HomeHomepagezaterdag 4 mei

zaterdag 4 mei

DE IJSHEILIGEN ZIJN NOG RUSTIG DIT JAAR EN DIT JAAR WEER GEEN WARME DAG OP 4 MEI, WEL DE NATSTE 4 MEI!

Voor weer-info klik op onderstaande links:

KNMI     WEERPLAZA     WEERONLINE    KMI-BELGIE     WEER.NL     WEERNIEUWS-VERWACHTING

Zaterdag 4 mei in Borculo overdag droog tot in de avond, zaterdagavond met 9 millimeter neerslag toch nog een datumrecord voor de neerslag. De natste 4 mei was tot 2024 4 mei 1990 met 8 millimeter, dat is nu 4 mei 2024 met 9 millimeter.

Mei staat bekent om zijn beruchte “IJsheiligen”, oftewel nachten met vorst. De IJsheiligen zijn officieel pas van 11- t/m 14 mei, maar soms komen ze veel eerder of veel later en mogelijk helemaal niet. Dit jaar tot nu toe nog geen (grond)vorst in mei. Het laatste jaar met vorst op 4 mei was in 2022. In 2023 op 4 mei kwam het nergens tot (grond)vorst, dat was de tweede nacht van mei 2023 zonder (grond)vorst. Dat was in 2022 begin mei wel anders, toen verliepen de eerste zes mei-nachten met (grond)vorst.
In 2022 in de nacht naar 4 mei kwam het op waarnemingshoogte alleen tot vorst op het KNMI-station Wijk aan Zee en grondvorst alleen in de westelijke provincies. In de nacht naar 4 mei 2022 de laagste minimum-temperaturen van -0,8°C en 1,5°C op respectievelijk de KNMI-stations Wijk aan Zee en Voorschoten. Aan de grond de laagste temperaturen van -2,3°C en -2,2°C op respectievelijk de KNMI-stations Hoek van Holland en Woensdrecht. Daarmee de derde nacht van mei 2022 met landelijk vorst op waarnemingshoogte en aan de grond al weer de achtste nacht op rij met landelijk grondvorst.

Voor Borculo op 4 mei 2022 met een maximum-temperatuur van 17,8°C geen warme dag, want dan had het minimaal 20°C moeten worden. Dat lukte in 2023 op 4 mei wel voor Borculo met 23,1°C, hiervoor voor het laatst in 2008 op 4 mei een warme dag toen het 21,6°C werd. Met andere woorden, 15 jaar op rij op 4 mei in Borculo geen warme dag. Nu in 2024 lukte het weer niet op zaterdag 4 mei om de 20°C te halen, weer geen warme dag.

Op 4 mei 1979 in het noordoosten van Nederland en op de Vaalserberg een sneeuwdek van vier centimeter. In Dokkum waren op 4 mei 1979 nog sneeuwhopen van twee meter hoog en enkele tientallen meters lang aanwezig op een bedrijfsterrein van een oud papierhandelaar. Het waren sneeuwresten van de februari-sneeuwstorm van 1979. Op 4 mei 1979 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Soesterberg -2,4°C en aan de grond -5°C. Voor het KNMI-station De Bilt de laatste datum zo ver in het seizoen met nog een sneeuwdek. Overdag op het KNMI-station Maastricht (Beek) slechts 6,4°C als maximum.

Onderstaande foto links maakte Frans Sijmons van een vleermuis die rond zijn huis vloog. Knap om daar een foto van te maken in de vlucht. Onderstaande foto rechts maakte Peter de Vries in de regio Wilhelminaoord.
 

WINTER IN MEI 1979

Zelfs in de eerste week van mei kan het nog winters zijn in Nederland. Op 4 mei 1979 lag er plaatselijk in het noorden van het land nog vier centimeter sneeuw en op het KNMI-station De Bilt werd het niet warmer dan 7,9°C en dat is altijd nog de laagste maximum-temperatuur voor de 4e mei voor De Bilt. Er was op deze dagen zelfs sprake van sneeuwjachten met zelfs kleine sneeuwduintjes. Gladheid en kettingbotsingen op de A4 bij Amsterdam. Op zes dagen van de eerste week van mei 1979 viel er ergens in Nederland sneeuw. Tien dagen later werd het overigens overal zomers warm!

KLAPROZEN

Op onderstaande foto klaprozen in het vrije veld, die kunnen we binnenkort weer op uitgebreide schaal tegenkomen.

Overal kom je ze wel tegen en dan hebben we het over de klaproos of ook wel papaver. De meest bekende van de klaproos-familie is wel de slaapbol waaruit opium gewonnen wordt. De klaproos die we in Nederland veel langs de wegen zien bloeien wordt in de volkstaal ook wel kollebloem genoemd en dat is een afgeleide van toverkol of kol en staat voor heks. De klaproos staat dan ook wel bekend als heksenkruid. Klaprozen verschijnen veelal op plaatsen waar de grond kort geleden werd omgewoeld en dan met name op zonnige, droge en voedselarme zandgrond. Klaprozen reageren ook op een verandering van het weer. Bij regenweer klapt de bloem dicht, vandaar de naam klaproos. In Vlaanderen wordt de klaproos ook wel onweersbloem of donderbloem genoemd. Het is een mooi gezicht de klaprozen langs de wegen, soms in grote getale.

error: Content Protected