HomeHomepagezaterdag 8 juni

zaterdag 8 juni

IN 2023 OP 8 JUNI EEN BIJZONDERE NEERSLAGDAG VOOR DE ACHTERHOEK!
IN 2018 ROND DEZE TIJD OP WEG NAAR DE LANGSTE PERIODE WARME DAGEN ZO VROEG IN HET JAAR!

BIJZONDERHEDEN 8 JUNI

Voor weer-info klik op onderstaande links:

KNMI     WEERPLAZA     WEERONLINE    KMI-BELGIE     WEER.NL     WEERNIEUWS-VERWACHTING

 In 2023 op 8 juni voor de Achterhoek een bijzondere dag met neerslag. Het Achterhoekse KNMI-station Hupsel had als enige KNMI-station op 8 juni 2023 neerslag met 0,3 millimeter. Borculo had zelfs landelijk met 1,8 millimeter neerslag van een bui op de vroege ochtend de hoogste aftapping van het land.
Het KNMI-station De Bilt kon 8 juni 2023 al 27 droge etmalen op rij noteren en die periode zou nog aanhouden t/m 19 juni met geen druppel regen, 38 etmalen op rij. Voor het KNMI-station De Bilt de langste droge periode sinds 1901. In 1995 kon De Bilt een droge periode noteren van 28 etmalen en in 2007 33 etmalen.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries in het Drenthse landschap.

– Nederland had de IJsheiligen op bezoek in de nachtelijke uren naar 8 juni in 2000 en 2005. Toen nog grondvorst op het KNMI-station Gilze-Rijen met -0,1°C. In 2005 op 8 juni in Eerbeek op 10 centimeter nog -1,5°C en op het KNMI-station Twente -0,9°C. In 2018 op 8 juni over het hele etmaal op het KNMI-station Ell met 17,6°C als minimum het hoogste minimum van de maand.

– In 2018 een zeer lange periode met vrij constante (hogere) temperaturen, uitgezonderd de kustgebieden. Zo kon Borculo op 8 juni 2018 de 20e dag op rij boven de 20°C noteren. De laatste dag onder de 20°C was in Borculo 19 mei met 17,6°C. Voor Borculo toen de langste periode met warme dagen op rij sinds eind augustus / begin september 2016. Toen ook al de op één na langste periode zo vroeg in het jaar. Alleen in 1992 een periode van 21 warme dagen op rij en die begon al op 13 mei. Uiteindelijk kwam Borculo in 2018 vanaf 20 mei t/m 11 juni tot 23 warme dagen op rij. Voor Borculo de langste reeks warme dagen op rij die zo vroeg begon. In 2003 wel een langere periode van 25 warme dagen op rij, maar die begon “pas” op 26 mei.

– Voor de eerste helft van juni bedraagt het temperatuurrecord voor Nederland 36,1°C en dat werd bereikt op 8 juni 1915 op het inmiddels allang opgeheven KNMI-station Oudenbosch.

Onderstaande foto maakte Peter de Vries, op de foto ziet U materieel die paraat staat en wordt ingezet in tijden van onstuimigheid in de kustgebieden voor de reddingsbrigades.

BIJZONDERE HITTEGOLF

Overigens is 8 juni ook een bijzondere datum als het gaat om een hittegolf. Op 8 juni 1950 kwam er een einde aan een landelijke hittegolf die was begonnen op 2 juni. Een hittegolf met zeven zomerse dagen en vier tropische dagen. Opvallend in de rij van hittegolven is wel dat de hittegolf van juni 1950 de laatste was voor een hele lange periode, de eerstvolgende hittegolf was pas eind juli 1975. Met andere woorden een periode van 25 jaar met landelijk geen enkele hittegolf. De laatste landelijke hittegolf in Nederland dateert van eind juni begin juli 2015, daarvoor in juli 2013 en daarvoor van juli 2006. Opvallend is ook dat in de lijst van landelijke hittegolven sinds 1901 een kwart van alle hittegolven voorkwamen vanaf 1990 t/m 2006.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons van bloeiende lupine in het bos in de omgeving Klausheide.

8 JUNI ONWEERSDAG

De datum 8 juni staat een beetje bekend als een onweersdag. Zo trokken er in 1996 enkele zware buien over het land. Dat gaf op de vliegbasis Volkel in 1 uur tijd maar liefst 54 millimeter aan regen. Een jaar later was het weer raak. In 1997 viel er op het KNMI-station Twente 29 millimeter, maar dat in een tijdsbestek van slechts 20 minuten. En in 1998 was het in de eerste week van juni ook al raak. In 2007 op 8 juni kwam het ook tot noodweer met onweer en recenter in 2012 op 8 juni kwam het nog tot een windhoos in Montfort en langs de kust nog storm! Kennelijk ontlaadt een eerste warme periode zich begin juni regelmatig in enkele zware buien en dat heel vaak op 8 juni. In de o.a. de jaren 1997, 2003, 2007, 2010, 2011, 2014 en 2018 kwam het op 8 juni tot onweer en lokaal ook stevige onweersbuien.

In 2007 op 8 juni landelijk de eerste tropische dag van 2007, rond 12.45 uur kwam de temperatuur voor het eerst dat jaar boven de 30°C op een officieel KNMI-station en wel in het Limburgse Ell. Maar het KNMI-station Volkel kwam tot 31,9°C en dat werd ook de hoogste temperatuur van juni 2007. De hitte op die 8e juni 2007 werd later op de dag weer verdreven met zwaar onweer. In de loop van de middag van 8 juni 2007 ontstond er een enorm onweerscomplex boven het zuiden van Nederland. Zware regen- en onweersbuien trokken over Limburg, Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Voor de KNMI was dit reden om een weeralarm af te kondigen voor de zuid- tot zuidwestelijke helft van het land. De neerslagsommen logen er niet om. In Gouda viel in drie uur tijd 80 millimeter neerslag, op veel plaatsen in Brabant kwam het tot wateroverlast en in het Brabantse Goirle werd een vrouw gedood door de bliksem. Volgens het KNMI lag op de namiddag/avond van 8 juni 2007 enige tijd de bliksemintensiteit in het zuiden van het land op 500 ontladingen per minuut.

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In 2019 op 8 juni overdag tot ver in de middag een onstuimige periode met veel wind, op de pier van IJmuiden en op het IJsselmeer werd zelfs even stormkracht bereikt windkracht negen. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad op het meetstation op de Houtribdijk werd een windstoot van 94 kilometer per uur bereikt en op de pier van IJmuiden 96 kilometer per uur. Ook in het binnenland zware windstoten met op de KNMI-stations Ell en Herwijnen tot 81 kilometer per uur. In het oosten windstoten tot rond 68 kilometer per uur op de KNMI-stations Hupsel en Twente.

In de nacht naar 8 juni 2015 in de van origine polaire lucht kwam het weer tot grondvorst in het oosten en zuiden van het land. De laagste temperatuur van 3,5°C op het KNMI-station Hupsel, aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met -3,8°C. Ook grondvorst op de KNMI-stations Eindhoven, Volkel en Hupsel met respectievelijk -1,7°C , -0,7°C en -0,5°C.
Onderstaande foto maakte Leen de Koning uit Nieuwerkerk a/d IJssel, daar was het 8 juni 2015 enige tijd strakblauw.

In Nederland was het in 2015 rond deze tijd in het algemeen op veel plaatsen behoorlijk droog, het tegenovergestelde was het in het zuiden van Duitsland en noorden van Oostenrijk. Onderstaande foto is van 8 juni 2015 in het Oostenrijkse Tirol. Zware buien met onweer hadden daar de boel behoorlijk op stelten gezet.

Nederland had een warm pinksterweekend in 2014, maar dat was nog niets met wat er in Duitsland werd gemeten. Op 8 juni 2014 werd het in Öhringen 35,1°C en in Waghäusel dat tussen Mannheim en Karlsruhe ligt werd het 35,6ºC. Voor de eerste tien dagen van juni is dat voor Duitsland een absoluut record! Het oude record stond nog op 35,5ºC en dateerde van 1947 en werd gemeten in Frankfurt. In de middag werd het nog warmer in Duitsland met 36,7°C in Rheinstetten.

In 2010 was er t/m 8 juni in Borculo nog maar 0,2 millimeter neerslag gevallen in juni, in 2011 over de eerste acht juni-etmalen al bijna 19 millimeter. In juni 2012 over de eerste acht etmalen zelfs 37 millimeter.

In 2006 op 7 juni op het KNMI-station Leeuwarden 3,1°C als minimum-temperatuur en aan de grond op het KNMI-station Eelde -0,5°C.

Op 8 juni 2005 wordt op het KNMI-station De Bilt een absoluut luchtdrukrecord gebroken. Om 9.10 uur ’s ochtends was de luchtdruk tot 1037,8 hectoPascal opgelopen, in de zomer is deze nog nooit zo hoog geweest. Het oude record was 1036,9 hPa op 7 juni 1962.

Op 8 juni 2004 op het KNMI-station Volkel de hoogste temperatuur van juni 2004 met 30,9°C. Maar de hoogste temperatuur voor de eerste decade van juni blijft nog staan op 8 juni 1915 met op het inmiddels opgeheven KNMI-station Oudenbosch 36,1°C.

Op 8 juni 1985 in de Ardennen sneeuw op de hoogste plateaus. In Hoensbroek werd het overdag slechts 12,6°C en in Musselkanaal een ochtendaftapping over 24 uur van 38 millimeter.

In 1982 op 8 juni viel in Breda en Ede 41 millimeter aan neerslag. In 1982 in de periode 31 mei – 8 juni op de KNMI-stations Volkel en Eindhoven negen zomerse dagen.

In 1950 van 2- t/m 8 juni een landelijke hittegolf met zeven zomerse dagen en vier tropische dagen. Op het KNMI-station Maastricht werd het 26,7°C en op het inmiddels opgeheven KNMI-station Buchten viel nog 22 millimeter aan regen.

De laagste temperatuur voor het KNMI-station De Bilt voor 8 juni staat nog altijd op +1,5°C uit het jaar 1914. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit minimum sinds 2016 herleid tot 0,7°C.

Ze zijn er weer, korenbloemen, zie onderstaande foto.

CO2-UITSTOOT

Wist U dat internet meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan de luchtvaart? Men heeft een onderzoek uitgevoerd waarmee aan het licht kwam dat twee keer googelen evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als het koken van een ketel met water en dat is 14-15 gram. De totale internetindustrie wereldwijd is verantwoordelijk voor 2% van alle broeikasgassen. Sinds 2007 is dit zelfs meer dan wat de luchtvaart jaarlijks produceert. Kijkt men bijvoorbeeld 10 seconden naar een website dan moet men denken aan een CO2-uitstoot van rond 0,2 tot 2 gram. Natuurlijk moeten we hierbij denken aan de benodigde elektriciteit die nodig is voor de internetservers, computers, etc. Deze elektriciteit kan in de meeste gevallen worden verkregen door de verbranding van brandstoffen als gas, kolen en olie en daar komt CO2 bij vrij.
Over broeikasgassen gesproken, onderstaande foto’s maakte Frans Sijmons uit Klausheide van een nest met ooievaars.

Voor de foto hierboven rechts merkte Frans Sijmons het volgende op: “Wat gaat door de roeper, gaat ook door de poeper! Maar dan wel buiten het nest. Mogelijk ook een bijdrage aan het broeikaseffect.
 

error: Content Protected