HomeHomepagemaandag 27 november

maandag 27 november

HET HELE LAND MAANDAG ZONLOOS EN DE MEESTE STATIONS NEERSLAG IN DE DUBBELE CIJFERS!
NOVEMBER 2023 NADERT IN BORCULO DE NATSTE NOVEMBERMAAND!

MAANDAG 27 NOVEMBER 2023
KNMI-STATIONS

– laagste temp. nacht: 2,7°C Maastricht tot 6,1°C Vlieland
– laagste temp. etmaal: 0,3°C Hupsel, Twente tot 4,2°C Vlissingen
– aan de grond: 0,2°C Eelde, Nieuw Beerta en 0,3°C Maastricht, Twente
– hoogste temp. etmaal: 9,3°C Vlissingen tot 4,4°C Hupsel
– hoogste temp. overdag: 9,3°C Vlissingen, 3,5°C Nieuw Beerta
– neerslag: nacht 13,6 mm Den Helder, overdag 23,6 mm Arcen
– neerslag etmaal: 32,3 mm Arcen en 32 mm Eindhoven
– zon: hele land zonloos
– hoogste windstoot 72 km/uur Lauwersoog
– hoogste windkracht 7 hard Lauwersoog, Vlieland, IJsselmeer

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 0,7°C     a/d grond: 0,1°C
hoogste temp. nacht: 5,0°C     hoogste temp. overdag: 4,0°C
neerslag: 20,4 mm (regen/natte sneeuw)     zonloos     hoogste windstoot: 26 km/uur

EEN JAAR GELEDEN 27 NOVEMBER 2022
KNMI-STATIONS

– laagste temperatuur: 2,2°C Ell tot 7,2°C Vlieland
– a/d grond: 0,8°C Ell en 1,1°C Maastricht
– hoogste temperatuur: 9,2°C Maastricht tot 6,2°C Nieuw Beerta
– neerslag: nacht 1,9 mm Vlissingen, overdag 7,7 mm Vlissingen
– zon: 0,5 uur Twente, 0,2 uur Hupsel en overige zonloos
– hoogste windstoot 56 km/uur Hoek van Holland

WEERSTATION-BORCULO
laagste temperatuur: 4,6°C     a/d grond: 3,7°C     hoogste temperatuur: 7,7°C
neerslag: 1,4 mm     zonloos     hoogste windstoot: 20,9 km/uur

DATUMRECORDS 27 NOVEMBER BORCULO
maximum-temperatuur:  13,4°C in 2006 tot -0,5°C in 1993
minimum-temperatuur: -4°C in 1993 tot 8,6°C in 2019
natste dag: 20,4 mm in 2023
zonnigste dag: 6,6 uur in 2000

DATUMRECORDS 27 NOVEMBER KNMI-STATIONS
maximum-temperatuur: 16,1°C Volkel in 1983 tot -2,7°C Stavoren in 1993
minimum-temperatuur: -11,9°C Den Helder in 1915 tot 10,8°C Vlissingen in 1994
natste dag: 48,1 mm Deelen in 1983

BIJZONDERHEDEN (MAANDAG) 27 NOVEMBER

Maandag 27 november voor veel plaatsen gekscherend één bui, maar die duurde dan wel nagenoeg de hele dag. Neerslag tot in de dubbele cijfers, de meeste neerslag in de zuidelijke provincies met op de KNMI-stations Eindhoven en Arcen respectievelijk 27,8- en 27,6 millimeter. In het oosten en zuidoosten van het land viel ook wat natte sneeuw en in de hogere delen ook wat sneeuw die bleef liggen.
In het verloop van de temperatuur zat niet veel verschil voor veel stations. Zo ging het KNMI-station Maastricht van 2,7°C als minimum in de nacht naar maandag naar het maximum van 4,9°C. Het KNMI-station Vlieland met 6,1°C als hoogste minimum ging naar het maximum van 7,1°C. Maar in de oostelijke delen van het land ging de temperatuur voor veel stations alleen maar in dalende lijn en werd de maximum-temperatuur al bereikt in de nachtelijke uren. Zo ging Borculo van 5,0°C als maximum-temperatuur even na middernacht constant in dalende lijn tot om 19 uur 0,8°C. Het hele land had maandag 27 november een zonloze dag.

In Borculo viel in het etmaal van maandag 20,4 millimeter neerslag en daarmee staat november nu op 125 millimeter. November 2023 is nu al de natste novembermaand voor Borculo sinds 1996 toen 140 millimeter viel en dat is ook de natste novembermaand voor Borculo. De droogste novembermaand had Borculo in 2011 met slechts 7 millimeter.
Voor Borculo maandag 27 november met 20,4 millimeter over het etmaal ook een nieuw datumrecord voor de neerslag. Het oude datumrecord stond op 10 millimeter van 27 november 2017.

Normaal voor de laatste decade van november is voor De Bilt 17 uur zon, maar dat wordt lang niet elk jaar gehaald. In 2020 had op het KNMI-station De Bilt de zon in de derde decade van november t/m 27 november 16 uur geschenen, in november 2019 over dezelfde periode 17 uur, in november 2021 57 uur en in november 2022 18 uur. Nu in november 2023 telt het KNMI-station De Bilt in de laatste november-decade 8,6 uur zon. Maar in november 2018 was dat veel slechter met nog maar 2,5 uur zon. In 2017 over dezelfde periode 12 uur zon.
In 2016 kwam het KNMI-station De Bilt uit op 41 uur zon in de laatste novemberdecade. Alleen de derde novemberdecade van 1921 was toen met 52 uur zonniger.

In Borculo in de derde decade van november inmiddels negen uur zon, over dezelfde periode in november 2022 17 uur zon, in november 2021 15 uur, in november 2020 18 uur en in november 2019 14,5 uur. In 2018 op 27 november de vierde zonloze dag op rij en dat hadden we in Borculo sinds december 2017 niet meer meegemaakt. Eind 2017 in december in Borculo nog acht zonloze dagen op rij. In 2018 in de derde november-decade in Borculo t/m 27 november 2,2 uur zon en voor de hele derde decade werd dat nog 12 uur. De somberste derde novemberdecade voor Borculo is nog die van 1997 met slechts drie uur zon. Wat een verschil met 2016 met 34 uur zon in de derde november-decade.

Voor het verdere laatste nieuws  klik op:  KNMI     WEER     WEERPLAZA

Onderstaande foto maakte Peter de Vries, met de regen krijgt het riool niet alleen water te verwerken, er gaat ook heel wat blad mee het riool in.

– In het etmaal van 27 november 2022 de laagste temperaturen op het KNMI-station Ell met 2,2°C in de weerhut en 0,8°C aan de grond. Verder ook nog neerslag van betekenis met vanaf middernacht tot in de avond 19 uur op de KNMI-stations Vlissingen en Wilhelminadorp met respectievelijk 10,2- en 8,9 millimeter. In de nachtelijke uren viel op de KNMI-stations Vlissingen en Hoek van Holland respectievelijk 1,9- en 1,3 millimeter en overdag op de KNMI-stations Vlissingen en Westdorpe respectievelijk 7,7- en 5,6 millimeter.

– In 2021 in de nacht naar 27 november in het zuiden van het land de laagste temperaturen met bijna matige vorst, aan de grond kwam het daar wel tot matige vorst. Tot lichte vorst kwam het in Brabant, het oosten van Zeeland en het westen van Limburg. Verder noordwaarts bijna overal boven het vriespunt, alleen op Terschelling ook nog net lichte vorst en in de regio Leeuwarden nog grondvorst. De laagste temperatuur werd bereikt op het KNMI-station Woensdrecht met -4,2°C en dat werd de laagste temperatuur van de herfst van 2021 en dat werd bereikt na 7 uur in de ochtend. Overdag op 27 november 2021 op het KNMI-station Heino met 3,5°C het laagste maximum van november 2021.
Op de Veluwe viel in de nachtelijke uren tot op de vroege ochtend sneeuw tot een sneeuwdek van 3- tot 5 centimeter. Overdag viel in het oosten van het land ook wat natte sneeuw, ook in Borculo.

 – In 2020 in de nacht naar 27 november de laagste temperatuur in de kustgebieden met zelfs (grond)vorst en dat zien we niet vaak. De laagste temperatuur tot 7 uur -1,7°C op het KNMI-station Terschelling en na 7 uur daalde de temperatuur daar naar -1,8°C. Daarmee had het KNMI-station Terschelling eerder de eerste vorst te pakken dan o.a. het KNMI-station De Bilt en dat mag best bijzonder worden genoemd. Aan de grond de laagste temperatuur op de KNMI-stations Terschelling en Vlieland met -2,1°C en op de KNMI-stations Den Helder en Wijk aan Zee respectievelijk -1,3°C en -1,4°C. Verder landinwaarts de laagste temperatuur op waarnemingshoogte op het KNMI-station Leeuwarden met 0,5°C gevolgd door het KNMI-station Maastricht met 3,0°C. Aan de grond verder landinwaarts de laagste temperatuur op het KNMI-station Leeuwarden met 0,0°C, op het KNMI-station Berkhout 0,9°C en dan het KNMI-station Maastricht met 1,0°C.

– In 2018 in de nacht naar 27 november de laagste temperatuur van -1,4°C op het KNMI-station Nieuw Beerta en aan de grond -1,9°C.

Onderstaande foto is van de woonplaats van de Kerstman, Rovaniemi op 27 november 2010 met -20°C overdag, in 2020 op 27 november was het daar -5°C met een dun sneeuwdekje, in 2021 op 27 november ook een dun sneeuwdekje met een temperatuur rond 10.30 uur van -18°C en in 2022 op 27 november op de vroege ochtend slechts -3°C met wat lichte sneeuw. Nu in 2023 op 27 november sneeuw met -15 °C.

TEMPERATUREN NOVEMBER

In 2018 op 27 november was voor Borculo de tiende te koude dag op rij voor de tijd van het jaar. Daarmee had november zijn thermische voorsprong helemaal verschoten. In Borculo lag november 2018 t/m 15 november met 8,6°C als etmaalgemiddelde nog 2,7°C boven het gemiddelde voor november. Tot en met 27 november was het etmaalgemiddelde gedaald tot 6,1°C en daarmee was de thermische voorsprong gedaald tot 0,2°C. November 2018 werd de eerste maand sinds maart die niet veel te zacht werd afgesloten.
November 2017 verliep 0,5°C zachter dan normaal. In 2016 eind november nog een winterse speldeprik. November 2016 kwam uit op een etmaalgemiddelde van 4,9°C en daarmee sinds 2010 weer een te koude novembermaand en zelfs de koudste november sinds 1998 die een etmaalgemiddelde had van 3,2°C.

Het bovenstaande in ogenschouw genomen mogen we nu thermisch nog niet klagen, het kan nog erger in november en dat met winterse temperaturen. In 2016 in de nacht naar 27 november oplopende temperaturen i.t.t. de gebruikelijke daling van temperatuur. Voor het oosten van het land betekende dat voor het etmaal van 26 november 2016 geen ijsdag, want dan had de temperatuur om 1.00 uur in de nacht onder de 0°C moeten liggen. Ook in Borculo op de valreep geen ijsdag op 26 november 2016, de temperatuur liep in Borculo nog op tot 1,1°C om 1.00 uur.
Van de KNMI-stations Heino, Hupsel en Twente lag de temperatuur tot ver in de avond nog onder het vriespunt. Uiteindelijk kwamen ook die boven het vriespunt uit. Het KNMI-station Hupsel had om 1.00 uur 1,2°C. Voor het KNMI-station Hupsel was het daarmee wel de op één na laagste maximum-temperatuur voor 26 november. In Hupsel was het alleen op 26 november 2005 met een maximum-temperatuur van 0,8°C nog net wat kouder.
De metingen lopen officieel van 1.00-1.00 uur GMT-tijd en dat staat voor Greenwich Mean Time. Deze tijd geldt voor de tijdzone van het Britse Koninkrijk en voor ons betekent dat 1 uur later in de wintertijd en 2 uur later in de zomertijd.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in Kudelstaart, voor een regenboog heb je naast buien wel wat zon nodig.


In 2015 rond deze tijd een heel ander verhaal voor november, toen was het de vraag of november het kon redden om warmer in de boeken te gaan dan oktober 2015. Tot en met 27 november stond het etmaalgemiddelde van november 2015 in Borculo op 9,4°C en oktober stond t/m de 27e op een etmaalgemiddelde van 9,8°C! In 2003 was in Borculo november warmer dan oktober! Oktober 2003 had in Borculo een etmaalgemiddelde van 7,3°C en november 7,8°C.
De gemiddelde maximum-temperatuur was in november 2015 t/m 27 november 12,2°C en dat was in oktober 2015 t/m de 27e 13,4°C. De gemiddelde minimum-temperatuur in november 2015 t/m 27 november stond op 6,6°C en dat was over de eerste 27 oktoberetmalen van 2015 6,2°C.
Uiteindelijk werd oktober 2015 wel warmer afgesloten dan november 2015 met 9,8°C tegen 9,2°C in november met het etmaalgemiddelde. Het gemiddelde minimum in november 2015 was wel hoger dan van oktober 2015 en wel met 6,5°C tegen 6,1°C.
Normaal voor de hele maand november is een gemiddeld minimum in Borculo van 3°C. In 2009 lag het gemiddelde minimum van november met 7,1°C ook hoger dan het gemiddelde minimum van oktober 2009 met 6,6°C.

BLAUWE ENERGIE

Koning Willem-Alexander heeft 26 november 2014 de installatie die bekend is onder de naam “blauwe energie” in gebruik gesteld. Het is niet voor niets dat deze installatie op de Afsluitdijk staat. De locatie is ideaal, met aan de ene kant het zoute water van de Waddenzee en aan de andere kant het zoete water in het IJsselmeer. Het is in feite nog wel een proefinstallatie, maar dan wel in een grotere vorm. De eerste proefinstallatie stond in Harlingen.
Het bij elkaar brengen van zoet en zout water levert energie op. In laboratoria is dat uitgebreid getest en vanaf 26 november 2014 gebeurt dat ook in de praktijk. Op de Afsluitdijk staat een kleine centrale waarmee op deze manier in een natuurlijke omgeving stroom wordt opgewekt.

Onderstaand plaatje heeft te maken met blauwe energie. Maar wat is blauwe energie oftewel “blue energy”.

In het noorden van het land is men bezig met het project “blue energy”. In Nederland nog volop de discussie over CO2-opslag bij kolencentrales en/of dat kernenergie nu wel of niet schoon is, gaat men in het noorden van het land proberen om energie uit water te halen. Deze methode wordt ook wel “blue energy” genoemd. De basis van deze methode is dat er een verschil is in de zoutconcentraties tussen zeewater en zoetwater. De eerste proefcentrale staat in Harlingen, deze centrale kan al 10 KiloWatt (KW) elektriciteit leveren. De opzet van deze proef is om uiteindelijk een centrale te bouwen die rond de 200 MegaWatt (MW) kan leveren. In Principe moet 1 kubieke meter (M³) zoetwater die per seconde de zee instroomt 1 MW kunnen leveren. Dan te bedenken dat er in Nederland ongeveer 3300 M³ zoetwater per seconde de zee instroomt, omgerekend moet dat 3300 MW kunnen opleveren. Daarentegen levert een kolencentrale ongeveer 300 MW, bij een rendement van 50% kun je dan al vijf kolencentrales vervangen. Maar zover is het nog lang niet, ongetwijfeld zullen er nog wel haken en ogen aan het project kleven. Kan overvloedige regenval misschien toch nog ergens goed voor zijn in de toekomst.
Hieronder een principeschets van “blauwe energie”.
 

Als het aan de onderzoekers ligt, is de proefcentrale op de Afsluitdijk nog maar een begin. In 2016 is een volgende stap gezet, een demonstratiecentrale die 500 kilowatt oplevert, genoeg stroom voor 1250 huishoudens. Het einddoel is een installatie met een capaciteit van 200 megawatt. Daarmee kunnen 500.000 gezinnen van stroom worden voorzien, maar zover is het nog lang niet.

In 2023 is er opnieuw subsidie verleend, daarmee wordt de bestaande centrale opgeschaald naar een grotere centrale met een capaciteit van 16,5 kilowatt. Ook wordt verder onderzoek gedaan naar nieuwe technieken waarmee een positieve bijdrage geleverd wordt aan de ecologie van het Waddengebied. Het plan is om de centrale op te schalen naar een produktie van jaarlijks 132.000 kilowatt-uur en daarmee goed om ruim 40 woningen jaarlijks van duurzame stroom te voorzien met deze nieuwe techniek.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2017 in de nacht naar 27 november de laagste temperatuur van 1°C op het KNMI-station Cabauw en aan de grond alleen grondvorst op het KNMI-station Cabauw met -1,1°C.

In 2016 in de nacht naar 27 november de laagste temperatuur van -3,2°C op het KNMI-station Eindhoven en aan de grond -5,6°C. In Borculo daalde de temperatuur tot -1,7°C in de weerhut en aan de grond tot -2,6°C.

In 2015 in de nacht naar 27 november de laagste temperatuur van -1,6°C op het KNMI-station Woensdrecht. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Eindhoven met -4,4°C. Het KNMI-station Hupsel in de Achterhoek had +0,1°C in de weerhut en aan de grond -3,7°C aan de grond. In Borculo daalde de temperatuur tot -0,3°C in de weerhut en aan de grond -1,5°C.

Op 27 november 2013 werd in Groningen de rust verstoord door een aardbeving als gevolg van de aardgaswinning. Dit keer met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter en deze werd geregistreerd in Appingedam.

In 2010 lag er in de ochtend van 27 november 10 centimeter sneeuw op Walcheren. Op het KNMI-station Hoogeveen van 27 november t/m 4 december 2010 zelfs negen ijsdagen op rij.

Op onderstaande foto de ijsbaan in Borculo op 27 november 2010, het begin van een ijsvloertje was er. Van 2011 t/m 2017 is er van een ijsvloertje totaal geen sprake.

Op 27 november 1983 op de KNMI-stations Eindhoven en Volkel 16,1°C en op het KNMI-station Maastricht 16°C, deze temperaturen werden gemeten in de nachtelijke uren tussen 3- en 5 uur. Ook woedde er die dag een zware storm waarbij de luchtdruk op het KNMI-station Eelde daalde tot 954,2 hectopascal. Dit is de laagste luchtdruk voor Nederland sinds 1901. In Dieren viel 57 millimeter neerslag en Katwijk a/d Rijn had een ochtendaftapping over 24 uur van 55 millimeter. Het KNMI-station De Bilt had met 15,1°C en 45,4 millimeter neerslag voor beide een datumrecord.

In de ochtend van 27 november 1939 over 24 uur in Boxtel 35 millimeter.

Op 27 november 1923 lag er in Doorn 15 centimeter sneeuw en op 27 november 1925 acht centimeter sneeuw.

In 1856 op 27 november veel sneeuw op de weg Amersfoort-Putten en op het toenmalige hoofdstation van het KNMI in Utrecht viel 5 centimeter sneeuw.

In 1854 op 27 november een ijsdag op het toenmalige hoofdstation van het KNMI in Utrecht.

ALGEN

Heeft U er wel eens over nagedacht om auto te gaan rijden of vliegen op algen? Als we sommige wetenschappers moeten geloven is dat binnen een aantal jaren de gewoonste zaak van de wereld. Want diesel uit algen is niet alleen beter voor het milieu dan olie of eerste generatie biobrandstoffen als palmolie en soja. Het zou ook veel goedkoper zijn. Maar wordt die algenbelofte ook waargemaakt, of blijft het bij praatjes?
Algen zijn simpele organismen die via fotosynthese zonlicht en kooldioxide omzetten in opgeslagen energie. Ze bevatten olie in lipide-vorm. Lipide-vorm wil zeggen vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water maar wel oplosbaar in alcohol. Die olie wordt eruit gehaald en vermengd met ethanol, een zusje van alcohol, zodat biodiesel ontstaat. Biodiesel is een geschikte brandstof voor dieselmotoren in auto’s, vrachtwagens, bussen en andere voertuigen. Eén van de grootste voordelen van algendiesel is dat het gebruikt kan worden in de huidige dieselauto’s. Dit in tegenstelling tot andere alternatieve brandstoffen, zoals waterstof. En algen kun je ook kweken, dat deden ze bijvoorbeeld ook in Borculo.

Hieronder een deel van een installatie die in Borculo stond waar men algen kweekte. Voor deze techniek heeft men wel zon nodig. In Borculo werden groene algen geproduceerd, ook wel bekend onder de naam chlorella. Dat zijn dezelfde eencellige plantjes die lang geleden de aarde leefbaar maakten door CO2 om te zetten in zuurstof. De chlorella werd ontdekt in 1890 door de Nederlandse microbioloog Beyerinck.

Bovenstaande foto van de algeninstallatie in Borculo was een bassin met een waterdiepte van een halve meter. Een schoepenrad zorgde voor circulatie, zodat de algen voldoende licht op konden vangen. Het water werd verrijkt met CO2 afkomstig van de eigen drogerij. De algen werden continu geoogst via een draaiende trommelzeef waarin ze gecentrifugeerd werden tot een groene pap, daarna drogen tot een dikke pasta of poeder en klaar voor gebruik.

Een toename van algengroei zou het broeikaseffect ook kunnen verminderen. De algen nemen CO2 op en voeren dat af naar de diepte. Algen produceren dimethylsulfide (DMS) en dat bevordert ook de wolkenvorming. Dit heeft weer tot gevolg dat de aarde koeler blijft. Wateren met overtollig algengroei nemen meer CO2 op waardoor de CO2-concentratie in de atmosfeer afneemt en daardoor ook het broeikaseffect. Een deel van de koolstof daarmee wordt opgeslagen in het sediment van oceanen en meren en daar zijn we dan voorlopig dus weer vanaf. Zo simpel is het allemaal niet want er zitten twee kanten aan een toename van de algengroei in oceanen en zoete wateren. Voor natuurlijke ecosystemen is het niet goed.

Maar algen zijn ook uitermate geschikt als bron voor voeding, vitamines, grondstof voor medicijnen, ingrediënten voor honden- en paardenvoer op basis van algenkleurstoffen, visvoer, bestrijdingsmiddelen en ook voor voedingssupplementen. Ook de algen die in Borculo werden geproduceerd werden toegepast voor voeding en biodiesel. De chlorella bevat ook veel eiwitten en bijna alle soorten vitaminen, sporenelementen, gezonde omega-3 vetzuren en rond 40% olie. Voor de productie van biodiesel moet men ongeveer denken dat een hectare groene algen jaarlijks ruim 100 ton CO2 omzet in 15-20 ton biodiesel. Als je het Nederlandse dieselwagenpark op koolzaadolie wilt laten rijden dan heb je 4 miljoen hectare landbouwgrond met koolzaad nodig. Nederland heeft op dit moment slechts 2,3 miljoen hectare landbouwgrond. Met algenteelt is Nederland in theorie wel in staat om in haar eigen dieselbehoefte te voorzien.
Bovenstaande mag dan een positief verhaal zijn, inmiddels is de algeninstallatie in Borculo al jaren failliet! Uiteindelijk draait het wel om de euro’s!

error: Content Protected