HomeHomepagevrijdag 24 mei

vrijdag 24 mei

IJSHEILIGEN EIND MEI 2023 NOG NIET HET LAND UIT, GROOT VERSCHIL MET DIT JAAR!
IN APRIL SOMS EEN HOGERE TEMPERATUUR DAN IN MEI!

Voor weer-info klik op onderstaande links:

KNMI     WEERPLAZA     WEERONLINE    KMI-BELGIE     WEER.NL     WEERNIEUWS-VERWACHTING

   In 2023 op 23 mei werden de laagste temperaturen in de avond bereikt en daarbij kwam het lokaal al weer tot grondvorst. Na 20 uur op 23 mei 2023 tot middernacht de laagste temperaturen op waarnemingshoogte van 3,1°C en 3,7°C op respectievelijk de KNMI-stations Wijk aan Zee en Deelen. Aan de grond de laagste temperaturen van -1,0°C en -0,9°C op respectievelijk de KNMI-stations Eindhoven en Eelde. Na middernacht van 23- op 24 mei 2023 ging de temperatuur verder in dalende lijn tot de laagste temperaturen van 1,1°C en 1,5°C op respectievelijk de KNMI-stations Deelen en Gilze-Rijen. Aan de grond de laagste temperaturen van -2,4°C en -2,3°C op respectievelijk de KNMI-stations Gilze-Rijen en Eindhoven.
Kortom, de IJsheiligen waren eind mei 2023 nog niet het land uit! Groot verschil met dit jaar met slechts een bescheiden bezoek van de IJsheiligen in de nacht naar 9 mei! De laagste temperatuur aan de grond t/m donderdag 24 mei is nog deze maand -0,1°C op 9 mei op het KNMI-station Den Helder.

In 2019 in de nacht naar 24 mei net geen grondvorst, maar grondvorst eind mei komt vaker voor. In de nacht naar 24 mei 2015 een koude nacht met bezoek van de IJsheiligen. Toen op het KNMI-duinstation Wijk aan Zee kwam het als enige station zelfs nog tot lichte vorst op waarnemingshoogte. Verder op 12 KNMI-stations kwam het tot grondvorst en dat met name in een strook over het midden van het land van Noord-Holland tot in de Achterhoek en Twente en verder in het zuidoosten van Zeeland op het KNMI-station Westdorpe grondvorst. In de nacht naar 24 mei 2015 de laagste temperaturen van -0,6°C op het KNMI-station Wijk aan Zee. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met -3,7°C en dat was de elfde nacht van mei 2016 de bloeimaand met grondvorst op het KNMI-station Twente. Het was ook nog nooit zo koud geweest aan de grond op het KNMI-station Twente op 24 mei! In de Achterhoek had het KNMI-station Hupsel -2,1°C aan de grond. Het KNMI-station Westdorpe in Zeeland had ook grondvorst met -0,5°C.

In 2013 in de nacht naar 24 mei op waarnemingshoogte net geen vorst, de KNMI-stations Nieuw Beerta en Twente hadden met +0,3°C de laagste temperatuur. Verder al weer de tweede nacht op rij met op diverse plaatsen grondvorst! Het KNMI-station Hupsel in de Achterhoek had de laagste temperatuur aan de grond in de nacht naar 24 mei 2013 met -2,8°C. In Borculo was de laagste temperatuur in 2013 in de nacht naar 24 mei 1,5°C en aan de grond -0,5°C. Voor Borculo was het de laagste temperatuur voor 24 mei sinds 1981 en de tweede nacht op rij die niet eerder zo koud was sinds 1981.

Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser van zijn aardappelplantjes, deze hadden vorstschade opgelopen in de nacht naar 24 mei 2013.

– In 2021 verliep het etmaal van 24 mei nat en voor Borculo was het al weer de 22e dag van mei 2021 met regen. De meeste neerslag in de nacht naar 24 mei 2021 op de KNMI-stations Vlissingen en Voorschoten met respectievelijk 3,9- en 3,6 millimeter en overdag op de KNMI-stations De Bilt en Hoek van Holland met respectievelijk 12,8- en 8,4 millimeter. Vanaf middernacht tot in de avond om 20 uur de meeste neerslag op het KNMI-station De Bilt met 14,7 millimeter. In Kuinre viel over het hele etmaal 47 millimeter.
Ook in 2020 verliep het etmaal van 24 mei nat met o.a. in Borculo met 4,4 millimeter de hoogste neerslagaftapping sinds 12 maart daarvoor toen 11 millimeter naar beneden kwam. In 2020 op 24 mei viel in Nunspeet 8 millimeter, Diever 9 millimeter, Luttenberg 11 millimeter, Enschede 12 millimeter en Eerste Exloermond 13 millimeter.

– In 2019 in de nacht naar 24 mei bleef de deur voor de IJsheiligen nog net gesloten, in het noorden van Drenthe net geen grondvorst. De laagste temperatuur op waarnemingshoogte was 5,8°C op het KNMI-station Eelde en aan de grond op het KNMI-station Eelde precies 0,0°C.

– In 2016 op 24 mei voor Borculo met 12,1°C de laagste maximum-temperatuur voor 24 mei sinds het begin van de metingen in 1981. Het oude record voor 24 mei was 14,2°C in 2013. Wel een groot verschil met 24 mei 1989 toen het in Borculo 29°C werd.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in de omgeving Kudelstaart.

MEI SOMS KOELER DAN APRIL

Het kan soms verkeren dat mei koeler verloopt dan april! Een voorbeeld hiervan is 2007! Op 24 mei 2007 werd het 25,8°C in Borculo en dat was tevens de hoogste temperatuur van mei 2007 in Borculo. Het bijzondere van deze hoogste temperatuur van mei 2007 was dat deze met 25,8°C lager was dan de hoogste temperatuur van april 2007. April 2007 kende een hoogste temperatuur in Borculo van 28,8°C op 25 april! Voor Borculo was het toen de tweede keer sinds het begin van de metingen dat april een hogere temperatuur afleverde dan mei over de hele maand. De eerste keer was in april 1987 met 25°C op 29 april en 23,5°C in mei op de 26e mei. Gemiddeld ligt in Borculo de hoogste temperatuur in mei tussen de 27°C en de 28°C. En wat te denken van mei 2010 t.o.v. april 2010. Jawel, de hoogste temperatuur van april 2010 in Borculo was 26,5°C op 29 april en daar is mei 2010 niet aan toegekomen met een hoogste temperatuur van “slechts” 25,4°C op 23 mei!

In 2019 zou het ook bijna gelukt zijn met in april een hoger maximum dan in mei in Borculo. In mei 2019 was de hoogste temperatuur in Borculo gelijk met het maximum van april en wel in beide maanden 26,0°C.
Maar in mei 2018 was de hoogste temperatuur in Borculo t/m 27 mei nog 28,8°C, dat was tot dan lager dan de hoogste temperatuur van april 2018 met 29,7°C! Op 28 mei 2018 werd daar korte metten mee gemaakt toen het 31,3°C werd in Borculo en op 29 mei zelfs nog met 33,4°C.

Landelijk op de KNMI-stations in april 2019 wel een hoger maximum dan mei 2019. Op 24 april 2019 kwam het KNMI-station Deelen tot 26,8°C als hoogste temperatuur van april, mei 2019 had als hoogste temperatuur 25,4°C op het KNMI-station Hupsel op 19 mei.
Landelijk van de KNMI-stations was de hoogste temperatuur in april 2007 ook hoger dan in mei 2007. In april 2007 was de hoogste temperatuur 29,7°C op het KNMI-station Westdorpe tegen 26°C in mei 2007 op het KNMI-station Ell. Ook in 2010 zagen we een vergelijkend beeld, in april 2010 was landelijk de hoogste temperatuur 27,2°C op het KNMI-station Eindhoven, in mei 2010 was de hoogste temperatuur van mei landelijk 27,1°C op het KNMI-station Ell.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide van een libelle. Insecten zijn er inmiddels weer volop. Soms zijn ze prachtig gekleurd zoals onderstaande libelle, de hoefijzer azuurjuffer. Wist U overigens dat er van de libelle wereldwijd wel 5858 soorten voorkomen?

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

Onderstaande foto maakte Johan Effing uit Losser. Een zee aan margrieten daar aan de linkerzijde van het Zijland in Losser op 24 mei 2015.

Moeder Aarde was weer onrustig op 24 mei 2013, in de zee van Okhotsk in het verre oosten van Rusland kwam het tot een aardbeving met maar liefst een kracht van 8.3 op de schaal van Richter.

Op 24 mei 2010 werd met 27,1°C op het KNMI-station Ell de hoogste temperatuur gemeten van mei 2010. Ook in 2007 op 24 mei de hoogste temperatuur van mei met 26°C op het KNMI-station Ell.

Op 24 mei 1983 op het KNMI-station Maastricht 10,6°C als maximum-temperatuur en een regenduur van 19 uur. Verder in de periode 24- t/m 29 mei slechts 0,1 uur zon.

In 1982 op 24 mei een ochtendaftapping over 24 uur in Vaals en Onnen van 14 millimeter.

Op 24 mei 1943 werd er grote schade gemeld door hagel in o.a Zeeland, westelijk Brabant en in Noord- en Zuid-Holland. Veel schade was er vooral aan het vlas.

Op 24 mei 1931 op het KNMI-station Den Helder 27,2°C als maximum en op het KNMI-station Groningen (nu Eelde) 29,4°C.

In 1922 beleefden we rond deze tijd een zeer vroege hittegolf. Op de 24e op het KNMI-station De Bilt met 33,6°C een datumrecord, op het KNMI-station Maastricht werd het 33,7°C. Op het opgeheven KNMI-station Winterswijk werd het 33,7°C. Door de homogenisatie door het KNMI zijn deze maximum-temperaturen sinds 2016 herleid tot: de 33,6°C tot 32,8°C en de 33,7°C tot 33°C.

In 1905 verliep de nacht naar 24 mei koud met een minimum-temperatuur op het inmiddels opgeheven KNMI-station Breda van -2,5°C. Dat is nog steeds de laagste temperatuur voor de derde decade van mei. Op het inmiddels opgeheven KNMI-station Winterswijk daalde de temperatuur in die nacht tot -2°C.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide, een hele bijzondere foto! De boerenzwaluwen zoeken de gekste plekken uit om een nest te bouwen. Deze keer weer boven op de staldeur. Bouwkundig zijn ze wel professioneel bezig geweest. De geïsoleerde draad die naar het schrikdraad loopt, wordt ook als “steun” gebruikt. Het nest voelt stevig aan, maar of dat goed gaat…? Ze zitten in ieder geval droog, maar niet uit de wind, als de wind uit zuidelijke of westelijke richting komt.

MIST

Weet U dat mist tegenwoordig ook wordt weergegeven door automaten en niet door menselijke waarnemers zoals vroeger gebruikelijk was? Ook op Schiphol wordt al gebruik gemaakt van automaten. Dit kan op twee manieren en wel met transmissometers en met strooilichtmeters. Een transmissometer bestaat uit een zender die lichtflitsen produceert en een ontvanger, die meet hoeveel licht er uit een bundel is verdwenen. Op de ontvanger zit een filter om het menselijk oog zo goed mogelijk na te bootsen. Vaak zijn er twee ontvangers op verschillende afstanden van de zender, één ontvanger op ongeveer 12 meter voor de slechte zichtwaarden en één op 75 meter voor de wat betere omstandigheden. Het bereik van de in Nederland gebruikte transmissometers loopt van 8 meter tot 3000 meter.
Een strooilichtmeter wordt ook wel een scatterometer genoemd en deze bepaalt hoeveel licht de lucht verstrooit. Ook hierbij zijn weer een lichtbron en een detector nodig. Voor de bepaling van het zicht gebruikt de strooilichtmeter maar een klein beetje lucht, ongeveer 0,1 liter. Dit is meestal voldoende om zichtwaarden in de atmosfeer te bepalen van rond 10 meter tot 50.000 meter. Belangrijk is bij deze instrumenten dat de lenzen en filters goed schoon worden gehouden.
Hieronder een tweetal foto’s van zichtmeters, links een transmissometer en rechts een strooilichtmeter.
 

De zicht-instrumenten op de waarneemstations meten het zicht op ooghoogte van 1,75 meter. Op schiphol staan de zicht-instrumenten voor luchtvaartgebruikers opgesteld op een hoogte van 2,5 meter, een piloot zit nu eenmaal wat hoger dan een gewone burger of weggebruiker. De afstanden waarover men moet kunnen zien, zijn in de luchtvaart dan ook veel langer dan bij het wegverkeer. Op Schiphol beschikken alle banen over eigen zichtmeters. Daarnaast zijn er op enige afstand van de luchthaven extra meetpunten ingericht. Ook de scheepvaart heeft niet genoeg aan de waarneemstations van het KNMI. Langs de toegangswegen tot de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen bevinden zich langs de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde aanvullende zichtmeetposten.
Hieronder een foto van Schiphol met op de voorgrond een zichtmeter.

error: Content Protected