HomeHomepagedinsdag 7 mei

dinsdag 7 mei

HET JAAR 2024 TOT OP HEDEN ZEER SOMBER!
IN 2008 VANAF 7 MEI ACHT ZOMERSE DAGEN OP RIJ, IN 2022 OP 7 MEI DE HOOGSTE TEMPERATUUR TOT DAN!

Voor weer-info klik op onderstaande links:

KNMI     WEERPLAZA     WEERONLINE    KMI-BELGIE     WEER.NL     WEERNIEUWS-VERWACHTING

Borculo passeerde op dinsdag 7 mei de grens van 375 uur zon in 2024, daarmee staat 2024 in Borculo op een derde plaats in de lijst van meest sombere jaren. Nog somberder waren voor Borculo de jaren 2000 en 2001. De grens van 375 uur zon loopt voor Borculo uiteen van de meest vroege datum in 2003 op 27 maart en de meest late datum in 2001 op 10 mei.

In 2022 was de nacht naar 7 mei de eerste nacht sinds 26 april met nergens vorst, ook geen grondvorst. In 2022 op 7 mei met 24,2°C op het KNMI-station Ell landelijk tot dan de hoogste temperatuur van 2022. Ook voor Borculo op 7 mei 2022 met 23,1°C de hoogste temperatuur van 2022 en sinds 26 september 2021 toen het 23,4°C werd in Borculo. Nu in 2024 zijn we landelijk al veel hoger uitgekomen tot 28,1°C op woensdag 1 mei op het KNMI-station Arcen en in Borculo die dag 29,4°C.
Op 7 mei 2008 bereikte het KNMI-station Hoek van Holland als eerste officiële KNMI-station de zomerse grens van 25°C voor 2008. Voor veel plaatsen was 7 mei 2008 wel de start van een zomerse periode met acht dagen op rij van boven de 25°C en droog.

In 2020 in de nacht naar 7 mei landelijk voor de vierde nacht op rij grondvorst en de derde nacht op rij lichte vorst op waarnemingshoogte, m.a.w. de IJsheiligen waren vroeg op pad. In de nacht naar 7 mei 2020 de koudste plek voor de tweede nacht op rij het KNMI-station Eelde met in de nacht naar 7 mei 2020 -1,1°C. Aan de grond op het KNMI-station Eelde voor de tweede nacht op rij matige vorst, in de nacht naar 7 mei met -6,1°C. Het KNMI-station Hupsel had in de weerhut -0,1°C als minimum en aan de grond -2,4°C. In Borculo geen (grond)vorst, het minimum was 1,3°C en aan de grond 0,8°C.
In 2019 in de nacht naar 7 mei voluit matige vorst aan de grond. De laagste temperatuur van -1,6°C op het KNMI-station Eelde op waarnemingshoogte en aan de grond daar -6,6°C. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden op waarnemingshoogte respectievelijk 2,1°C en 1,7°C en aan de grond 0,6°C en -0,7°C.
De -6,6°C aan de grond op het KNMI-station Eelde was geen record, want in 2011 op 5 mei op het KNMI-station Eelde op waarnemingshoogte met -3,4°C de laagste temperatuur van mei 2011 met aan de grond -8,0°C.

In 1976 op 7 mei op het KNMI-station Gilze-Rijen een maximum-temperatuur van 30,2°C, op het KNMI-station Volkel werd het 30°C en ook tropisch op de inmiddels opgeheven KNMI-stations Gemert en Soesterberg.

In 2021 in de nacht naar 7 mei de laagste temperaturen op waarnemingshoogte van 0,3°C op het KNMI-station Deelen gevolgd door 0,4°C op het KNMI-station Volkel. Aan de grond de laagste temperaturen op de KNMI-stations Eindhoven en Herwijnen met respectievelijk -2,2°C en -2,0°C. De KNMI-stations Hupsel en Twente hadden minima van respectievelijk 1,0°C en 1,1°C en aan de grond -0,9°C en -0,4°C.
Onderstaande foto maakte Peter de Vries. De paarden met een dekzeil, voor de Betuwe en het oosten van Brabant en Limburg eind van de nacht naar 7 mei 2021 en de vroege ochtend geen overbodige luxe met de natte sneeuw en hagel die daar viel.

MUGGEN IN MEI

In Nederland op 7 mei 2006 een heel ander opmerkelijk gebeuren. Toen waren wel miljoenen muggen die er voor zorgden dat er op de afsluitdijk voor fietsers geen doorkomen aan was. Ook auto’s moesten onderweg stoppen om de smurrie van hun voorruit te schrapen. En bij het Kooimeerplein bij Alkmaar stond een ware zandstorm omdat daar veel grondwerkzaamheden werden verricht voor het nieuwe AZ-stadion. Een inwoner van den Oever vertelde dat hij nog nooit in de 46 jaar dat hij daar woonde zo’n grote massa miljoenen muggen bij elkaar had gezien. Vermoedelijk veroorzaakt door de snelle weersomslag.

MOUNT EVEREST

De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is door de aardbeving in Nepal in 2015 gekrompen! De berg was sindsdien 2,5 centimeter lager, dit blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Nepalese hoofdstad Kathmandu ligt door de beving juist wat hoger en wel zo’n 90 centimeter en is ongeveer twee meter opgeschoven. Door de voortdurende botsing tussen de Indo-Australische en de Eurazische aardplaten, waardoor de aardbeving op 29 april 2015 ontstond, blijven de bergen in de Himalaya jaarlijks nog wel rond een centimeter groeien.

Op onderstaande foto de Mount Everest.

 De Amerikaanse ex-president Obama ging in 2019 met extra weermannen- en vrouwen proberen om de Amerikaanse bevolking er van te overtuigen dat de klimaatverandering grote gevolgen heeft ook voor Amerika. Met een 840 pagina’s tellend rapport en acht televisie-interviews met weermannen en -vrouwen vroeg Obama extra aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor Amerika. De klimaatverandering heeft nu al grote gevolgen voor Amerika en daarbij moeten we denken aan overstromingen, droogte, ernstige bosbranden en zeker niet in de laatste plaats mogelijk ook het ontstaan van tornado’s. Hoewel dit laatste nooit zal verdwijnen voor Amerika, omdat het land het meest gunstige continent ter wereld is voor de vorming van tornado’s. Met de huidige president Trump lijkt het nu eerder weer de andere kant op te gaan met het klimaatprogramma.

DE AQUARIDEN

Rond 7-8 mei kunnen we de meteorenzwerm van de Èta Aquariden weer aanschouwen, deze zijn afkomstig uit het sterrenbeeld Waterman. Rond 7-8 mei bereikt deze meteorenzwerm zijn maximale activiteit. De stofdeeltjes die je in de dampkring ziet verbranden, hebben ooit deel uitgemaakt van de beroemde komeet Halley.
We spreken meestal van “vallende sterren”, maar het zijn geen echte sterren. Het gaat hier om kleine gruisdeeltjes die met hoge snelheden van rond 50 kilometer per seconde de dampkring binnendringen en daar verbranden. Door de hoge snelheid en de wrijving van de lucht ontstaat een grote hitte die de omringende lucht en de verdampende meteoroïde ioniseert. Door dit ionisatieproces zien we langs de baan van de binnendringende meteoroïde een smalle lichtende lichtflits, die slechts even zichtbaar is. We zien dus niet de “vallende ster” zelf. De snel oplichtende flits wordt een meteoor genoemd. Het deeltje zelf noemt men een meteoroïde. Deze meteoroïden zijn veelal erg klein, gewoonlijk enkele millimeters tot enkele centimeters in doorsnede. Een deeltje van 12 gram en een doorsnede van een centimeter kan een meteoor met een helderheid als de planeet Venus weergeven. Betreft het nog helderder meteoren, dan spreekt men van vuurbollen. Erg grote en compacte deeltjes hoeven niet geheel te verbranden in de atmosfeer. Er kan dan een restant in de vorm van een meteoriet op aarde neerkomen. Veelal is de wrijvingsweerstand van de dampkring te groot en spat het deeltje nog boven de grond uit elkaar.

De meteorenzwerm van de Èta Aquariden bereikt op 7- en 8 mei zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’ n 30 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn snel en hebben nalichtende sporen.

Onderstaande meteoor was op 13 oktober 2009 in de avond heel goed zichtbaar op veel plaatsen in Nederland, ook in Borculo.

 

error: Content Protected