. De rode stip is de standplaats van het weerstation Borculo. Als U klikt op onderstaande foto kunt U van elke willekeurige plaats op de wereld weersinformatie opvragen.

INFORMATIE ZON EN MAAN

 

error: Content Protected