HomeHomepagedonderdag 9 september

donderdag 9 september

SEPTEMBER OP GROTE VOORSPRONG T.O.V. AUGUSTUS!
IN DE ACHTERHOEK DONDERDAGAVOND NEERSLAG RUIM IN DE DUBBELE CIJFERS!

DONDERDAG 9 SEPTEMBER 2021
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 10,6°C Heino tot 18,3°C Vlissingen
– hoogste temperatuur: 28,5°C Nieuw Beerta tot 23,4°C Vlieland
– neerslag: nacht droog, overdag 2,9 mm Vlissingen
– zon: 11,5 uur Stavoren tot 5,5 uur Westdorpe
– hoogste windstoot 39 km/uur Den Helder

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 12,7°C     hoogste temperatuur: 28,1°C
neerslag: 0,2 mm (onweer)     zon: 8,9 uur     hoogste windstoot: 20,9 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 9 SEPTEMBER 2020
KNMI-STATIONS
– laagste temperatuur: 13,7°C Maastricht tot 17,9°C Wijk aan Zee
– hoogste temperatuur: 25,3°C Eindhoven tot 18,5°C Terschelling, Vlieland
– neerslag: nacht droog, overdag 3 mm Nieuw-Beerta
– zon: 4,3 uur Maastricht tot zonloos o.a. Deelen, Hoogeveen
– hoogste windstoot 49 km/uur Vlieland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 16°C     hoogste temperatuur: 20,4°C
neerslag: 0,4 mm     zonloos     hoogste windstoot: 32,2 km/uur

DATUMRECORDS 9 SEPTEMBER BORCULO
maximum-temperatuur:  30°C in 2012 tot 15°C in 1984
minimum-temperatuur: 3,5°C in 1986 tot 17,1°C in 2000
natste dag: 14 mm in 1984
zonnigste dag: 12,2 uur in 2006

DATUMRECORDS 9 SEPTEMBER KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 30,4°C Eelde in 1928 tot 11,8°C Den Helder in 1912
minimum-temperatuur: 0,7°C Deelen in 1986 tot 19,1°C Vlissingen in 2005
natste dag: 53,6 mm Gilze-Rijen in 2005

BIJZONDERHEDEN (DONDERDAG) 9 SEPTEMBER

In de nacht naar donderdag de laagste temperaturen in Salland met op het KNMI-station Heino 10,6°C. In het zuidwesten en noordwesten van het land minimum-temperaturen van boven de 15°C, het hoogste in Zeeland met op het KNMI-station Vlissingen 18,3°C. In het binnenland op de KNMI-stations Cabauw en Eindhoven een laagste temperatuur van 15°C en hoger.
Donderdag een overgangsdag van het prachtige zomerse weer naar wisselvalliger en koeler weer, maar daar was donderdag voor het grootste deel van de dag nog weinig van te merken. Donderdagochtend was dat al merkbaar in het zuidwesten/zuiden van het land met meer bewolking waaruit lokaal al een “spat” regen viel. Voor de rest van het land nog een droge periode tot ver in de middag waarbij de bewolking wel langzaam toenam. De meeste zon was dan ook voor het noorden/noordoosten van het land tot rond 11 uur, in het uiterste zuiden tot rond 6 uur. Vanaf de namiddag vielen in het zuiden van het land de eerste wat stevige buien met lokaal ook onweer en later ook verder noordwaarts. Van de KNMI-stations had Vlissingen de hoogste aftapping van nog geen 3 millimeter. Maar in Doetinchem viel al 18 millimeter, Silvolde 16 millimeter, Varsseveld 9 millimeter en Zelhem 6 millimeter.
De temperaturen liepen nog op tot boven de zomerse grens van 25°C in het grootste deel van het land. Alleen in de kustgebieden van Zuid-Holland, het westen van Friesland en de Waddeneilanden bleven onder de 25°C. De maximum-temperaturen liepen uiteen van 28,5°C op het KNMI-station Nieuw Beerta tot 23,4°C op het KNMI-station Vlieland. De KNMI-stations Hupsel en Twente kwamen respectievelijk tot 28,0°C en 27,4°C. De wind trok overdag al wat aan tot vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied.

Over de eerste negen etmalen van september is het etmaalgemiddelde in Borculo 17,9°C en dat was over de eerste negen etmalen van augustus 17,7°C. Het verschil in het gemiddeld maximum bevestigt dit nog eens extra! September heeft nu in Borculo een gemiddelde maximum-temperatuur over de eerste negen etmalen van 24,2°C tegen 22,0°C over de eerste negen etmalen van augustus. Het verschil in zonuren is ook zeer groot van 86 uur nu in september tot slechts 35 uur in augustus over de eerste negen etmalen. Neerslag is nu in september in Borculo 0,2 millimeter gevallen op de donderdagavond, in augustus viel 21 millimeter in augustus over de eerste negen etmalen. Voor Borculo kwam donderdagavond een eind aan negen droge etmalen, de langste periode sinds half juni.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons, ze zijn er weer de pompoenen in allerlei vormen en maten.

– In 2020 in de nacht naar 9 september hoge minima met op de KNMI-stations Ell en Maastricht als enige nog onder de 15°C met de laagste temperatuur. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden als laagste temperatuur respectievelijk 17,1°C en 16,4°C en het hoogste minimum 17,9°C op het KNMI-station Wijk aan Zee. Overdag op de KNMI-stations Eindhoven en Westdorpe nog respectievelijk 25,3°C en 25,1°C. In Borculo werd het nog net een warme dag met 20,4°C en de tweede zonloze dag op rij en dat was in Borculo sinds begin maart niet meer voorgekomen.

– In 2019 in de nacht naar 9 september de laagste temperatuur van 4°C op het KNMI-station Ell en aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Gilze-Rijen met 1,2°C. Het is deze maand nog niet aan de orde geweest, maar kijk van grondvorst in deze tijd van het jaar ook niet vreemd op. Vanaf 9 september 1986 op het KNMI-station Eelde acht nachten op rij met grondvorst en op het KNMI-station Twente zeven nachten op rij grondvorst.

WARME DAGEN

Rond deze tijd is 20°C voor overdag nog heel normaal, oftewel een warme dag en dat lukte donderdag 9 september ook in Borculo, het was de 8e warme dag van deze maand. In 2019 op 9 september de vijfde dag op rij waarop de 20°C niet werd bereikt. In 2019 t/m 9 september in Borculo drie warme dagen en vorig jaar september over dezelfde periode vijf warme dagen. In september 2018 t/m 9 september zeven warme dagen, alleen op 7- en 8 september lukte het niet. In september 2017 over dezelfde periode vijf warme dagen. In 2016 op 9 september was voor Borculo de negende warme dag op rij voor september. De laatste dag waarop de 20°C niet werd gehaald in Borculo was daarvoor 21 augustus met 19,8°C. In september 2017 in Borculo op 9 september de vierde dag op rij waarop de 20°C niet werd gehaald.

De negen warme dagen op rij in september 2016 was toen al de langste reeks voor september sinds half september 2014. Uiteindelijk kwam Borculo in september 2016 tot een reeks van 19 warme dagen op rij en daarmee de langste periode voor september sinds september 1982. Ook in september 1982 kwam Borculo tot 19 warme dagen op rij, deze begon toen op 3 september. In september 2006 in Borculo ook nog een reeks warme dagen op rij van 17.
In Borculo op 9 september 2014 een hoogste temperatuur van 17,9°C. In Borculo kwam daarmee op 9 september 2014 een einde aan acht dagen op rij met een maximum-temperatuur van boven de 20°C, een paar dagen later kwam het opnieuw tot een reeks van tien warme dagen. Acht warme dagen op rij begin september 2014 was in Borculo sinds begin augustus daarvoor niet meer voorgekomen. Voor september acht warme dagen op rij, daarvoor moesten we toen in Borculo terug naar eind september 2011.

Bijzonder is dat september 2016 met totaal 27 warme dagen evenveel warme dagen had als juli 2016. September 2016 heeft het hoogste aantal warme dagen voor september in Borculo sinds 1981.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in de Waterleidingduinen nabij Kudelstaart.

Sinds 1901 kwam het in september in Nederland twee keer tot een regionale hittegolf. Van 9 t/m 14 september 1919 registreerde het KNMI-station Maastricht vier tropische dagen en een zomerse dag waarmee ruim was voldaan aan de voorwaarden voor een hittegolf. Op het KNMI-station De Bilt lukte dat destijds net niet doordat het op 14 september net geen 25°C werd. Ook in 1947 kwam het tussen 11 en 16 september op het KNMI-station Maastricht tot een hittegolf. Dit was de laatste september-hittegolf in Nederland op een officieel KNMI-station! Maar in september 1999 wel een hittegolf op een aantal lokale stations, ook in Borculo.
Maar door de homogenisatie van data door het KNMI is de hittegolf van september 1919 op het KNMI-station Maastricht sinds 2016 wel komen te vervallen.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2017 op 9 september lagen de hoogste- en laagste temperatuur overdag beide in Limburg en de onderlinge afstand was slechts 55 kilometer tussen Ell en Maastricht. Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 18,7°C op het KNMI-station Ell tot 16,2°C op het KNMI-station Maastricht.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries op Schiphol, ook daar nat in het etmaal van 8 september 2017 met 67 millimeter. De meeste neerslag in de nacht daarop naar 9 september 2017 op het KNMI-station Voorschoten met 38 millimeter.
Voor veel plaatsen was er neerslag van betekenis gevallen, zo kon men in Kijkduin in de ochtend van 9 september 2017 over 24 uur 79 millimeter aftappen, in Kudelstaart over 36 uur 68 millimeter en in Leiden 109 millimeter. Van de KNMI-stations kon Voorschoten in het etmaal van 8 september 2017 76 millimeter noteren en het KNMI-station Eindhoven slechts twee millimeter. In Goedereede over het etmaal van 9 september 69 millimeter.

Onderstaand plaatje is van “hetweeractueel” van eind ochtend 9 september 2016, Borculo met de laagste temperatuur op dat moment.

In de nacht naar woensdag 9 september 2015 minimum-temperaturen van 5,6°C op het KNMI-station Twente en aan de grond had het KNMI-station Twente 2,4°C. Maar wel grote verschillen in het oosten van het land, zo had het KNMI-station Hupsel aan de grond 6,3°C.
Onderstaande foto maakte Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk, de foto is van de ochtend van 9 september 2015 om 11 uur. De temperatuur was toen 12,6°C.

Op 9 september 2006 op het KNMI-station Twente met 4,7°C de laagste temperatuur van september 2006. Aan de grond op het KNMI-station Twente zelfs 1,5°C.

Het KNMI-station Nieuw Beerta kon op 9 september 2002 de 50e dag op rij noteren met een temperatuur van boven de 20°C. Op de KNMI-stations Hupsel en Twente werd het die dag 9 september 2002 zomers warm met 27,5°C en dat werd uiteindelijk de hoogste temperatuur van die maand.

Op onderstaande foto een bovenaanzicht van het KNMI-station Nieuw Beerta.

Op 9 september 1998 nog een windhoos die dwars door Deventer trok. Ook getroffen werden Teuge, Twello, deel van Terwolde, Schalkhaar, Nieuw-Heeten en Haarle. In Beekbergen viel toen 16 millimeter in paar minuten tijd. In het Zeelandse Clinge ook nog een windhoosje en 25 millimeter aan neerslag.

Op 9 september 1986 daalde de temperatuur in het Zeeuwse Kapellebrug naar 1,9°C.

Op 9 september 1969 op het KNMI-station Eelde een maximum-temperatuur van 24,9°C.

De laagste temperatuur voor 9 september voor het KNMI-station De Bilt is 3,7°C uit het jaar 1966.

CORIOLISKRACHT

Een opmerkelijk gegeven is nog wel dat rond het gebied van de evenaar wel onweersbuien ontstaan maar geen depressiesystemen. De reden dat er geen depressiesystemen ontstaan komt doordat de Corioliskracht te zwak is in dit gebied. De Corioliskracht is een schijnbare kracht die opgewekt wordt door de draaiing van de aarde en deze is afhankelijk van de breedtegraad op de aarde. Deze kracht werd ontdekt door Gaspard Coriolis en beschreef het in 1835. Op de evenaar is deze kracht nul en op de Noordpool en de Zuidpool is deze maximaal. De Corioliskracht zou er niet zijn als de aarde stil zou staan.
De Corioliskracht is goed zichtbaar bij de beweging van de wolkenmassa’s rond een lagedrukgebied. Door de Corioliskracht stromen de wolkenpartijen niet recht naar het centrum van het lagedrukgebied, maar de wolkenpartijen verkrijgen een afbuiging naar rechts en hierdoor cirkelen ze a.h.w. om het depressiecentrum heen richting de kern van de depressie. Op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in, op het zuidelijk halfrond met de wijzers van de klok mee.

Hieronder ziet U het effect van de Corioliskracht.

   Het plaatje linksboven is een schematische weergave van de stroming rond een lagedrukgebied op het noordelijk halfrond van de aarde. Hierbij wordt de afbuiging naar rechts als gevolg van de Corioliskracht goed zichtbaar. Op de foto rechtsboven in principe hetzelfde, maar dan weergegeven met de bewolking.

error: Content Protected